torsdag 21 oktober 2010

Är det lönnt?Hösten är lönnarnas tid. Jag var en vår för några år sedan i Kanada och bjöds på lönnsirap överallt. Där, i Quebec, var skogarna fulla med lönnar. Hade varit häftigt att uppleva dem på hösten. Nu har jag i alla fall fått en liten del av den känslan hemma. Skaffade två fina lönnar på Ulriksdal tidigare i år, och nu har de äntligen kommit i jorden. Det här är japansk lönn, Acer palmatum 'Osakazuki'.På andra sidan huset har jag sedan många år en ginnalalönn, Acer tataricum ssp. ginnala, som börjar skifta färg redan i september (den här bilden togs de sista dagarna i förra månaden) och sedan blir helt orange. Bladen är inte klassiskt lönnflikiga, men det är ett mycket trevligt litet träd som klarar det halvskuggiga läget urbra och inte heller tycks lida av konkurrensen från de stora björkarna på grannens tomt.Nej, det här är inte en lönn, men ett oerhört vackert höstlöv, eller hur? Kan ni se vad det är?
Ledtråd - en av mina böcker handlar om denna växt.
Ha det gott - idag lyser solen efter många dagars ruskväder.
Eva

12 kommentarer:

Lisbeth sa...

skrev lige en lang kommentar som forsvandt ud i det blå!! Min første indskydelse er Paeonblad? Jeg måtte desværre fælde min Japanske løn i år, den visnede mere og mere, men var også40 år gammel.

Anna sa...

Är det inte misstänkt likt ett pionblad? Höstrodnande pionblad är underskattade både i trädgårdar och buketter.

Alen Trädgård sa...

Lönnar är ett av mina favoritträd, just för de vackra höstfärgernas skull:) Bladet tycker jag liknar ett pionblad. Här har det snöat en stund på morgonen men förhoppningsvis var det bara något tillfälligt:) Ha det gott/Monne

Mia sa...

Skulle nog också gissa på ett pionblad....Idag har vi en härlig höstdag på österlen!!
Mia

Susie på Stjärnarve sa...

...att lönnar är otroligt vackra, nog dom som är allra vackrast och förgrikast på hösten. Men det finns en hel del andra trevliga arter också som rönn, häggmispel, benved osv.
Din färgsättning på huvudbilderna är också otroligt vacker!

Bondjantan sa...

Skulle gissa på pion men är ju inte så kunnig. Vackra bilder som vanligt!

kram

billan sa...

Givet att jag känner igen det där bladet:) Stirrar just nu på ett gäng utanför mitt köksfönster, fast mina ser lite mer ledsna ut efter lång tids nattkyla.......försommarens gräddbakelser Pionen!

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Ser ut som en pion.
Undrar om en japansk lönn skulle klara Växjöklimatet? Jag skulle så gärna vilja ha en på min tomt i Nöbbele.
Kram

gittan sa...

Jag äslakr lönnar och har nog alltid gjort det. De två du visar finns i min trädgård och 'Osakazuki' planterade jag en ny ifjor som ersättare för en som jag förmodar dog av den torra höstenåret innan. Vi förlorade ytterligare tre i våras och jag gissar på den torra hösten året innan där med. I höst har jag därför garderat genom att vattna mina japaner så att de förhoppningsvis ska klara den tuffa vårsolen bättre (så gör man ju ofta med buxbom) Kanske något att tänka på för dina nyförvärv / gittan

Lenas trädgård sa...

Pion tror jag också på! Vackert färgat.
Lönnar är väldigt vackra på hösten, vem minns inte alla lönntavlor man gjort med barnen, pressade tavlor, inplastade...osv.
hoppas de växer snällt, så du får stora ståtliga träd.
Hälsn Lena

Marina sa...

Nog måste det väl vara pionblad?

Kram!

Lotta sa...

Vi var på Ulriksdal i våras för att köpa julrosor men jag kom hem med en liten lönn. De är helt bedårande vackra. Osakazuki är en av de bästa.