tisdag 4 januari 2011

Liten men naggande



Många av växterna i min trädgård måste man gå ner på knä för att titta på ordentligt. Jag fotograferar dem ofta, men de hamnar i regel i bildarkivet, så jag tror inte jag visat dem på bloggen förut. Men nu ska dessa blyga skönheter fram i ljuset.
Börjar med den vanliga skuggbräckan, Saxifraga umbrosa, som med sina rosetter sprider sig långsamt i stenpariet, i såväl sol som skugga. Blommar i april-maj.



Det här är en miniatyrvariant på nattljus, Oenothera. Kanske dvärgnattljus, O. perennis? Blommar under sommaren, i juni om jag minns rätt.



Fagertrav är en klassisk marktäckande perenn som kan ta för sig lite för bra, men den här släktingen kejsartrav, Arabis ferdinandii-coburgi, med brokiga blad är mycket trevlig. Behåller bladverket hela vintern (just nu gömt under snön förstås). Blommar i april-maj.

Detta är inga växter för den som vill ha stora fält av vajande perenner, utan mer för dem som är samlare eller uppskattar det udda och som gärna går med näsan i backen och rumpan i vädret under säsongen för att titta på detaljer. Det är också en fördel med makro-objektiv på kameran så att man kan komma riktigt nära. Nu vet ni alltså vilken sida jag vänder mot solen...
Allt gott!
Eva

11 kommentarer:

Linda Lunda sa...

Mmm jättefint!

Anjas Hill sa...

Trevliga små "varelser" du visar Eva. Ja, det vet du ju redan att även jag gillar "att buga djupt"* för små växter.
* uttrycket har jag plagierat av Bernt Nilsson, Alpinodlarna/Anja

Britt sa...

Har precis funderat på detta med makro, vad står det för siffror på objektivet då? //Britt

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Vilken sida du vänder mot solen visste jag redan ;-)
Skuggbräckan är också en av mina favoriter. Den växer överallt där man planterar den, sol, skugga, lerjord, sand eller i krukor, utan att inkräkta för mycket på sina grannar.Täcker in jorden fint och blommar med sina ljusrosa blommor - lätta skyar som svävar några decimeter över de gröna rosetterna. I kruka överlevde den här hos oss även förra vintern.
Ha det gott
Birgitta

Alen Trädgård sa...

Tror nog att de flesta trädgårdstokar vänder rumpan i vädret:)) Den varigerade fagertraven gillade jag, den ska jag hålla utkik efter:) Ha det gott/Monne

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Hahaha, rumpan i vädret.
Har fotograferat våran trädgårdsförening på besök hos en av medlemarna, 14 tjejer gick böjda omkring på täppan...jag undrade om utomstående kanske tror att det är ortopäd-sanatoriet på utflykt?
Fina bilder av fagra blommor.
Trevlig kväll, Petra B.

Frøken Solhat sa...

Småt men godt :0) De er skønne.

Eva Linnea sa...

Allt gott till dig också. Kram från Eva Linnea

Inger sa...

Kejsartrav har jag inte sett tidigare, jättesöt:)

Ninne sa...

Skuggbräckan skulle jag nog kunna peta in i hörnet bland buskar??Det är antecknat,, Alltid kul med dina tips, o så blir man så "sugen" när man ser o läser om Dina blommor!!
Dessutom de fina bliderna..
Jag vill ha ny kamera med bättre macro men jag vill ha bra tele-också o lätt inställning-- är inte alls teknisk!! Det ska alltså inte vara avancerat, för då blir det soppa av det hele.. Men önska kan man väl
Får väl se OM jag kan ordna ngt
Ha nu en bra fortsättning för snart snart ligger vi där ute med "baksidan" upp
Kram Ninne

♥ Franska Liljan ♥ sa...

Så rara småttingar du visar, ger längtan efter vååår. Men hos mig ligger snön över 60 cm djup på tomten. Så det lär dröja innan jag ser små spirande blad...

Vänligen Helena/Franska liljan