söndag 23 oktober 2011

Vinterbonat steg 2


Nu har jag äntligen haft tid att fortsätta vinterbona för de växter som inte tål att övervintra utomhus. (Tidigare har jag berättat om att jag flyttat pelargoner inomhus och lagt knölväxter i källaren.) Nu var det dags att bära in alla mina afrikas blå lilja (undrar hur det kom sig att det blev en samling?) samt diverse annat typ myrten och kryddväxter i "bubbeltältet" som jag brukar kalla lillebror eftersom det står som ett mindre växthus i det stora. Eftersom vi ännu inte haft frostnätter så väntar jag med att dra över själva bubbelplasten. Annars finns risk att växterna kokar där inne - flera soliga dagar tycks ligga framför oss. För säkerhets skull har jag dock kopplat på fläkt och frostvakt samt lagt över fiberduk ifall det skulle krypa ner mot nollan någon natt.
 Vissa växter, sådana som skulle tåla att övervintra ute om de var nergrävda och inte stod i kruka, får klara sig i växthusets kalla del - utanför bubbeltältet. Fikonbusken gräver jag helt enkelt ner i tomatbädden med kruka och allt (man skymtar kanten på krukan i höjd med jorden). Detsamma gör jag med en del sticklingsförökade växter som jag ännu inte hunnit gräva ner samt med vissa nyinköp som inte heller hittat sin växtplats i trädgården ännu.
Taklökarna klarar att stå ute över vintern, men gillar inte när det blir för fuktigt. De senaste vintrarna har jag därför flyttat in några av dem i växthuset där de står torrt och vindskyddat. Ännu fler får följa med in i år eftersom det visat sig funka så bra. På samma sätt övervintrar jag blodgräs, kopparstarr och några andra perenner som är dåligt härdiga och står i kruka.
Sista steget blir att dra över bubbelplasten och vintra in på allvar - vädret får avgöra när det blir.
Ha det gott!
Eva

6 kommentarer:

billan sa...

Vemodigt när hösten kommer och alla krukor ska in. Men det är ju oundvikligt och skönt när det är gjort. Jag har för ovanlighetens skull fått in allt i tid före det första överraskande snöfallet. Mängder med tomma krukor, redskap och annat smått och gott står kvar ute.....Hoppas hinna skörda mina jordärtskockor innan vintern tar över.

Jag har endast ett par vita agapanthus, ingen blå:( Har du frösått någon själv..och vet du hur lång tid det tar för fröplantan att komma i blom? Jag tänker testa att fröså ett gäng.

Ha en skön söndag!

M/S Design sa...

Då ska jag också testa att gräva ner mitt kopparstarr i växthuset.
Mariana

Solhatten - Isas Trädgård sa...

Hej Eva !

Måste skicka ett stort TACK för trädgårdsserien Trädgårdsfredag ! Ett riktigt feelgood-program .... sån härlig personkemi mellan Pernilla, John och Tareq ! Ni har verkligen hittat en lättsam ton i programmet som går rakt in i den svenska trädgårdssjälen ... hoppas det blir en fortsättning till våren !

Ha det så gott !
Kram/Isa

Marina sa...

Så fina taklökar du har. Min får också flytta in i Lugnet på vintern just pga fukten.

Kram!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Vad skönt att ha det gjort! Smart med övervintringstältet!

Kram
Charlotte

Blomkärringen sa...

Bra tips på övervintring, längtar efter mitt första växthus till våren! Inte stort men ändå, ska bli kul!
Ha det gott!