onsdag 12 januari 2011

Älskar men hatarVarje gång Adderly travel kommer med sitt mejl om nya resor i England blir jag lika sugen på att åka. Idag föll jag för bluebellresan till Sussex. Kolla bilden så förstår ni varför! Helt underbart att gå här bland bluebells. Men varför...gillar jag dem inte hemma hos mig? Här har jag den spanska varianten av klockhyacint och den formligen översvämmar rabatten på norrsidan i maj. Visst, det är ganska fint, men jag vet hur extremt ogräsartat den sprider sig och kväver nästan allt i sin väg. Till och med några funkior har den tagit stryk på.Har du också någon växt som du älskar hos andra men hatar i de egna rabatterna? Nåja, hatar är väl lite starkt ord, men skulle klara dig utan. Jag är säker på att många skulle kunna byta växter - dina "hatisar" mot mina "önskisar" liksom.
Allt gott önskar jag så här i januarimörkret.
Eva

16 kommentarer:

Tigris Predikantan sa...

Mmm, tyvärr gjorde jag mig av med ringblommorna, ångrar bittert!

Landliggeren sa...

Jeg ved egentlig ikke om jeg har nogen "elsker men hader" blomster. Roser måske. Jeg elsker roser i andres haver, men får nok aldrig den store passion for dem i min egen. Vores have er så ny, at alt der spreder sig er velkomment, men måske ændrer jeg holdning til nogle planter senere :-)

/Birgitte

Katarinas trädgård sa...

Jag håller med om den spanska klockhyacinten, den är ganska vild, jag måste ha koll på den! Men bluebellsfälten i England är ju fantastiska, synd att den inte är härdig här... Visst finns det växter man tycker är fina hos andra, men inte vill ha själv, tror jag, kommer inte på någon just nu... Nu vill jag ha alla växter och blommor jag kan komma på, bara jag slipper snön! /Katarina

Alen Trädgård sa...

Malva var min första tanke:) frösår sig ju något så infernaliskt så den vill jag inte ha men den är ursnygg hos andra:)) Ha det gott/Monne

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Varje gryta har sitt lock (Tyskt ordspråk) Nej jag har inga blommor jag inte vill ha i trädgården, men en massa till som jag skulle vilja har också ;O)
Har aldrig förstått mig på folk som använder ord "hatar" för växter, blommor, eller blommornas färg.
Vaddå dis-harmoni? Har naturen skapat en växt så är den perfekt, för att naturen gör inte fel, det är bara människan som vill korrigera det ena och det andra, och så låter människan lura sig på nåt som heter TRENDER !
Nix, jag är helt sams med allt som finns, och stör mig inte över färger som inte matchar.
Använder jag ordet hatar so är det mest i samband med intolerans.
Trivs vissa växter "för bra" hos mig....ok...det finns en spade och en komposthög, men jag hatar dem inte för att dem stormtrivs i min trädgård.
Jag kan ju "guidar" dem till rätt mängd.
Hoppas att jag inte har tjatat för mycket nu igen ;O)
Ha en trevlig kväll, Petra B.

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Åh, skulle gärna ha ett hav om dom där klockhyacinterna..... en sån söting... Men förstår såklart vad du menar.....

Förutom rena ogräs tror jag inte att jag har några riktigt oönskade växter i trädgården... Det är klart att det finns dom jag gillar mindre, men inte mer än så.....

Många kramar
Charlotte

Sylvia sa...

Någon hat-kärlek kan jag inte påstå att jag har för någon blomma, men ibland tycker jag att lungört kunde breda ut sig liite lugnare... man får ju riva bort stora sjok när den invaderar andra växter.

haspet sa...

Vilken underbar bild på bluebells. Just nu kan jag inte komma på någon "hataväxt", vilken blomma som helst är välkommen just nu i min vårlängtan. Ha det bra.// Peter

Monica sa...

Hatar hos mej ,,starkt ord,,men maskrosorna på en äng eller i ett dike gör mej vårglad,,men hemma hos mej gör dom mej ibland lite smått galen..
så kan det vara,,
Jag hatar inte växter men jag blir trött på dem ,,tex höstanemon som är så fin,,när den växer och tränger ut mina andra blommor då har jag lite svårt för den.
Underbart fält i sussex,,blir sugen på resa jag med.
ha en go torsdag kram Monica

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Förstår att du blir sugen att åka dit. Min spontana reaktion var "fantastiskt vackert med allt det blåa överflödet!" Hmm.. kan inte heller komma på någon växt i min trädgård... den är ju så nyanlagd så inget har riktigt hunnit ta över.. men en växt skulle kunna vara löjtnatshjärta... tycker den är otroligt söt hos andra men kan inte riktigt med den hos mig.. den står mig lite upp i halsen.. blir nästan för gullig...
Kram,
Anna-Karin

Lisa sa...

Åh jag tycker din rabatt är jättevacker !!! Men jag förstår hur du menar. Jag ÄLSKAR mina scilla på jordkällarbacken...men ÄLSKAR INTE scillan i perennrabatten. Inte för att de är så värst hotfulla för de andra växterna, men det ser ju rörigt ut, jag som planerat så noga... Ha det fint !
Lisa/Lisas trädgård

Ninne sa...

Inte hatar precis,, men vill inte HA dem i min rabatt. Scilla o Blåstjärnor har jag nästan lyckats plocka bort fr en rabatt där de verkligen växte som ogräs, ibland ogräs.. Nu plockar jag bort dem en efter en om de sticker upp. Ja, jag ska inte säga att jag plockade bort för det gjorde faktiskt min käre gubbe-- Han låg på alla fyra o tog cm för cm på våren när vi hade grävt upp den på hösten innan. Där var mest gräsrot blandat - såå det går att styra även såna vildingar..
Klockhyacinter har jag också o de rycks upp med jämna mellanrum för de är också duktiga att sprida ut sig.Men de är ju SÅÅ vackra på våren-- man vill både ha o inte??
KRam Ninne

Caroline sa...

Hej! Bluebells är vackert i mass i de Engelska skogsdungarna, men jag förstår att man inte vill ha dem översvämmades i sin trädgård!

Du får en Award av mig =)

http://carolineisaksson.blogspot.com/

kram

Fru C sa...

Jag förstår precis vad du menar....kan dock inte komma på vilka jag skulle vilja göra ett byte med....inte just nu med all vinter i huvudet.

M/S Design sa...

I förra trädgården hadde jag scilla i massor i rabatten, nu önskade jag att jag haft dom i gräsmattan.
Mariana

Lillianna sa...

Men oj, är den en sån?! Jag som vaktar mitt lilla lilla bestånd med näbbar och klor....hm, jaja med tiden ser jag väl om den blir ogräsliknande eller inte. Men just nu är den fin iallafall!

/Lillianna