torsdag 8 september 2011

Höstkänslor

Blåst och regn har skapat rejäl höststämning, nästan lite för bra faktiskt (man vill ju gärna att sommaren liksom spiller över lite på hösten). Men å andra sidan är det ju kul att byta ut en del sommarblommor i krukorna till fräscha höstväxter. Bäst av allt är nog prydnadsgräsen som vajar i höstvinden (!). Detta är bronsstarr 'Bronco' som matchar min färgstarka ullschal.
Bladväxter är också kul så här på hösten, inte minst för att de håller så länge. Alunrot av alla de slag är förstås självklara, men den vänstra är en nyhet för mig. Det är inte silverek, utan gråklint, Centaurea cineraria, med underbart silvriga blad. Ska bli kul att följa under höst och vinter.
Lite höstblomning vill man också ha. Så här i början på hösten föredrar jag faktiskt höstglöd och cyklamen som stormtrivs ute tills det börjar närma sig nollstrecket. Bollkryss är normalt ingen favorit, men i den här fina pilkorgen som jag köpte av den danske pilmakaren på Sofiero blev det snyggt med lite gulorange tycker jag. Det är först längre fram, när det blir kallt på riktigt, som jag brukar byta till ljung och andra tuffingar.
Vad har ni helst i höstkrukorna?
Allt gott,
Eva

13 kommentarer:

Helena sa...

Dåligt med höstkrukor faktist hos mig.Alla mina lådor o krukor är så fina med 'Australe'pelargoner så det blir väl ljung sen som vanligt när frosten kommit...
KRAM från mig!

Susie på Stjärnarve sa...

...att det är som hos Helena - alltså fortfarande sommarblommor som är fina. Någon höst har vi inte fått ännu!
Men när den väl kommer så blir det bollkryss, om jag hittar några nya snygga nyanser på dom. Din gulorange var snygg!

Iréne JB sa...

Hmm... har visst kvar panseer i någon kruka.... Verkligen på tiden att byta till cyklamen :) Får bli ett litet inköp redan idag tror jag.

Alen Trädgård sa...

Har inte fixat i mina höstkrukor ännu men det blir oftast lite ljung och det som jag för tillfället hittar som matchar ljungen:) Himla snygg korg du köpt! Ha det gott/Monne

Helens trädgård sa...

Härligt höstiga bilder!
Gråklinten var jättefin, ska hålla ögonen efter den på handelsträdgårdarna.

Nej, inget speciella höstkrukor ännu men ska bli. Använder ofta Hebemix, Ljung, koppar/bronsfärgat Gräs, kottar, bär och grenar.
Önskar dig en fin helg!

Inger sa...

Jag arrangerar inga särskilda höstkrukor, kom just på varför... hösten kan vara väldigt kort och snabbt övergå till... ja du vet den årstid som jag inte vill nämna vid namn. Njuter av mina krukor med fuchsia som blommar som bäst först nu:)
Eva, du måste boka in södra Norrland nästa sommar, finns ännu fler toppenträdgårdar att besöka. Något måste hända norr om Ockelbo också, eller hur?
Trevlig helg och kram!

gittan sa...

Jag är dålig på höstkrukor, det känns så definitivt när mna planterar i dem och jag vill gärna dra ut på det så lääääänge jag bra kan. Då är det oftast inte lönt att plantera höstfägring ens "ler" Men jag köpte faktiskt ett par plantor förra helgen, mest perenner förståss men de ska få agera höstarr. på kökstrappen. En härlig helg önskar jag dig / Kram gittan

Trädgården på Waldemars sa...

Gillar din gråklint! har aldrig varit så förstjust i silverek så den var ju ett trevligt alternativ.

trevlig helg
Mia

karina sa...

Hejsan!
Ja nu är det dags att bnyta ut sommar mot höst och den växten ska jag titta närmre på. Ha det gott, Karina.

Sylvia sa...

'Bronco' har jag också i en kruka som du ser i min tidigare blogg! Ursnygg! Återstår att se om den är vinterhärdig.
Men kanske behöver inte växterna någon ullschal ännu, hihi!!

Blomkärringen sa...

Ja, vad ruggigt det börjar bli! Man behöver verkligen lite höstfint att njuta av i krukor och korgar. Vad spännande med den silvriga klinten! Gråklint, har jag aldrig hört innan, spännande!
Ha det gott!

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Gråklinten ser fin ut, roligt att hitta nya växter. Själv gillar jag ju i och för sig silvereken också även om det kanske är lite "kyrkogårdsvarning" på den...
Brukar också vänta med ljung tills senare. Tycker det är fint med cyklamen i höstkrukorna.
Ha det gott. /Ingela

Landbohaven sa...

Gode billeder.
Jeg synes godt om dit sidste billede.
Jeg er ikkr god til at have blomster i krukker, når efteråret sætter ind.