måndag 10 oktober 2011

Bära, bära, bära

I helgen var det bär- och flyttdags. Jag har ju mina ca 200 krukor och en hel del av dem rymmer växter som behöver vinterförvaras frostfritt. Först tar jag hand om pelargonerna som är mest frostkänsliga av de växter jag sparar. När huset var fullt fyllde jag bilen för transport till skrivarstugan där resten får övervintra.
I källaren där det är frostfritt, nästan helt mörkt och relativt fuktigt övervintrar jag knölväxter av olika slag. Det är mest dahliaknölar (från Trädgårdsfredag där vi redan grävt upp rubbet), samt klöver (oxalis) och chokladblomma. Några knölbegonior ska också få komma ner när det blivit lite kallare.
Dahliaängen såg fortfarande fräsch och fin ut och eftersom vi slapp undan frosten med nöd och näppe kan de blomma flera veckor ännu. Jag plockade hem en jättebukett och lät reste stå för att kanske, kanske kunna hinna med att plocka en sista bukett nästa helg.
Hur ser det då ut hemma hos mig? Jo, det är fullt av pelargoner i varje fönster (utom mot norr där jag tycker det blir för mörkt). Här får de blomma vidare ett tag till. Varför har jag dem inte ute i växthuset? Dels för att det är för kallt (kring 5+) och därmed för fuktigt och dels för att de helt enkelt inte får plats! Jag tycker jag får bättre övervintring sedan jag började ha dem inomhus på vintern. Det brukar dock bli lite problem vid advent då man vill ha lite annat i fönsterkarmarna, men den dagen den sorgen.
Ännu har jag inte flyttat in afrikas lilja, olivträd och sånt som tål en del frost, men jag ska försöka hinna med en del innan nästa helg.
Allt gott,
Eva

7 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Det är ett fasligt bärande vid denna tiden på året, jag har fördelen att ha ett rum med belysning till pelargonerna så de är inburna dit redan:) Det ser väldigt fint ut i ditt fönster;) Ha det gott/Monne

Frøken Solhat sa...

Så flittig du har været Eva og så mange pelagonier :0)

Det er med at nyde geoginerne så længe vi kan.......for pludselig er det ovre. Desværre har jg ikke som dig en kølig kælder hvor der kan overvintres sarte vækster - gid jeg havde :0)

knus Dorthe

Merja sa...

Oj så många krukor!!
Veckan som gick ägnade jag mig åt att bära och kånka. Mycket slit med dessa blommor! Men det är det värt:)
Jätte fint fönster!!

Anja sa...

Hej, hej Eva!
Mina står ännu i växthuset med värmefläkten på, men idag och imorgon får de flytta in i fönstren inomhus. De brukar se fina ut fram till december. Sedan blir det källaren. /

Maarit sa...

Jag ska prova rädda mina pelargonier också, kanske vid fönstren i övre våningen, ljust men lite kyligare.

Inger sa...

Tack för att du delar med dig av hur du vinterförvarat pelargonerna, jag brukar också ha dem på fönsterbrädan i de rum som är svalast. Men fortfarande står de kvar i växthuset, kanske nyhetens behag för mig.
Kram

Monica sa...

Här på kolonin i Hudiksvall är allt inplockat nu. Vi har haft frostnätter så det är bara perennerna kvar nu, och ogräs förstås.
Nu väntar höstgrävningen (lerjord) och sen blir det vinter på kolonin. Mina lökar och knölar förvarar jag i jordkällaren som följer med arrendet.