torsdag 20 februari 2014

Därför älskar jag pallkrageodling

Att odla i pallkrageodling är både enkelt och smart. Och roligt, måste jag tillägga. Tidigare har jag tyckt att det varit svårt att lyckas med grönsaksodling, jorden har varit för blöt eller torr, ogräset har tagit över eller så har barnen inte riktigt förstått var gränsen mellan stig och land gått.
Men med pallkragen blir det lätt. Lätt att se kontrollera om det behövs vattnas, snabbt rensat och ingen springer rakt över odlingen längre (nåja, de har ju blivit några år större också det får erkännas).
I fjol jobbade jag och fotograf Görgen Persson med boken Odla i pallkrage och då hade jag förstås extra många odlingar i gång, för att säkert få med vissa moment på bild.

Idun Jonsson i Malmö och hennes mamma Annsofie hjälpte mig i projektet genom att graffitimåla två pallkragar som jag sedan fick ställa ut på Höganäshems parkering mittemot där jag bor. En kvm stadsodling! Varje kväll hela säsongen gick jag dit med mina två vattenkannor, rensade, band upp klätterväxter och skördade. De boende i hyreshuset nickade vänligt men kom aldrig fram och pratade (utom en hundägare som tyckte placeringen var fel). Under hela sommaren förekom noll skadegörelse - noll. Ingen kom ens och skördade i smyg (vilket jag hade hoppats och gärna tillåtit).
Först när jag skulle plocka bort jord och pallkrage fick jag höra av en boende att han uppskattat odlingen och njutit av den hela sommaren. Härligt!
I år kommer jag att ha Gröna Grejor-kragen någon annanstans i trädgården. Vi får väl se var. Men ett vet jag - att den kommer att fortsätta göra mig väldigt glad!
Boken kommer i mars, premiär på Hem och Villa/Trädgårdsmässan i Malmö. Den 7/3 kl 16.30 står jag på scen. Välkommen! Tills dess -
Allt gott,
Eva

3 kommentarer:

Inger sa...

Grattis till nya boken!
Kram

Anns Gröna sa...

Den boken får jag nog skaffa - har tänkt omvandla mitt trädgårdsland till ett välordnat med svarta pallkragar. Får inte till den där riktiga kraften i odlingen nuförtiden...!
Tack för inspirationen!
/Ann

Anonym sa...

Hej kan du hjälpa mig? Jag har odlat lite av varje i pallkrage men har upptäckt att det har blivit ett hem för myror. Vad ska jag ta mig till?