fredag 27 januari 2012

Fröar av mig

I helgen ska jag så årets första fröer. Det blir egenskördade jätteverbena, Verbena bonariensis. Har varit ute och klippt av de fina fröställningarna i pionrabatten. Jag kan tänka mig att ha hur många jätteverbenor som helst, nästan. Ju fler tillsammans desto häftigare. Och få perenner har så lång blomningstid.
Får se om plantorna från i fjol övervintrar, de är ju inte så härdiga. Hittills har bladverket varit grönt och fint men med barfrost och minus 8 grader vet man aldrig. Om det blir över så kan man ju alltid ge bort några, det brukar uppskattas.
Önskar alla en skön helg,
Eva

12 kommentarer:

Berit sa...

Jag hoppas en kompis får upp några så jag också får njuta av den:)
Ha en alldeles underbar dag!!

Susie på Stjärnarve sa...

Jag har normalt alltid jätteverbena i en stor plåtkruka utanför ytterdörren och har i flera år försökt övervintra den utan att lyckas. Så i höstas tog jag bort den och satt en barrväxt där istället (en vildvuxen bonsai), så nu får jag köpa på mig några plantor och sätta ute i rabatten någonstans. För utan jätteverbena kan man inte vara!

Gunilla sa...

Jag misslyckades med frösådden av den ifjol. Jag vet inte vad jag gjorde för fel.Köpte frön på affären.

Den är riktigt fin.

Ha en trevlig helg
Gunilla

Ina sa...

Mine Kæmpeverbena har også set lovende ud indtil nu. Her er der også minus grader og bar frost så langt vejrudsigten rækker.
Jeg har tænkt mig at så nye under alle omstændigheder. Frøene er indkøbt, så det bliver snart ;-)

Marina sa...

Det blev inte av att jag skaffade mig den blomman förra säsongen. Hm... Får skärpa mig i år. Har dock ingen tur med att så den så det får bli "köpeplanta".

Kram o trevlig helg!

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Jätteverbena är en av mina nya favoriter (som jag ännu inte har i rabatterna) och som du säger så verkar man kunna ha dem i massor, det blir bara vackrare :-) Lycka till med sådderna!

Trevlig hel!
Annika

AnnCharlotte sa...

Jag har aldrig sått dem själv utan köpt några plantor men de brukar vara förhållandevis dyra...man skulle kanske försöka.....
Ha det bra :)

Helena sa...

Jag bor i zon 3 o har faktist haft nån som övervintrat o några självsådda runt om har det blivit.
De är ju så fina o fjärilarna är förtjusta i dom.
KRAM från mig!

Madame C sa...

Hm, varför tänkte jag inte på att ta fröer också??? Jag tog åtminstone in några plantor i jordkällaren och hoppas att de överlever. Håller med dig om att man kan ha hur många som helst:)
Ha en riktigt skön helg,
Charlotta

Inger sa...

Perfekt med egna fröer... jätteverbenan är otroligt fin.
Kram

Marie-Louise Veber Paustian sa...

Desværre har jeg klippet alle mine frøstande af i efteråret. Til gengæld krydser jeg virkelig fingre for, at en del af de gamle planter overlever, eller at der er frøplanter. Det er der ofte, synes jeg.
God weekend :)
Marie-Louise
www.den-frodige-have.blogspot.com

Blomkärringen sa...

Det känns lyxigt med egna frön, känns helt rätt! (:D Jag har aldrig haft den själv men tycker den är väldigt vacker som en skir gardin. Jag vet var den ska vara när jag väl kommer dit!
Ha en fin helg!
Blomkärringen