torsdag 15 september 2011

Drömväxthus

I helgen var jag på hantverksdag på Kreativt i Kullabygden utanför Höganäs. Bland utställarna fanns många begåvade hantverkare (och tack och lov inget trist krimskrams alls, bara vackra grejer med kvalitet). En av dem jag imponerades mest av var unga Johanna Bianca Rehn som är tecknare och illustratör. Bilden är inscannad från ett vykort jag köpte och som i sin tur kommer från boken Addi & Virriga Pappan.
Gissa om jag skulle vilja ha precis ett sådant underbart växthus som tjejen på bilden!

Här skymtar lite av mitt eget traditionella växthus (antracitgrått aluminiumhus från Willab Garden). Även om huset inte är så fantasifullt så älskar jag det. Här odlar jag tomater, gurka, chili, vindruvor och pelargoner samt lite annat smått och gott. Det finns också en skön fåtölj för lata stunder samt ett matbord med plats för fyra. Snart ska jag bjuda in ett helt tjejgäng på skördefest under vinrankan som dignar av frukt så här års. Tills dess måste jag röja och stuva om, samt duka fint förstås. Det skulle vara kul att veta mer om vilka växthus ni har och hur ni använder dem (umgänge, vila, odling - av vad?). Om du inte har växthus, hur skulle ditt drömväxthus se ut?
Allt gott,
Eva

12 kommentarer:

Christina sa...

Har ett 25 år gammalt alluminiumväxthus, som invändigt är övervuxit av en vinranka med småsmå druvor, där det nästan bara är kärna o skal. Utvändigt växer det björnbär. Vinrankan har även letat sej ut! Men till våren ska det bli ändring. Har hämtat gammal Höganäs och Bjuv tegel från ett bygge, så det ska bli golv. Också ska vinrankan klippas ner. Det ska odlas i spannar också plats till en lien stol och ett litet bord. Också ett litet planteringsbord. Så det kanske blir mitt drömväxthus, om än i minsta laget! Hälsningar Christina

Alen Trädgård sa...

Vårt växthus är ett ca 12kvm stort växthus som vi fått. Det är riktigt glas i det men de senaste två vintrarnas snö har sett till att det är väldigt "luftigt";) Vi har faktiskt inte brytt oss om att ersätta de trasiga rutorna ännu eftersom det även har hänt något med dörren som gör att den nästan är orörlig. Vi har dock odlat lite minigurka och paprika där i år. Den som för tillfället stormtrivs där är sonens katt:) jag har bäddat med ett täcke uppe på ett bord där Vilda älskar att ligga:)) Ha det gott/Monne

M/S Design sa...

Har ett litet byggt av gamlafönster på en murad sockel ca 4 kvm där jag övervintrar sticklingar, sommartid ett par tomater och en vindruva förstås.
Men är sugen på ett större.
Mariana

Helens trädgård sa...

Mitt växthus är ett 12.1kvm alliminium men rutor av isolerplast.
Köpt enbart för odling.
I fjol smög sig en korgstol in som 'mys'. Blev dock tvungen att plocka ut den igen pga. för många frösådder.
Nu i höst har 2 korgstolar ställts in, har stora mysplaner inför säsong 2012. Nu ska antalet frösådda sorter minsas ordentligt.
Ha det gott!

Vivian Tisting sa...

Mitt växthus köpte jag för min första lön när jag var 15 år gammal. Kommer ihåg att det var alldeles nytt då med alluminiumprofil, det kostade 1338 kr och är endast 5 kvm. Pappa och Karl-Oskar monterade upp det hemma hos mina föräldrar, sen började det stora odlarlivet.
Nu odlar jag inte så mycket i det och det är med lite vemod som jag känner att jag egentligen vill byta ut det till ett större, ett Engelskt drömväxthus.

Susie på Stjärnarve sa...

...att jag har ju inget växthus - till många besökares förvåning! Men jag gillar inte att odla så mycket ätbara saker och dom jag gillar, chili och gräslök, går alldeles utmärkt att ha utan växthus.
Men...det är klart att man
drömmer ibland. Då är det inte ett växthus jag vill ha, utan mer ett "orangeri" eller en vinterträdgård. Alltså något på uppbyggd mur med varmt stengolv där man kan drälla med vatten och jord hur mycket som helst!
Så varje vår börjar jag planera och räkna och så kommer krassa verkligheten och slår en i ansiktet och säger; Vad 17 ska du med ett växthus för hundratusen till!? Du drar ju inte upp några frön ens!! Det är naturlitvis rena vansinnet, men trädgårdsvansinne kan vara riktigt kul ibland!

Marina sa...

Vilken underbar tecknad bild!

Hur det ser ut här vet du ju redan. Lite engelska tegel hade det gärna fått vara i den uppmurade grunden men man kan ju inte få allt. Jag är nöjd!

Kram!

Inger sa...

Mitt växthus är ju så nytt så jag har inte hunnit börja använda det riktigt, men det blir bara odling i krukor. Gläds redan mycket åt växthuset:)
Kram

Solhatten - Isas Trädgård sa...

Vilket underbart litet tecknat sagoväxthus !

Efter många års drömmande blev drömväxthuset verklighet i fjol sommar för mig ! Då hade vi samlat gamla fönster, handslaget tegel och gamla pardörrar i flera år. Mitt drömväxthus är 21 kvm, 3,5 m brett och 6 m långt med helmurad baksida. Här tillbringar jag all ledig tid från tidig vår till sen höst.

Jag använder huset till att må-bra-i, pyssla i, umgås i och dra upp en del ettåriga växter i. Är ingen odlare utan njuter istället av att äntligen ha förverkligat växthusdrömmen !

Har plats för en korgmöbel med utdragbart bord så vi kan sitta 10 personer och äta. Snickarbänk som man kan drälla med jord och pysselmaterial samt använda som buffébord får också plats liksom en däckstol att ta en tupplur i mellan trädgårdsbestyren eller efter jobbet.

Nu står en vindruvsplanta och väntar på att bli nedgrävd och till nästa år ser jag fram emot hängande klasar i taket. Att bygga ett eget växthus av gammalt material är väl använda pengar ... jag ser det som att det är istället för sommarstuga och det är väl ganska mysigt att ha sommarstugan så nära och hemma i trädgården !
Ha det så gott !
Kram/Isa

Trädgårdsdrömmar sa...

Jag är rätt nöjd med vårt hopaplock växthus, men så klart skulle jag vilja ha ett mer odlarvänligt. Ditt växthus är jättemysigt innuti. Växtglädje på hög nivå....så skulle jag också vilja ha.
Kram Carina

Madame C sa...

Hej Eva,
Det där fina på teckningen blir genast min drömträdgård. Har två pyttesmå växthus och drömmer om en STOR vinterträdgård som är frostfri året runt:)
Kram och trevlig helg!

Sophia Callmer sa...

Mitt växthus är c:a 10 m2, av plast och jag odlar tomater, chili och vindruvor. MEN jag drömmer om ett stort i glas och trä,där jag både kan odla, sitta och stå och jobba. Jag vill kunna stå och plåta och påta i krukor..
Kul att du fatsnade för Joahanna Rehns bilder, jag har ställt ut med Johanna en gång för några å sedan, jättetrevlig tjej. Trevlig helg/Sophia