onsdag 28 september 2011

Före och efter


Jag hoppas ni också tycker det är kul att se före-efter bilder. I veckan var jag och fixade till det sista på Trädgårdsfredag, ni vet tömde krukor, grävde ner de sista vårlökarna, flyttade in trädgårdsmöbler och tog upp de dahlior som inte hans med under inspelningen. Ni vet sånt man måste göra inför hösten, fast här blev det lite i tidigaste laget. Hade svårt att slita mig från trädgården som jag ju följt hela växtsäsongen och där vi verkligen gjort skillnad! Se själva på laduväggen. Och då hade vi ändå rensat ogräs rätt länge när denna bilden togs. Säger bara: björnbärssly: usch och aj! 


Jag gillar att vi tagit tillvara saker som vi hittat i ladan (en skattkammare!) - som de gamla fönsterna som blev tomathus, byrån som blev örtagård och sängbottnen som blev luktärtsstöd. Luktärterna har tokblommat hela sommaren! Och klockrankan tog sig på slutet då den hängde sig i stuprännan.


 Här hade vi lite huvudbry, skulle det gå att få till en mysig skogsstig här utan för stora ingrepp, men ändå så att tittarna såg skillnad? Bland annat ville vi få fram en tydlig gång så att vi inte skulle trampa ner överallt när vi jobbar och springer fram och tillbaka. Utöver Pernilla, John och Tareq är det alltid minst fyra personer till på plats så det är många fötter som ska fram.

 Nu tog jag bilden från andra hållet, och nog har det blivit tydligt var man ska gå - det var ju ett av problemen. Nu trampar ingen ner kirskålen i onödan (skämt åsido, där växer ju lite annat också). Grinden blev pricken över i tycker jag.
 Den stora perennrabatten gjorde vi verkligen från scratch, där det tidigare bara funnits gammal gräsmatta. Och tänk vad det växte på bara en säsong. Bra underarbete, fin kvalitet på växterna och så massor av värme och regn gjorde susen.
 Mest imponerad är jag över temyntorna som blommat hur länge som helst och fortfarande är fina även om de börjar bli bruna nu.

Tack vare den kvinna som flyttade hit för drygt 60 år sedan och älskade sin trädgård dyker det upp spännande växter, bland annat flera olika sorters tidlösa, Colchium. De tränger sig upp genom den ovårdade gräsmattan och bara tokblommar. Nästan så man blir avundsjuk och defintivt så att man blir sugen att köpa fler och plantera hemma. Kan de blomma i en sån här övergiven miljö måste de kunna blomma var som helst.


Men trots en hel säsong är vi långt ifrån färdiga. Framsidan har vi inte ens hunnit ta tag i. Oj, oj så spännande det skulle kunna bli.
På fredag sänds avsnitt sex som vi spelade in för ungefär tre veckor sedan (så lång tid tar det att klippa och göra övrigt tekniskt arbete med programmet).
Allt gott,
Eva

15 kommentarer:

Helén sa...

Kul o se före o efter bilder, och trots att det är tidigt så är det skönt att få sakerna gjorda innan det blir för kallt. //helen

Alen Trädgård sa...

Måste vara underbart att få vara med om allt detta:) Planeringen, arbetet, redigering och klipp och alla trevliga människor som är med:) Skulle vara en fantastisk upplevelse att få vara med (som en liten fluga) och uppleva allt kul som händer i "kulisserna" Ha det gott/Monne

Helena sa...

Tack för titten!Kul att få se lite mer.Undrar vad tanten skulle tycka om att hennes en gång så älskade trädgård har blivit kärleksfullt om händertagen igen?!Säkert skulle hon vara glad för det!
KRAM från mig!

Anonym sa...

Kul att se och tack för ett underbart program! Kram Hanna

Elna sa...

Ja det var ett bra grepp. Där ser man hur mycket som går att åstadkomma bara på en sommar.

Anna sa...

Underbart att få följa med på denna trädgårdsresa.

Kram
Anna

♥Min Eden♥ sa...

Vilken underbar resa du/ni haft...ojoj!
Jag älskar lantliga miljöer, kanske för att jag själv kommer från en sådan miljö ursprungligen. Ha det bra Eva o må gott!
/nina

Inger sa...

Kommer ni att fortsätta på framsidan?
Programmet är jättebra och trevligt, hälsa dina kompisar!

mammi sa...

Verkligen medryckande, att kunna se hur allt förändras.Vi köpte ju en gammal gård (Anor sen 1800-talet)Dagen efter fick våra (utflugna) barn veta det och komma och titta. Sen hade de ett "samman- träde" och kom fram till att det slagit runt hos oss. Vi såg ju hur det skulle bli, medan de såg hur det var.
Får se om min kommentar kommer i väg
Kram

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hej där! Det har varit så himla kul att följa er under hela säsongen! Extra kul när jag vet att det är du som "sitter i kulisserna"... ;)
Min vädd köpte jag fröer till hos fröer.nu. Såg att den var slut för säsongen. Men den kanske kommer tillbaka. Om min endaste blomma hinner gå i frö innan frosten så skickar jag gärna några fröer.
Ha det gott!

TrädgårdsPrinsessan sa...

Kul att se bilderna. Och så spännande med nya(eller nygamla) växter som dyker upp här och där, ibland är det bra att inte rensa så noga!

/Annika

haspet sa...

Så roligt att se lite hur det såg ut innan och hur det blev nu. Roligt jobb verkar det ha varit även om jag kan tänka mig att det kan bli både slitigt och stressigt när man har lite tidspress också. Väldigt fint blev slutresultatet i alla fall. Ha en fin kväll.// Peter

Ruben sa...

Impnerad över hur bra gamla saker ur gömmorna kunnat tas tillvara! Och stigen ser ju helfin ut och man kan tro att den funnits där i evärderlig tid!!

Ha det gott!
/Ruben

Anonym sa...

Stort TACK för Trädgårdsfredag! Ni har lyckats fånga mitt tittarintresse igen:) Jag kan bara hoppas på fortsättning 2012.
H Maria i Nykarleby, Finland

Blomkärringen sa...

Ja det har verkligen blivit skillnad, ett verkligt mysigt och roligt program. Hoppas på fortsättning 2012
Ha det gott!