torsdag 13 januari 2011

Doftande experimentIdag damp senaste numret av Allt om Trädgård ner i brevlådan. Bland annat finns där en artikel om hyacinter i trädgården som jag skrivit. Som frilansjournalist gör man många "experiment", för även om man odlat växten förut så vill man gärna göra en ordentligt test innan man sätter igång och skriver, så att erfarenheterna så att säga är uppdaterade.
Så en höst grävde jag ner över 100 hyacintlökar i trädgården och i april vaknade jag upp till en doftexplosion utan like. I reportaget (med bilder av Annika Christensen) syns en del av dessa hyacinter, här kommer några fler.'Paul Herman' i ett hav av pärlhyacinter. Väljtajmad blomning!Den läckert randiga 'Fondante'.Denna sort heter 'Jan Bos' och brukar kallas röd, fast neonrosa stämmer bättre (de matchade i alla fall inte mina kejsarkronor i orange).Ljusgula 'City of Harleem' överraskade positivt.Vita blommor som dennan 'Top White' är aldrig fel.Den blå 'Delfts Blue' har stått på samma plats i minst fem år och blommar troget! Vill se riktigt läckra bilder eller ha skötselråd får ni skaffa ett ex av tidningen.
Er väldoftande
Eva
PS. I samma nummer av AoT finns även ett reportage om "roskungen" och bloggaren Håkan med Maleviks rosenträdgård.

25 kommentarer:

♥ E L ♥ sa...

Nu har jag också blivit prenumerant. Läser med stor behållning "allt". Kul också att Annika ska ha en ständig spalt/artikel med en massa tips varje nummer.
STOR kram från Eva Linnea

Alen Trädgård sa...

Åhhh så läckert:) Jag har satt ut några lökar på ett ställe från gamla julgrupper och det doftar gott där på våren:) men det är ju lite skillnad när det blir så många på samma plats. Ha det gott/Monne

♥Min Eden♥ sa...

Hyacinter ute är otestat ännu. Jag undrar om det skulle lyckas här "uppe"!? Det är så roligt att se era artiklar i alla möjliga o omöjliga :) tidningar...Ni är riktiga kändisar...:)
/nina

LindaLunda sa...

Mmmmmm så underbart det doftar!
Vilken tur att jag har skaffat doftdator! Hihihi!

Monica sa...

Men, vad vackert och jag säger som Linda ...jag känner hur det doftar :)
Tjingeling

Katarinas trädgård sa...

Härliga hyacinter, väntar med spänning på tidningen, hoppas den kommer i morgon så man får lite helgläsning! /Katarina

Lisa sa...

Mumsiga hyacinter, tänk över 100, WOW! Jag föll för några idag när jag var till blomsteraffären för att köpa såjord. Då hade de lila hyacinter som är sååå snyggt. Och mannen som inte tål dem...men jag köpte ändå...så snäll är jag !!!
Gillar den där City of Harleem, den har jag sett i Claus Dahlbys fina kompositioner.
Lisa/Lisas trädgård

Karin sa...

Ska införskaffa tidningen! Det måste ha sett underbart ut i din trädgård! Jag älskar hyacinter. Blommar de om eller vad händer?
Karin

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hej Eva! Fick tidningen idag och kastade mig över den som vanligt... :) Artikeln var toppen! Blev helsugen på hyasinter. Gillade speciellt 'City of Harleem'. Var hittade du den?
Kram,
Anna-Karin

Helena sa...

Jag har en del blåa som jag fått at mamma.Det ska tydligen vara vanliga julhyacinter som hon sparat och planterat ut.
Kram från mig!

Lenas trädgård sa...

Jag har denna lyckliga stund kvar nu, när jag ska krypa ner i sängen o läsa AoT! Ska bli spännande att läsa o se, nu när du berättat lite i förväg...Hyacinter är verkligen underbara.Men mina har efterhand försvunnit. Nu kommer endast julhyacinterna upp i lite klena tillstånd varje sommar...Fina är de ändå, de gör så gott de kan!Men "de riktiga" har gjort sitt i Lenas trädgård.
Får nöja mig med de ca 40 inomhus jag köper i omgångar från advent ofrm till nyår varje år.
Härliga bilder!
Lena

Inger sa...

Blir väl en AoT till helgen då, var visst rosor i den också:)
Ha det gott!

Spirande grönt - sa...

'Paul Herman' och pärlhyacintherna var ett vackert par!

Go´kväll,
Rebecca

Frøken Solhat sa...

Er du da svimmel.......1000 hyacinter.....hvilken drøm og berusende ide. Smukt :0)

Med fingrarna i (j)orden sa...

De flesta hyacinterna är köpta hos Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik i Lund, som även har postorder.
Eva

Anonym sa...

Läste reportaget, härligt vårlängtigt... och bilderna ger doft ända hem till mig!

Kram Eva-Mari

Sophia Callmer sa...

Härligt med så mycket hyacinter! Här får de tyvärr inte vara ifred för sorkarna, men något enstaka år har jag lyckats få en liten hyacinthörna. Ska kolla reportaget. ha en skön helg/Sophia

Glädjekällan sa...

Har precis läst ert reportage och helt plötsligt tycker jag riktigt mycket om hyacinter även som vårblomma. Färgstarka så det förslår. Gillar när det är många i samma färg.
Trevlig helg
Birgitta

M/S Design sa...

100 lökar! det måste doftat enormt, och vilket jobb.
Mariana

IET sa...

Fint reportage.
/i.

Berit sa...

det har jag tänkt göra med mina hyacinter till våren..tack för det tipset
Berit

HelenJ sa...

Varje vår planterar jag ut julens lökar, men några större mängder blir det förstås inte på det sättet. I år hade jag t ex bara en (1) hyacint till jul....
Men de är väldigt mycket vackrare på friland, så egentligen borde jag skaffa betydligt fler. Färgprakten hos dig måste vara fenomenal!
Ha det gott
Kram Helen

Sussi / Sussinghurst sa...

Åh så smukke, jeg har i mange år sat vinterens "indendørs" hyacinter ud, og første år er de måske ikke så fine, men de fleste kommer igen og igen - glæder mig til gensynet igen i år.

Fru C sa...

City of Harlem den gillar jag bäst på våren.

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Oj, jag får läsa tidningen igen ser jag... Den gula där ser ju väldigt fin ut! Undrar om den gula kan blandas med de vita..?
Innan jul köpte jag ju ett flak hyacinter på IKEA (superbilligt:-), så jag ska plantera ut dessa vita och blå så småningom tänkte jag:-)

...Och om jag säger att inte ens spanska klockhyacinten sprider sig hos mig, så förstår du hur eländigt dålig jord jag har! Ibland tror jag att huset står på ett giftberg, eftersom jag inte får något "gratis" alls ur denna jord...
Kram H.