fredag 7 oktober 2011

Tre kryddor i kruka


Alla kryddor jag odlar använder jag inte så flitigt i maten, utan har dem mest för att de är vackra, doftar gott, och ja - för att de är lite udda helt enkelt. Svartvinbärssalvia, Salvia microphylla, är en av dem. En oerhört vacker liten buske som blommar hela säsongen (just nu är den översållad av blommor). Den doftar också underbart av just svarta vinbär.
Ananassalvia, Salvia elegans, är en annan trevlig kryddväxt. Den doftar som ananasgodis, eller om ni kommer ihåg doften av Pommac som man drack när det fast på 70-talet (och de vuxna drack champagne eller cider). Jag har provat att använda den i maten, men mest har jag den för att den är kul. I år har den också fått blomknoppar, det ska bli kul att se hur de ser ut utslagna!Citronverbena, Aloysia citriodora, doftar fantastiskt gott av citrus, mycket mer än citronmeliss. Smaken är dock lite väl parfymerad för att den ska vara riktigt god, men visst kan man göra ett gott måltidsvatten på den.
Alla dessa tre odlar jag i kruka eftersom de inte övervintrar utomhus i vårt klimat. Nu har jag flyttat in dem i växthuset och så småningom, när det blir kallare, får de övervintra under bubbelplast där det är ljust och frostfritt. Ananassalvian vissnar ner och citronverbenan tappar alla sina blad så de borde gå att ha mörkt, medan svartvinbärssalvian behåller sina blad hela vintern och behöver därför ljuset. En kul grej är också att alla tre är urlätta att ta sticklingar på. Jag vet inte hur många citronverbenaplantor jag gav bort förra året, men många var det!
Måste också skicka en hälsning till Växthusmadam som stod bakom receptet på de goda örtkakorna som Anette hade bakat till mitt föredrag i Landskrona igår. Tack båda ni och tack alla som kom, det var kul med så mycket fin respons.
Ha en skön helg,
Eva

11 kommentarer:

Stein sa...

Oi! Salvia microphylla var jo hur snygg som helst! :-) Alle tre sortene urter lyder jo veldig spennenende! Jeg har hittil kastet mine salvier om høsten, men kanskje jeg også skal forsøke å plassere dem lyst og frostfritt under bobleplast i veksthuset neste vinter!?
Ha en fortsatt riktig fin høst!

Helena sa...

O jag är alltid så inspirerad varje vår o ska ha en massa kryddor i kruka.Är sen urdålig på att använda dom i maten.Men gillar verkligen att gå o dra fingrarna i dom.Det är ju inte heller så tokigt!
Kram från mig!

Alen Trädgård sa...

Ananassalvia har jag haft i många år men Salvia microphylla lät intressant, den har jag inte hört talas om förut:) Skulle varit roligt att vara med på ditt föredrag men det är ju lite långt att åka:) Ha det gott/Monne

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Det är kul med annorlunda kryddor. Har inte hört talas om Svartvinbärssalvia förut. Låter spännande.

Kram
Charlotte

Fagras trädgård och tankar sa...

Kul inlägg. Jag har bara sett Ananassalvia användas till bakverk när jag var och fikade på Tirups örtagård. Tyvärr valde jag bort den för något annat gott. Ananassalvian har vackra blommor, väl värda att vänta på. Kul att du nämner min absoluta favoritkryddväxt; Citronverbena. Ska ta sticklingar i helgen för första gången. Hur gör du? Rakt ner i jord eller i vatten först?
Ha en bra helg

Anita sa...

Visst är det härligt med kryddväxter. Förutom att dom är vackra så doftar dom ljuvligt. Och så kan man ju ha dom i maten också. Idag så har jag haft lamm med massor av rosmarin. Klippte lite på mitt rosmarinträd och kände mig så otroligt lyckligt lottad. Just bara att ha ett rosmarinträd som man kan klippa kvistar av och använda i maten hela vintern. Och så blommar det med vackra blå blommor på vårarna också.

Susie på Stjärnarve sa...

Har ju varken trädgårdsland eller örtväxter normalt, men ibland faller jag för något och förra året var det citronverbena. Den doftade helt underbart!
Däremot skulle jag nog inte kunna ha den första du skriver om trots att den var så vacker, för svartvinbär tycker jag luktar kattpiss! *fniss*
Kalendern kom i fredags och jag tackar så mycket för den mycket snabba leveransen och för dom vackra vykorten. Dom behåller jag till mig själv, men kalendern blir kanske en julklapp - om jag kan avstå från den!

Blomkärringen sa...

Ja de är verkligen jättehärliga, Svartvinbärssalvia måste jag skaffa till nästa år, såg den hos en kompis och den är ju jättefin. På Capellagården fick jag tag i en Fruktsaliva (Salvia dorisiana)som luktar lite åt gröna äppel och är rätt lik Ananas salvian men med rundare blad. När man går förbi ananassalvian är det omöjligt att inte stryka lite över den med handen, en sådan härlig doft det blir då! Ska ta lite sticklingar för säkerhets skull eftersom jag inte har någon bra förvaring.
Ha det gott!

Lisa sa...

Citronverbenan är en stor favorit hos mig, men jag har inte lyckats med sticklingarna en enda gång, hur gör du ? och när? Ananassalvian lyckades bättre, den är så härlig i doften tycker jag, men svartvinbärssalvia har jag aldrig hört förut, den måste jag kolla efter. Ha en skön vecka !
Lisa/Lisas trädgård

Lenas trädgård sa...

Trevlig läsning!
Min Ananassalvia har limegula blad och doftar underbart.( är i alla fall köpt som Ananassalvia, den doftar ananas).Hoppas den klarar sig i rabatten under vintern!
Kram Lena

Lotta sa...

De här salviorna faller jag direkt för. Har ananas-,äpple- och melonsalvia och den sistnämnde har blommat något enormt hela sommaren och håller fortfarande igång. Svartvinbärssalvian måste jag hålla utkik efter nästa år. Låter underbar!
Kram