söndag 8 april 2012

Vår med Hannu


Våren har flyttat in på Sofiero utanför Helsingborg. Det är Hannu Sarenström som fyllt orangeriet med våriga växter och vackra krukor samt ganska stora mängder höstlöv (!). För vad kan vara vårigare än små söta lundväxter som kommer upp ur fjolårslöven?!

 Rariteterna finns också uppkrukade (i Peter Nilssons vackra krukor från Kullabygden) och namnade på ett bord så att man kan lära sig vad växterna heter. Alltid upptäcker man något nytt eller en söting som får hjärtat att slå lite extra.
 Julros i profil.
 Fylld svavelört. Fin ja, vill ha - nej. (För hur skulle jag kunna undvika att rensa bort den när våren storstädning äger rum om några år?)
 Ny för mig, Chrysosplenium macrophyllum. Oansenlig och just därför så fin.
 Mängder av sippor fanns där förstås: blåsippor, gulsippor och svavelsippor. Älskar dem alla!
 Omsorg om detaljerna och noga utvalda vackra ting är ett av Hannus tydliga signum. Bara sååå tjusigt!
Min favorit på utställningen blev ändå den undersköna fransig aplklocka, Soldanella carpatica. Den vill ha surare jord än jag kan erbjuda i min trädgård, men jag kommer aldrig att sluta längta efter den.
Uställningen på Sofiero pågår till den 1 maj.
Fortsatt skön påsk!
Eva

13 kommentarer:

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Måste ta mig dit, det får bli nästa vecka. Och vad kan väl passa bättre än Peters vackra krukor till en så fin utställning?
Kram L

Alen Trädgård sa...

Härliga bilder, tyvärr har vi inte möjlighet att åka dit i år:( Soldanellor är helt underbara, har några stycken men drömmer om stora tuvor:) Ha det gott/Monne

Iréne JB sa...

Sofiero ligger alldeles för långt härifrån för att jag ska ta mej dit, så vilken tur att internet finns :)
Har inte heller någon surjord (tror jag iaf) men alpklockan väckte begär hos mej också.

Lotta 8`) sa...

Trevligt med vårblommor! Jag såg Hannus utställning på Trädgårdsföreningen i Göteborg i fjol och den var jättefin och massor av fina snödroppar. Alpklockan är jättefin men skulle inte passa hos mig heller.
Önskar dig fortsatt trevlig påskhelg :)

♥ Hannele på Hisingen sa...

Ett bra vårtecken :)

Märit i Mariehem sa...

Tack för att du visar de fina bilderna från utställningen. Soldanellan var verkligen jättefin!

Fia sa...

Den där Soldanellan blev jag helt kär i också när någon annan visade den! SÅÅÅ himla söt. Så nu står den med på min önskelista och jag hoppas på att dyka på den någonstans ivår!

Katarinas trädgård sa...

Den utställningen verkar vara ett absolut måste!
Nu måste jag ut i solen!
/Katarina

Fagras trädgård och tankar sa...

Ni var många som firade vår med Hannu (det var någon mer bloggare som hade det som dsin rubrik). Tack för fina bilder. Det är så kul att man kan vara på utställningar och evenemang utan att resa mer än i fantasin.
Ses på fredag
Johanna

Inger sa...

Den utställningen hade jag mer än gärna besökt... fransiga alpklockan är bedårande till och med på bild.
Ha en fortsatt skön påskhelg!
Kram

Vespa Vulgaris sa...

De där alpklockorna såg jag när jag vandrade i Dolomiterna för några år sedan. Mina kompisar tyckte jag var jobbig som kröp runt och beundrade de pyttesmå underverken :-)

Kristina Bonander sa...

Det här med fjolårslöven utlagda är så otroligt fint. Och genom att det visas såhär på en utställning får vi hjälp på traven att acceptera och till och med gilla att inte städa så förtvivlat i våra planteringar. Heja Hannu som går i bräschen för det!

Fyllda svalörten har jag spanat in tidigare. Har en matta av den vanliga enkla under funkiorna i skuggan och skulle gärna vilja ha den dubbla också. Och lilla alpklockan var ju hur bedårande som helst.

Ha det gott
Kristina

Monica Flöjt sa...

Å här upp i Södra Norrland längtar vi fortfarande efter värmen och små spirande växter.