söndag 16 januari 2011

Farliga "Gubben Tö"Nu töar det snabbt. Det har till och med regnat en hel del. Det är inte bara "Farbror Frost" utan ännu mer "Gubben Tö" som är farlig för växterna. För att taklökarna ska klara vintern ställer jag dem nära huset där de får lite skydd från takskägget som sticker ut. Dessutom lägger jag krukorna på sidan så att smältvatten lättar ska rinna av.Finns förstås alltid en liten risk att krukorna ska frysa sönder, men risken är mindre när krukorna ligger på sidan, dessa ligger på marken under trädgårdsbordet för extra skydd. Om de skulle spricka är det ingen katastrof efter det är vanliga billiga lerkrukor som jag målat svarta.Metallkrukor är bra eftersom de inte fryser sönder. Å andra sidan leder metall kyla bra så att jorden är frusen längre. Man kan inte få allt...
Må gott
Eva

18 kommentarer:

LindaLunda sa...

Smart!

Lavendel sa...

Ja her er der næsten ikke mere sne - vi siger Madam Tø har været her...god søndag!

gunsan sa...

Bra tips det där.Får jag nog testa nästa vinter.

Cilla sa...

Visst är det härligt att det töar, men det ser tyvärr så trist ut...
Dina bilder ser visserligen vackra ut, trots tö. Jag brukar göra precis som du, ser kul ut men smart!

Cilla♥

Marina sa...

Här ser vi trädäcket vid ytterdörren för första gången på nästan 2 månader idag. Det har alltså töat! Det ser hemskt ut i trädgården men man ska ju genom denna fas för att komma till våren så det är bara till att stå ut.
En del krukor lägger jag också på sidan eller ställer under tak så gott det går.

Ha en bra söndag! Kram!

Merja sa...

Söta krukor med taklök! Bra tips att lägga dom på sidan.
Trevlig söndag!

♥ E L ♥ sa...

"Gubben Tö" jobbar hårt i Stockhom i dag! Trist med regn, men man ser ju hur snöhögarna minskar med en farlig fart och det är skönt. Växthuset har befriats från sitt snötäcke på taket av mig i dag. Man får ta det försiktigt, men det känns riskabelt. Jag har inte så många krukor ute under vintern. Bara urnorna med kvarfrusen ljung från i höstas. Smart att ställa krukorna under bordet.
En fortsatt skön helg önskar Eva Linnea

Frøken Solhat sa...

Eva....hvor er det smukt med alle dine husløg på sned :0)

Frøken tø har virkelig magten og veje og haver her er oversvømmet til den store guldmedalje da jorden stadig er frosset og vandet ikke kan synke. Bare nu ikke den hårde frost kommer tilbage når sneen er væk....så bliver det koldt for de små :0)


Knus Dorthe

Susie på Stjärnarve sa...

Undrar om man måste ta sig ut i blötan och skyddstäcka alla mina klängrosor innan vårsolen tittar fram!? För den är ju ännu värre än plaskvädret nu.
Nej, klarar dom sig inte så får dom skylla sig själva. Då får jag klippa ner dom och vänta ytterligare ett år på att dom växer upp. Med en 3-veckors förkylning i kroppen så orkar man inte göra någonting just nu.

Katarinas trädgård sa...

Heja Gubben Tö! Bra idé att lägga krukorna på sidan. Jo, jag har varit i Ulla Molins trädgård flera gånger, senast i höstas. Det var roligt att se att de nya ägarna verkar vara så måna om trädgården. /Katarina

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Fiffigt, jag får nog ut och lägga ner några krukor jag med! :o)
ja, snacka om tö...här går det knappt att gå ut med hunden lägre...det är massor med tövatten med is under överallt.
Hadé, Lydia

Lotta 8`) sa...

Bra tips! det är så lätt att glömma av krukorna därute. Jag har varit ute och tippat lerkrua med Buxbom idag, det var en stor vattenpöl ovanpå och skulle det frysa blir det ju inget bra.

Alltid bra att läsa bloggar, man får råd och tips alldeles gratis :)

Ha en bra vecka :)

prästgårdseva sa...

Tövädret medför fler risker.
Snön skyddade småväxterna från att bli uppätna. Nu frestas hungriga munnar och näbbar, som börjar bli trötta på torra frön och nötter, att provsmaka årets första primörer, d.v.s. knoppanlagen på mina perenner, som börjar titta fram under den smältande snön. Surt och otacksamt! Säger jag och skulle helst vilja täcka över stora delar av trädgården. Mums! Säger bl.a. fasanerna och sprätter lite extra för att komma åt godsakerna.

eva

Helena sa...

Jag har mina krukor i kallväxthuset funkar oxå bra!De av metall är hål i som tur är även om jag ibland undrar hur stora de där hålen blivit med åren :-(
Kram från mig!

Lotta sa...

Bra tips. Mina brukar ofta dö drunkningsdöden, men nu ska jag börja härma dig. Tack!

gittan sa...

Åh, tack för påminnelsen! Min stora kruka med taklökar står nog inte under takutsprånget i år och behöver säkerligen en hjälpande hand - får absolut fixas imorgon!

Jag skulle vilja anmäla mig till kursen du håller om Medelhavsträdgårdar den 31 januari. Går det bra att göra det här? Jag hittade ingen mailadress till dig...

Ha en fortsatt fin kväll / gittan

Lisa sa...

Vilka bra tips, ska gå ut och putta omkull mina krukor i morrn, då är de nog framtöade.
Lisa/Lisas trädgård

Anns Gröna sa...

Bra tips att lägga krukorna ner! Får nog ta en runda i morgon, vill ju inte att taklökarna ska ruttna när de nu äntligen! växt sig stora och "kuddiga".
Ha det gott!
Ann