måndag 17 januari 2011

Stackars lilla hornuggla


Igår var det lite dramatik här i trädgården då vi hörde en duns och en stund senare fann en nackbruten hornuggla ovanpå kaninburen.
Kanske flög den mot ett blänkande fönster, kanske kraschade den in i buren (den ena kaninen är inte mycket större än en råtta) på jakt efter mat.
Den levde när vi hittade den men var svårt medtagen. Men den tittade på oss med outgrundliga svarta ögon innan den blinkade några gånger. En stund senare var den borta.
Sorgligt. Sorligt.
Har kollat med ornitologer och just hornugglor tillhör inte "statens vilt" som man måste skicka in till Naturvårdsverket. Någon föreslog att jag skulle låta stoppa upp den. Lite läskigt tycker jag, men det kanske skulle bli fint. Det är onekligen en vacker fågel.
Kanske fick jag också svaret på varför det varit ont om domherrar och andra småfåglar de senaste dagarna. Om det suttit en hornuggla i trädet ovanför (grannen hade spanat in den där) så har de kanske inte vågat sig fram.
Eva

15 kommentarer:

Frøken Solhat sa...

Ja stakkels ugle.....livet kan sørme være barsk og somme tider få en brat afslutning.

Tænk at have ugler i baghaven.....det må være skønt - ugler er ikke særligt jævnligt set her - kan ikke mindes jeg har set en siden jeg var barn. Men hvor er det en smuk og "nuttet" fugl :0)

LindaLunda sa...

Nämen stackare!!!!

Växthusmadam sa...

Stackars lilla ugglan!
Växthusmadam

♥ E L ♥ sa...

Sorglig historia!
Regniga & gråa hälsningar från Stockholm och Eva Linnea

gittan sa...

Stackars ugglan! Jag tycker också att du ska få den uppstoppad, vi har en duvhök i tv-rummet och han är otroligt vacker även om jag föredrar dem levande. Mailar dig under morgondagen / gittan

Alen Trädgård sa...

Så sorgligt;( Det händer rätt som oftast att fåglar kraschar in i fönstren på vårt hus tack o lov verkar det dock som att de oftast klarar sig men ibland hittar man en stackars död fågel. En sådan "ovanlig" fågel har jag där emot aldrig funnit. Ha det gott/Monne

Madame C sa...

Åh, stackarn! Så sorgligt... Men domherrarna är kanske glada...
Ha det gott!

prästgårdseva sa...

Är det bara jag, som undrar hur kaninerna mår? Det kan inte vara kul, att sitta instängd och ev.bli attackerad av en rovfågel, som slår uppifrån.

Vi har gott om fåglar, som ofta flyger mot rutorna. Ibland smäller det riktigt ordentligt men fåglarna tycks klara sig. Rutorna spräcks däremot lite då och då, vilket säger rätt mycket om kraften i kollisionerna. Stora avtryck på glasen avslöjar, att även de stora fåglarna felbedömmer fönsterrutorna. Dock, såvitt jag vet, aldrig ugglor hos oss.

Eva

Anja sa...

Vilken sorglig historia. De gör mig så ont om fåglar som kolliderar med glas. Hemma hos mig är växthuset bland de värsta bovarna i sammanhanget./Anja

Med fingrarna i (j)orden sa...

Jag är tveksam till om ugglan var ute efter kaninerna. De är stora och dessutom sitter de gömda under tak och kan hoppa in i sina burar om de vill. Jag gissar att den var i dålig kondition och i förvirring flög in i något fönster. Det är sällan vi har ugglor här inne i stan och när det händer i regel kattugglor.
Eva

Sophia Callmer sa...

Åh så synd! De är fina hornugglorna, vi har en som brukar bo här och få ungar, de brukar sitta på ladutaket i sommarnatten och ropa på sin mamma att de vill ha mat nu..

Karin - Mina Rum sa...

Nej, men stackars liten! Det är inte var dag man ser en uggla och när man gör det vill man ju helst att den lever.

Kram!

Helena sa...

Nämen vad synd på den vackra ugglan :-( sorgligt...

Katarinas trädgård sa...

Men usch vad tråkigt! Hoppas han inte behövde lida alltför mycket! /Katarina

Anonym sa...

Ugglor vid huset, förtrollande!