måndag 24 oktober 2011

Tulpanfrossa med skavsår


Tulpaner är något av det vackraste som finns. Jag tycker till och med att själva lökarna är vackra.


Kanske var det därför jag fick ett ryck tidigare i höst och beställde lökar hos en grossistfirma. Närmare bestämt 600 stycken... + några allium och irisar när jag ändå var i gång.


  Igår påbörjade jag planteringen av 'Sorbet', 'Havran', 'Black Hero', Apricot Beauty' och några till. 200 lökar kom i jorden, på ett ungefär. Bara 400 to go - och jag som redan har skavsår i handen av allt grävande. Nåja, den som vill vara fin... ni vet! Vilka är era favoritlökväxter?
Allt gott,
Eva

11 kommentarer:

Trädgården på Höjden... sa...

Bra jobbat - men jag förstår det där med skavsår i handen. Vilken magnifik vårblomning det kommer att bli hos dig.

Hälsar Åsa

Alen Trädgård sa...

Tycker nog att de flesta lökväxter är ljuvliga - speciellt då på våren när man är så svältfödd på blomsterfägring;) Här är det dock ingen idé att plantera tulpaner för rådjurens skull med det verkar dessutom så jobbigt att behöva gräva upp och dela dem varje år för att de ska blomma om så det får vara. Det måste ju dock se helt underbart ut hos dig till våren då alla dessa skönheter slår ut:)Ha det gott /Monne

Merja sa...

Vilket jobb du gjort...och har framför dig. Tänk på hur fint du får när händerna värker av skavsåren;)
Uppskattar nog dom flesta sorter. Särskilt på våren gläds man åt allt. Allium börjar nog ändå bli en favorit.
Ha det gott!

Susie på Stjärnarve sa...

I år har jag tagit det lugnt och bara beställt - och precis fått hem - ett hunratal. Jag gör så att jag byter om; ett år tar jag mest narcisser, ett annat tulpaner och ett tredje smålökar som krokus och våriris. I år är det narcisser som gäller, men allium tar jag alltid så dom får väl vara favoriter. Sen brukar jag alltid ta något "kul" också, i år blev det två sorts liljor och några blå tidlösor.
Har inte börjat planterat ännu, det är för blött idag. Hoppas därför på bättre väder i morgon!

Kristina Bonander sa...

Min vana trogen klappar hjärtat lite extra för de gamla sorterna. Couleur de Cardinal ska jag testa för första gången. Den tror jag mycket på.
Marjolettii och sylvestris är ju "vildtulpaner" och det gillar jag också.
Kristina

Anja sa...

Just nu när jag är trött och totalt fantasilös kommer jag bara på hyacinter därför att jag odlar dem i krukor och slipper skavsåren efter allt grävande....;)))!
Nåja. Detta är bara halva sanningen!;)))/Anja

billan sa...

Alla vårlökar är välkommen hos mig.....blir lycklig och varm i hjärtat av varenda en som tittar upp efter en lång och tung vinter.I vintras förstörde sorken massor i trädgården så jag har grävt ner ännu fler allium i höst. Men några 600 har jag inte lyckats peta ner:) Kan tro att skavsår uppkommer.....
Visst såg du min adress och fråga om trädgårdskalendern?
Må så gott!

Vivian Tisting sa...

Väntar också på vårblomningen som just nu blir påfylld med ca 600-700 lökar av allt från scilla, narcisser, krokus och tulpaner.
Favoriterna är nog de mindre löksorterna. Längtar efter de blå scillahavet vid vår bedbod.
Mvh
Vivian

Spirande grönt - sa...

Här har planteringsblåsorna klarats av i två omgångar, trots att jag para petat ner drygt 100 lökar:)

Svårt att välja favorit, men Fritillaria av olika slag kommer högt upp på listan.

Ha en finfin hösttisdag,
Rebecca

Lotta sa...

Himmel så mycket lök! Det blir ju sagolikt hos dig till våren. Min favorit är scilla. Tyvärr gillar den inte mig (eller min trädgård) så jag lyckas aldrig få den där masseffekten där scillan gör sig bäst, men skam den som ger sig, nya planteras varje år.
Ha det gott

Blomkärringen sa...

Så mycket vackra foton vi ska få kolla på nästa år! Det är härligt, man behöver verkligen vårlökarna när man längtar som mest, springer ut i trädgården för att kolla minsta lilla gröna blad! Här blev det ca 800 lökar men då är mycket krokus och andra små vänner. (:D Ha det gott!