onsdag 5 oktober 2011

Att passa sig för frosten

Nu hotar de med att de första frostnätterna kan komma när som helst även om det låter tidigt för våra breddgrader. Men det är trist att förlora något man gärna vill spara, så jag flyttar in de växter i kruka som jag absolut vill spara till nästa år i växthuset. En av de växter som jag provat själv för första gången i år är nyzeeländskt lin, Phormiumm tenax 'Atropurpureum'. Den är verkligen snygg till allt det gröna tycker jag. Och dessutom gillar jag krukan som jag hittat på loppis. Pelargonerna ska få flytta in från växthuset till fönsterkarmen i vardagsrummet (som vanligt lär den inte räcka till) för att göra plats till sånt som så småningom ska in i mitt frostfria tält inne i växthuset, typ myrten och afrikas blå lilja. Jag väntar med att flytta in växter som tål en frostknäpp, som olivträden för de mår bäst ute eller i kalla delen av växthuset. Några sommarblommor som är riktigt fina får också flytta med så att jag kan njuta av dem när jag tar en kopp kaffe i växthuset.
Du är väl följare på min blogg? Ny utlottning bland följarna är på gång.
Och har du tid och lust ses vi i Landkrona på torsdag kväll!
Allt gott,
Eva

10 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Ännu känns det inte riktigt som om det skulle kunna bli frost här, men det är väl som vanligt bara jag som vägrar att erkänna att det är höst!
Idag blåser det också, som tur är från väst så vi lider inte av det (har skogen som skydd) men man tappar sugen på att gå ut och göra lite nytta. Det får nog räcka med att ta några hundprommisar och så plocka bort all svamp (och kasta) som växer på yttertomten.

Merja sa...

Vi hade redan påhälsning av frosten för någon vecka sen. Hade turen att alla pelargonerna klarade sig. hoppas det dröjer till nästa knäpp!
Måste vara toppen att kunna förvara växter i växthuset.
Ha en bra dag!

Frøken Solhat sa...

Ja efteråret og blæst har overtaget de skønne sommerdage vi lige har haft.......her ser det også ud til frost måske allerede til week-enden......brrrrrr :0)

Knus Dorthe

Alen Trädgård sa...

Ja nu är det "bärtid" :) Man bär och bär allt som ska in för vintern:) Ursnygg kruka och växt! Ha det gott/Monne

Anna-Maria AMJ trädgårdstjänster sa...

Ja det lär inte dröja länge innan den är här, vi räknar nog bara dagar här uppe...Vilken kul växt, var hittar man sånt lin?

Helena sa...

Ja man måste nån gång börja ta in växterna.Man har ju en del...
KRAM från mig!

Helén sa...

Ja...när man minst anar det slår ju frosten till o då ångrar man att man inte skyddat sina växter. Så det är nog läge att ta in för vinterförvaring nu.//Helen

Blomkärringen sa...

Ja nu är det snart dax, dahlia knölarna fick lätta frostskador tidigt så de ligger för att torka upp lite, får inte glömma att ta in en massa annat. Den ständiga frågan är som vanligt var i hela fridens namn ska jag ha allt (:D Nåja, det brukar lösa sig. Ha det gott!

Oldmolly sa...

Ja, det där med att passa sig för frost, det är inte lätt. Helst vill man ju inte ta in de små liven för tidigt. Å andra sidan vill man inte förlora den för gott heller. Det är lite som måltipset, eller hur? ;-)

Helens trädgård sa...

Har redan tagit in alla växter som inte tål frost. Mina står svalt och under växtbelysning nere i källaren.
Härligt att kunna packa in alla 'övervintrare' i frostfritt tält i växthuset.
Ditt nyzeeländska lin är supersnyggt.
Önskar dig en härlig dag!