lördag 21 april 2012

Ett, tu äppelträd


Jag har lärt mig att ympa! Först fick vi på Trädgårdsonsdag besök av Anders Kjellsson som visade Pernilla hur man ympar in en ny sorts äpple på ett gammalt träd (se avsnittet på onsdag i SVT2 kl 20) och  i söndags var jag på ympkurs på Hovdala där trädgårdsmästare Georg Grundsten lärde oss ympa ett helt nytt äppelträd.


Här visar Georg hur man skär av grundstammen (A2) en bit upp för att kunna ympa in sin favoritsort. Grundstammen bestämmer till stor del växtsätt och växtkraft på trädet. A2 är den gamla klassiska grundstammen som ger stora, långlivade och tåliga träd.

 Sen skär man själva ympkvisten så att snittet motsvarar det på grundstammen så mycket som möjligt.
 Därefter läggs de två bitarna ihop och fästs med en särskild ymptejp som är genomskinlig och släpper igenom ljus. Glöm inte namnlapp!
 Vi fick göra tre träd vardera och här är mina första "egenskapade" äppelträd: Eldrött duväpple, Fredik och Lundbytorp (helt okänd sort för mig). Väl hemma kapade jag rötterna mitt av enligt Georgs instruktioner och planterade dem i krukor som nu står och växer till sig i växthuset. I sommar ska de få komma ut på sin växtplats. Häftigt!
Hovdala slott ligger utanför Hässleholm i NÖ Skåne och är väl värt ett besök under sommaren. Slottet är vackert och har en spännande dansksvensk historia, och omgivningarna är fantastiskt vackra. De har också en fin köksträdgård där danska Camilla Plum (känd från tv) ska göra några planteringar i sommar. Det ska jag absolut kolla in.
Allt gott!
Eva

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas vi får följa dina små ympade träd och dess tillväxt! =)

// Asiankitten Mjau

www.metrobloggen.se/mjausmyspys

Alen Trädgård sa...

Kul att ympa men det är ett "jobbigt" arbete när man inte har kraft i fingrarna när man ska dra åt ymptejpen:( Men som sagt kul att veta hur man gör:) Ha det gott/Monne

Lotta 8`) sa...

Vad kul, att kunna ympa själv och grattis till dina tre nya träd. Om man vill ympa själv, måste man väl skaffa rot och sedan ympkvistar - hos odlare ? Fast klart billigare än nya, lite större köpeträd gissar jag.
ha det bäst :)

Fia sa...

Superkul! Jag fick sånt dille på ympning så jag har en hel fruktträdgård med egenympade äppleträd. Men dom är ju väldigt små ännu. Rönn var väldigt lätt med märkte jag :)