måndag 12 november 2012

På andra sidan stängslet


Konsult utan stängsel kallade han sig - Peter Gaunitz. Igår kväll fick jag veta att Peter gått bort efter en tids sjukdom. Det gör mig ont i hjärtat för jag tänker på hans närmaste. Men han har lämnat outplånligt uttryck hos många, inte minst hos de studenter som fick uppleva hans innerliga glädje över naturens under och outsinliga källa till kunskap om trädgård, växter och livet i stort. Mitt starkaste minne är från i våras när han anlade en kalkstäpp, eller som Pernilla kallade det - en svensk öken - i Trädgårdsonsdags tv-trädgård.
 Peter blev känd för en större allmänhet när han började tala om dammar och vattenväxter med en kunskap som översteg de flesta andras. Peter var uppväxt i Norrland med naturen inpå knutarna och allt han gjorde bottnade i detta. Han kunde i djupet av sig själv hämta kunskap om hur växter beter sig i olika livsmiljöer och "översätta" detta till trädgårdsväxter. På sitt levande och lekfulla språk kallade hans sig själv gärna "biolinist", ett uttryck som syftar just på detta att skapa en bit trädgård med naturen som inspirationskälla. Ofta använde han också rena arter, vilda växter, i sin planteringar. I kalkstäppen satte han bland annat  backsipppor, Pulsatilla vulgaris. Kalkstäppen innehåller ingen jord utan enbart sten, grus och kalk.

 Så här såg kalkstäppen ut i somras när jag var på besök. Kontrasten mellan sten och växter är fulländad tycker jag, men Peter lovar att det bara blir bättre för varje år. Det ska bli spännande att följa den och hela tiden tänka på hans ord.
 Peter hade en lång växtlista med önskemål om vilka växter han ville ha i rabatten. Mitt uppdrag blev att få tag på så många av dessa som möjligt, bland annat fick jag beställa den här lilla martornen, spansk martorn, Eryngium bourgatii, direkt från grossisten som skickade de enda tre plantor de hade med posten!
 Brödranejlikan, Dianthus carthusianorum, tog sig jättefint och kommer att fröså sig på platsen.
 Peter var också en av de som tidigast började framhålla skönheten hos prydnadsgräs, som efter vattenväxterna blev just dessa hans signaturväxter och han har spelat en stor och viktig roll för dess användande i svenska rabatter. Men har var också noga med att välja rätt gräs till varje livsmiljö. I kalkstäppen växter silvergräs, Achnaterum calamagrostis, och grusslok, Melicia ciliata. Båda blev mycket vackra under sommarens lopp.
Brittsommarastern, Aster amellus 'Rudolph Goethe' blommade långt in på höstkanten. Andra arter av aster använde han gärna i de stäpp- och prärieplanteringar som han också introducerade i Sverige. Åh vad jag kommer att sakna denna föregångare!
Den vackra rosenslöjan, Gypsophila 'Rosenschleier' blommade i minst tre månader. Urtjusig!
Så här vill jag minnas Peter. I farten med att plantera samtidigt som han delar med sig av kunskap om odling, design och växter. Han är en av mina absolut största inspirationskällor och jag har självklart påbörjat en kalkstäpp även hemma i min egen trädgård. Från och med nu heter den Peters öken. (Jag tror han skulle gillat det även om han inte tyckte öken var någon korrekt beskrivning, men han gillade att leka med idéer och uttryck lika mycket som med växter.)

Peters sista publika framträdande var vid Elmia Garden för bara en dryg månad sedan. Då presenterade han Mästarrabatten 2013, en fantastisk woodlandrabatt som jag hoppas ska inspirera många att låta skuggan blomma. Bara att han myntade det nya svenska begreppet Vedlund är ju helt fantastiskt.
Så här motiverar Peter själv valet av miljö: "Jag valde att arbeta med en plantering för skugga för att många behöver idéer där. Om det finns ett träd någonstans i trädgården kan man plantera rabatten i skuggan av det. Sedan ska planteringen förstås anpassas till sitt sammanhang och kan göras större eller mindre."
Jag tror och hoppas att det blir många Vedlundar anlagda i Sverige till våren! Här kan ni läsa mer.
Peter lever kvar i mångas minnen, även om han nu öppnat grinden i sitt stängsel och gått vidare. Jag är säker på att det blommar rikligare än någonsin på den plats där han nu befinner sig.

Varma tankar
Eva

19 kommentarer:

Anna-Maria sa...

Sorgligt. Han har satt avtryck.

M/S Design sa...

Men så tråkigt!!!åh vad ledsen jag blir!!
Har fotat hans fina rondell här i Haninge som jag lovat sända till honom för att han skulle få se hur fin den är under hela året.
Mariana

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Ja, så sorgligt.
Vad fint du skriver om honom.

Kram
Charlotte

Berit sa...

Så underbart skrivet om en stor man som har lämna många avtryck hos oss trädgårdsfolk. Nu får har odla lite högre upp och blicka ner på oss i våra försök att odla vedlundar.
Ha en underbar dag!!

Anna Vattenkanna sa...

Alldeles för tidigt, han var ju mitt i livet! Peter var en äkta plantsman och en fantastisk föreläsare som jag lärde mig oerhört mycket av under min studietid på Alnarp.

Kram

Vårt röda hus sa...

Så fint du skriver om en man som så många kommer att sakna!

Kram Eva-Mari

Furulunden sa...

Fint skrevet og fine bilder:)

Hans i Brännberg sa...

Så fint du skrivit, trädgårdsvärlden har blivit fattigare, men hans inspiration lever kvar bland oss andra.

Anonym sa...

Så otroligt sorgligt att Peter har lämnat oss men så underbart skrivet. Hans idéer kommer att leva kvar i många av.

Johanna

Lars Forslin sa...

Det kom som en chock att Peter lämnat det jordiska. Bekantskapen med Peter började som för många andra, i klassrummet på Alnarp där han gjorde ett starkt intryck med sin sprudlande personlighet och humor.

Det finns mycket att säga om Peter och jag har bara positiva minnen. Mycket att vara tacksam för.

Alen Trädgård sa...

Hörde för bara ett tag sedan att han var sjuk, att det skulle gå så fort kunde man ju inte tro:( Så sorgligt och mina tankar går till hans närmaste./Monne

Lisa sa...

Nej så sorgligt. Stor inspiration har jag fått av hans arbete. Minns så väl när han dök upp i TV för många år sedan med sin halmhatt, en frisk fläkt mot det raka i led. Eller under en föreläsning här i Mariestad, när han med stor inlevelse uppmanade alla att slänga bort gräsklipparen, damerna i Trädgårdsföreningen fick hicka ;-) Så fint du skriver om hans arbete. Har i dagarna laddat ner planen till Vedlund, ja bara namnet är fantastiskt !
Lisa/Lisas trädgård

Inger sa...

Fina bilder av Peter, det blir nog en vedlund under mitt äppelträd.
Kram

Carina/I Vått och Torrt sa...

Jag är också helt tagen av beskedet! En sån personlighet som lämnar stort tomrum efter sig i trädgårdsvärlden... Vilken fin artikel du skrivit Eva! Jag minns också hans fantastiska föreläsningar fr Alnarp m m och hans speciella berättarteknik som fängslade oss alla, han var otrolig!

Tänk ändå att han fick möjligheten att göra denna mästarrabatt så vi kan alla göra små "Vedlundar" och minnas Peter. På så sätt lever han kvar lite hos oss och vi kan titta på hur det utvecklar sig över åren och på så sätt sända tankar till honom... Jag tror också att han fortsätter att plantera där han nu finns...
Kram Carina/I vått och torrt trädgårdsdesign

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Så fint du skriver Eva. Hela trädgårdssverige är i chock. Peter kommer alltid att vara en stor förebild för mig och många andra. Hoppas som du att det kommer att anläggas många vedlundar framöver. Jag kommer def att döpa om min lilla hörna till vedlund.
Kram

Anna Martina sa...

Så tragiskt! Träffade honom på plantskolan där jag jobbar i Nederländerna i somras när han var här med en grupp studenter från Alnarp. Kunde inte ana att han var sjuk. Men hans minne kommer att finnas i form av trädgårdar och planteringar runt om i Sverige under många år framöver!

Lindas trädgårdsblogg sa...

Så himla sorgligt :-( Jag älskar vedlunden och kommer hämta inspiration från hans mästarrabatt när jag fortsätter mitt arbete med skuggpartierna i min trädgård. Jag har bara sett honom i TV och han verkade så otroligt entusiastisk och kunnig! Väldigt fint skrivet, Eva.

Spirande grönt - sa...

Nej, så sorgligt.

Har lyssnat på hans föreläsningar på Alnarp och traskat efter honom på växtrundor i parken.

Ledsamt att han redan vandrat vidare till någon evigt blommande äng (eller prärie kanske).

Ester sa...

Väl skrivet, Eva. Peter var en fantastisk föreläsare som lämnat djupa avtryck i den svenska trädgårdsmyllan. Hade en gång förmånen att höra honom i två väldigt olika sammanhang samma dag - först i ett halvdagsseminarium för yrkesverksamma parkmänniskor, där han med all sin proffsighet lyckades fånga den brokiga skarans uppmärksamhet och ge den ena aha-upplevelsen efter den andra. Senare på kvällen mötte han ett hundratal trädgårdstokar i ett föredrag som var lika mycket underhållning som undervisning med den obligatoriska halmhatten som sällskap. Peter lämnar ett stort tomrum efter sig sedan han lämnat den här världen alldeles för tidigt.