torsdag 6 februari 2014

Fler trädgårdar gör nytta

 Självklart odlar jag ekologiskt. Det finns ingen anledning att använda kemiska bekämpningsmedel i en trädgård, varken mot ogräs eller ohyra. Det stör bara balansen och gör det värre efteråt. Och vem vill egentligen äta något som är besprutat? Undersökningar som publicerats nyligen visar att giftet inte bara finns kvar i skalen utan också inuti bananer och vindruvor. Kanske måste vi inte äta dessa exotiska frukter - och om vi ändå vill  - välj ekologiskt!. Det är inte ovanligt att frukter som ska färdas över halva jordklotet läggs i bad av antisvampmedel innan de skeppas ut för att inte mögla. (Efter att ha föreställt mig denna bild av citroner simmande i giftbad köper jag bara ekologiska.)
Genom att odla ekologiskt gynnar vi också den biologiska mångfalden, det vill säga att fler växter och djur överlever i vår värld. Lika självklart kan man tycka, men nu finns det även en undersökning som slår fast detta. Läs mer om den här: Vi som älskar trädgård blir också allt viktigare - det vi odlar i form av blommor och ätbart är nämligen med och skapar mångfald. En del av de växter som förr växt vilt på åkrar och i dikeskanter är nästan utrotade pga bland annat det som kallas "modernt" jordbruk, men finns kvar i våra trädgårdar. Det i sin tur gör att insekter och fjärilar kan hitta mat till sig och sina larver.
Dags att vi sträcker på oss och är stolta för att vi är trädgårdstanter (och -farbröder, -killar och -tjejer)!
Allt gott,
Eva
PS. Bilder för Malmö Garden Show (Lilla fiskaregatans trädgårdsbutik gjorde insektshotellet) och Läckö slottsträdgård.

6 kommentarer:

Luna Ek sa...

Helt rätt! Tror det kommer hända mycket inom handeln detta året vad gäller krav på giftfri frukt och grönsaker. Det finns ju t ex eko druvor att köpa nu. Det har man inte sett tidigare och vi kommer nog odla mycket mer själva. Även de som bor i lägenhet och bara har balkong. Det tros bli ett förändringens år enl. Feng Shui.

Rosor och Akvileja sa...

Visst är det roligt att se fler ekologiska produkter i affärerna. Försöker nu att påverka min lokala affär att bli mer ekologisk. Har en ekologisk filosofi i min trädgård. Skulle vilja se mer ekologiskt tänk på bloggarna. Ha det bäst! Åsa

Malin - I min trädgård sa...

Jag håller verkligen med! Tänker mycket nuförtiden på alla gifter som cirkulerar hit och dit, och då känns det extra bra att odla eget på somrarna. Köper nästan bara eko nuförtiden, om det alternativet finns. Bra inlägg!

Ha en bra dag!

Anja sa...

Ditt inlägg Eva är ett mycket viktigt inlägg!

Nu gör jag mig säkert till "märkvärdig", men så har jag tänkt sedan 70-talet. Utbudet av ekoodlat fanns bara i svindyra hälsokostaffärer då. Allt kunde jag inte köpa ekologiskt, men en liten principsak har jag haft: Om jag konsumerar sådant som inte produceras i mitt eget land så MÅSTE produkten vara ekologiskt producerat, så som till exempel kaffe, bananer, kakao ris och bomull.(Visst tillkommer transporterna men det är svårt att få slut på dem i ett globaliserat samhälle där människor, tjänster och varor cirkulerar över jordklotet)
Har varit medlem i Naturskyddsföreningen i evigheter och i deras tidning Sveriges Natur får man läsa hur banan - eller bomullsarbetarna har det i farmer där man giftbehandlar produkterna.Ingen av oss skulle vilja ha det så.
Tack för ditt kloka inlägg! /Anja

Rost och rädisor sa...

Väl sagt! Tycker att det pratas alldeles för lite om ekologiskt kontra konventionellt odlat i bloggarna. Sticker vi huvudet i sanden? Man tycker att det borde vara självklart att äta ekologiskt och klimatsmart både vad det gäller gönsaker och animaliskt. Hur svårt kan det vara att förstå att man får vad man betalar för?
Har själv lagt ut två inlägg i ämnet för ett tag sen och fått en kommentar...det kanske skiner igenom mellan raderna att jag ibland känner mig frustrerad...

Tack för ett bra inlägg!

Jannibele sa...

Du har så rett så rett. Klokt sagt. Hagen på Lackô er helt fantastisk. Var der i sommer og spiste herlige grønnsaker fra hagen på restauranten Hvita hjorten:)