måndag 23 januari 2012

Ställtid = rabattid

Jag tror det var lundaprofessorn Bodil Jönsson som lanserade ordet ställtid, ett ord som för mig förklarat en stor del av mitt sätt att jobba. Jag kan behöva en halv dag av att göra ingenting för att ladda inför ett arbete, till exempel att skriva en text eller rita en skiss. Innan jag läste Bodil Jönsson trodde jag att denna tid var bortkastad, att det var slöseri med tid att inte ta itu med arbetsuppgiften direkt. Men nu vet jag att ställtiden är nödvändig för att min hjärna ska få jobba i lugn och ro och sortera de tankar jag tänkt - först då kommer det ut någonting värt att ha. Just nu håller jag på med en rad nya rabattskisser (denna är från boken Perenna rabatter) och då krävs massor av ställtid. Men givetvis också regelrätta förberedelser och mycket tid med skisspenna och akvarellfärger. Men det finns nästan inget roligare.
Tack Bodil för ställtiden!
Ha en underbar vecka,
Eva

10 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Ja, när Bodil Jönsson lanserade begreppet kände jag precis samma sak. Slukade boken om Tid när den kom ut.

Aha, det var det som jag höll på med när jag inte gjorde något vettigt! Nu vet jag att det är ytterst vettigt... att inte göra något vettigt ibland!

Kram

Fia sa...

Ja men så är det, nu laddar vi dessutom för våren när vi inte har någon ställtid alls!

Hanneles paradis på Hisingen sa...

jo, ställtid finns ju i industrin,
passar perfekt för trädgårdsarbete :)

Helén sa...

Jag tror ställtid är nåt alla behöver. För när man ska vila så går ju hjärnan på högvarv ändå. //Helen

Katarina sa...

Jag har också läst Bodil Jönssons 10 tankar om tid. Mycket tänkvärd. Tyvärr väldigt svårt att applicera i jobbet, då jag måste ställa om blixtfort mellan en massa olika uppgifter och tankar.
Men det är just det som trädgården är så bra till. Den rensar och sorterar mina tankar. I synnerhet när jag gräver. Ju tyngre grävande desto effektivare på hjärnan. Jag har för mig att Jönsson själv skrev att när hon joggade kunde hela joggingrundan ägnas åt en och samma tanke.

Må gott!
/Kattis

TrädgårdsPrinsessan sa...

Ja, visst är det så att hjärnan i bland behöver få jobba på i lugn och ro. Kul att du ritar nya rabattskisser :-) och jag förstår att det är jätteroligt :-) Håller med!

Ha det gott!
Annika

Blomkärringen sa...

Det är ju underbart att fundera, skissa och drömma! Det är inte alltid skissen blir utförd till punkt och pricka (kan det bero på att jag alltid tror att det får plats mycket mer växter än det gör..) Men det viktigaste är ändå känslan och "rytmen" som jag vill åt. Ha det gott!
Blomkärringen

Kristina Bonander sa...

Vad roligt att bli påmind om kloka Bodil Jönssons "ställtid". Var länge sen jag läste henne så just det hade fallit i glömska. Ställtiden är viktig för kvaliteten på det vi gör och numer något jag tar mig friheten att planera in.
Ha det gott
Kristina

Mayszan sa...

Du är inte ensam om att fungera så. Förstår nu att det är så jag fungerar. Trodde faktiskt att det var mig det var fel på. Tack Bodil Jönsson som rättfärdigar och ger namn till dylika beteenden. ;-D

/Maj-Britt

OF SPRING AND SUMMER sa...

Hej Eva!
Jag kommer ihåg Bodil Jönsson från min Lundatid. Hittade en DN artikel från 2009 på Google. Intressant läsning.
Ha det så bra!
Kram Ingrid