måndag 10 oktober 2011

Mer citronverbena

 Eftersom flera har frågat hur jag tar sticklingar så kommer en liten visning här. Citronverbenan förökade jag med framgång i pluggboxen, när den blivit tom från sådderna under sommaren. Det gick så bra att jag fick nästan 40 plantor (det finns 49 "pluggar" i boxen). Många presenter blev det!
När jag tar sticklingar följer jag alltid samma schema: klipp en bit av växten som är lätt förvedad, dra eller klipp av bladen på 2/3 av stjälken och stick ned den i jord lika djupt, så att de första bladen nästan vilar mot jordytan. Använd gärna såjord eller blomjord blandad med smågrus, men har du inte det så ta vilken jord som helst. Klipp därefter bort alla blad utom ett eller två ovan jord. (Ju mindre bladyta sticklingen har att försörja med vatten desto mer kan den ägna sig åt rotbildning inbillar jag mig.) Vattna igenom ordentligt, och håll sedan jorden lätt fuktig tills sticklingen är rotad. Enligt ett gammalt tips som verkar funka kan man sätta sticklingarna i en ring intill krukkanten för då tar de sig bättre, men i pluggboxen är ju hålen så små att detta inte är nödvändigt. Enligt min erfarenhet tar denna typ av sticklingar (sk sommarsticklingar) sig bäst under sommaren eftersom de rotar sig bäst när det är varmt och ljust. Då brukar det bara ta några veckor, kanske en månad. Vill du prova så här på hösten så sätt sticklingarna inomhus i ett ljust fönster, eventuellt med tillskottsbelysning morgon och kväll samt mulna dagar.
Lycka till!
Eva
Återkommer med vintersticklingar när det är säsong för detta!

6 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

"Låter" väldans lätt, men jag är inget bra på sticklingar..eller frön, så jag avstår för det mesta!

Alen Trädgård sa...

Alltid lika kul att ta sticklingar, blir lika lycklig varje gång de har rotat sig;) Ha det gott/Monne

Blomkärringen sa...

Tack för tipset, ska prova så jag har några för säkerhets skull ifall inte stora plantan m ananassalvia och fruktsalva klarar sig över vintern.
Trädgårdskalendern kom fram idag, härligt, den kommer jag ha mycket nytta av nästa år! Ha det gott!

Fagras trädgård och tankar sa...

Tack Eva! Tror jag ska prova i alla fall nu. Går det så går det.
/Johanna

Lisa sa...

Tack Eva ! Jag gjorde iofs precis sådär båda gångerna jag försökte rota den, jag har nog haft otur. Men skam den som ger sig, provar i juni igen.
Lisa/Lisas trädgård

Anonym sa...

vart kan man köpa denna växt? har letat överallt känns det som... tacksam för tips :)

/ annni241@studebt.liu.se