tisdag 4 mars 2014

Odla i varmbänk

Gör en varmbänk! Det är väldigt kul att kunna skörda grönsaker tidigt och genom att göra en varmbänk kan man starta minst en månad tidigare än normalt. Jag och Mette gjorde vår varmbänk i dubbla pallkragar (på höjden) och bottnade med dagstidningar.Sen var det bara att fylla på med den aktiva substansen - dvs hästskit. Det ska helst vara hästgödsel som är uppblandad med hälften halm, annars får man köpa halm separat och blanda så att det blir 50/50. Om hästarna gått på torv eller strö kan man behöva lite extra halm. Knepet är att få tag på färsk gödsel - känner man ingen som har hästar får man ringa runt och fråga, en ridskola kanske? Jag tror vi hade 5-6 svarta sopsäckar som var fyllda till hälften. Det är ju viktigt att de inte spricker i transporten... Sen är det på med stövlarna och trampa. Stallgödseln ska tryckas ihop ordentligt och det gör man enklast genom att promenera runt och trycka till halmen/gödseln med fötterna. Därefter vattnar man ordentligt.

Sen täcker man varmbänken med mer halm (från samma bonde förhoppningsvis) och lägger på ett lock - gamla fönster är perfekt. Stenar och vedklabbar håller halmen på plats. Är det riktigt kallt ute kan man lägga en matta eller annat varmt ovanpå fönstret. Sen är det bara att vänta på att gödseln ska brinna och därefter bildas det riktigt mycket värme. Kolla med en termometer. När tempen är nere kring 40 grader kan man hälla på ett par säckar jord och så sina fröer (är det alltför hett kan fröerna dö). Välj snabbväxande sorter!

 Och bara ett par veckor senare kan man skörda. Börjar det bli varmt ute kan man lufta på dagarna och lägga på glasen igen på kvällarna. Matta också om det är risk för frost. Lycka till!
Mer om odling i pallkrage kan du läsa i min nya bok Odla i Pallkrage som kommer ut i bokhandeln nästa vecka.
Allt gott,
Eva

5 kommentarer:

Malin - I min trädgård sa...

Härligt! Borde man ju testa, eftersom det ju är så enkelt egentligen. Och obrunnen hästgödsel borde ju inte vara några som helst problem att få tag på iallafall.

Vad sugen jag blev på din bok nu också, eftersom hela min köksträdgård är uppbyggd kring pallkragar.

Ha en bra dag!

Kram Malin

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Oj vad jag blir inspirerad, har ju tänkt att göra en köksträdgård på "allvar" detta år.
Har inte lyckats så bra med min odling i lådor tidigare, tack för tipset!

Ha det gott, kram Ewa :)

Anna Vibeke sa...

Det er sjovt at se du bruger præcis samme metoder som mig. Jeg har set det på BBC haveprogram om Victorianske køkstradgårde. Her blev jordgubberne dyrket på denne måde.
Mange have hilsner
Anna Vibeke

Anonym sa...

Ger mycket inspiration och goda råd!

♥Min Eden♥ sa...

Tack för insåirationen!
/nina