tisdag 1 maj 2012

Laddar för körbärsfest

Just nu står vårt helt vanliga körsbärsträd sprickfärdigt, redo att slå ut vilken dag som helst. Det får mig alltid att tänka på Japan och vår resa dit 2008. Där är körsbärsblomningen närmast helig och manar både till eftertanke och meditation (man måste uppskatta nuet för att kunna njuta fullt ut) och som en anledning till att festa.
 I teve rapporteras det timme för timme hur långt blomningen kommit (precis som i Sverige är det varmare i södra delen av landet och kallare i norr, så blomningen förflyttat sig sakta norrut varje dag). När körsbärsträden blommar i Uenoparken i Tokyo beger sig tusentals människor dit för att njuta och umgås.
För att ladda upp inför blomningen smyckas japanska städer med plastblommor några veckor innan. Fult? Ja, kanske, men inte konstigare än att vi ställer ut plasttomtar och julgranar en hel månad innan julafton. Och faktiskt varar ju körsbärsblomningen mycket längre än julafton - i flera dagar!
Kram till er alla,
Eva

6 kommentarer:

♥ Hannele på Hisingen sa...

Häftigt! Men ganska rosa i Göteborg med....

Helén sa...

Det är en stooor grej det där med körsbärsblomningen, och det är ju speciellt vackert.//helen

Alen Trädgård sa...

Förstår den uppmärksamheten blomningen får:) Vi skulle egentligen ha något liknande här, en festival när björkarna slår ut:)) Ha det gott/Monne

Frasses Hus sa...

Visst är det härligt med körsbärsblom oavsett vilken sort man har. Här har 'Accolade' börjat slå ut med 3-4 blommor och massor av knoppar står på tur.

Vårhälsningar Anna-Karin

Märit i Mariehem sa...

Så intressant att få höra om andras traditioner!
Det är ju en underbar anledning till att ha fest och träffa vänner.

Lantis tantiz sa...

Här i Eskilstuna är det rosa och fint överallt. Eskilstuna kommun har den goda smaken att använda massor med olika körsbärsträd utmed vägar och i rondeller. det är så vackert! min kompis kom just hem från en 10 dagars tur till Kina, gissa om hon hade fina bilder med sig hem. Det blommade verkligen överallt.
Ha en trevlig helg!