söndag 29 januari 2012

Fingrarna i jorden!


Idag startade trädgårdåret 2012 på allvar! Jag har nämligen varit ute och "jobbat" i trädgården. Hyacinterna som sått ute i en stor kruka på trappan och glatt mig ända sedan första advent fick nu se sig besegrade av minusgraderna: Och för att inte krukan ska spricka i kylan bar jag in dem och hela rasket i växthuset.


Julgranen fick ett andra (eller är det tredje) liv. Sågade av alla grenar och använde dem som täcke åt perenner som har kommit lite för långt för att må bra i kylan. De röda julrosorna fick ett litet "tält" av julgran. Efter några timmar reste de faktiskt på sig!Jag har också flyttat in mina olivträd och silverpäronträdet som växer i kruka in i växthuset. Det läcker lite värme från tältet där jag har en fläkt som håller frostfritt, så hela växthuset är minst en zon varmare än ute i trädgården. Dessutom tar ju växthusglaset mycket av vinden, vilket ger kraftig kyleffekt.

Plockade också några mistelfrön, som lagts i kaffefilter och därefter kuvert för vidare transport till trädgårdsvänner runt om i landet - och i Norge. Kul med frö- och växtbyte tycker jag. Själv har jag hittills fått magnolior i kruka och citrongul ringblomma. Ska bli spännande att se vad det blir mer.

Sen var jag ju tvungen att få jord under naglarna "på riktigt" också. Årets första sådder blev mest fröer jag plockat i min egen trädgård som jätteverbena, brunröd buskpion, två sorters magnoliafrön. Men också alströmeria från Trädgårdsfredags trädgård - har de överlevet där i 20 år bör de ju vara rätt härdiga - samt lite basilika som jag börjar få abstinens på. Vilken typ av "trädgårdsarbete" ägnar ni er åt så här mitt i vintern?
Ha en skön vecka,
Eva

11 kommentarer:

Skaparglädje sa...

Längtar efter sådd! Vi har lagt ut tidningspapper och täckväv för att ev lyckas ta livet av lite ogräs när det sen tinar.Gick liksom inte att gå i lervällingen.Plockade in rosmarinen i sista "hugget" puh.

Helén sa...

Härligt att ara igång med sådderna!//helen

krepsemor sa...

Det har dessverre ikke blitt noe haging, for hagen er helt dekket av snø, og det er kaldt ute! Men jeg har sådd ganske mye. Staudefrøpottene står allerede ute under snøen og venter på våren. Så har jeg noen som står under vekstlys på planterommet! Det er herlig å være i gang med sånne sysler!
Ha en fin søndagskveld!

Törnrosa sa...

Tänk, vad härligt att bara behöva ställa in olivträdet och andra krukor i växthuset! Här får jag minsann bära ner hela härligheten i den frostfria källaren.
Hej från Törnrosa

Helena sa...

Ja vad härligt att dra igång säsongen!
Du kan tro att jag är nyfiken på magnolia fröna som jag vann i din utlottning.Har sått dom för länge sen o har lust att skrapa lite i jorden...men då kan jag ju förstöra om de ev.har börjat gro...
KRAM från mig!

Frøken Solhat sa...

Skønt når den man rigtig får jord under neglene igen - lyder som en dejlig dag Eva :0)

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Haha, en zon lägre...vad blir det när ni redan har en så gó zon... minus 1, eller? ;o)
Konärtskockorna har grott här, annars är det mest krukväxter som det pysslas med här.
Vi ses kanske på söndag?
kram Lydia

Alen Trädgård sa...

Här är det sticklingar av fuchsior främst (i alla fall för min del. Göran har sina rhododendronsticklingar och frösådder av detsamma) så är ju också årets frösådder igång, både perenner och ettåringar:) Ha det gott/Monne

Anja sa...

Vad fint du har gjort Eva i din blogg! Verkligen vackert och behagligt.

Nu är det perennsåddernas tid och även en och en annan ettåring som skall sås så här dags. Alldeles snart tar jag itu med sticklingarna i källaren som nu har hunnit rota sig ordentligt. De måste få nya krukor och ny jord.
Själv skulle jag behöva få besök av någon i Postkodlotteriet med två checkar i guldkuvert! De där sticklingarna skall ju sedan förvaras någonstans där det är ljust och lagom svalt. Källaren är proppfull och då borde jag kunna använda växthuset med uppvärmning och hela 'baletten'! Då skulle guldkantade checkar komma väl till pass för pensionärskan;)))!
Jag får nog satsa på en likadan övervintringsdel för växthuset som du har.
Voine, voine ;)))! /Anja

Landbohaven sa...

Jeg kom bare lige forbi.
Jeg venter efter forår. Her er alt dækket af et pænt lag sne.
Tak for kigget.

Annica sa...

Hmm..jo..få se nu....jo, jag skakade snön av en liten barrväxt i helgen ;)