söndag 29 april 2012

Av jord är du kommen


Oj vad härligt det var idag att öppna luckan till ett av mina tre fack i komposten. Se vilken fin jord jag kunde gräva fram! Konsten till att få en fin jord av kompostmaterialet är att varva ungefär lika delar kolrikt avfall som torra kvistar och perennaris med kväverikt (grönt) avfall från köket och ogräsrens (det får gärna ligga och torka lite så att rötterna vissnar). För att höja halten av näring låter jag ibland dottern tömma hinken från städningen av kaninburen i komposten (det går bra eftersom de är vegetarianer). Stora grenar, taggigt klipp från rosorna och de värsta ogräsen låter jag gå i tunnan som töms av kommunen varannan vecka.

 En stor del av jobbet gör de här fina kompostmaskarna som härstammar från ett gäng jag köpte på internet för många år sedan. (Googla på kompostmask så får du fram ställen som säljer.) De gör att nedbrytningen går ungefär dubbelt så snabbt. Minst en gång om året kan jag tömma varje fack. Om inte alla grenar förmultnat lägger jag tillbaka dem.
Den fina kompostjorden åkte genast ut i stora perennarabatten samt till köksland och bärbuskar. Om några veckor tömmer jag nästa fack. Den jorden ska läggas ut i lunden när vårväxterna blommat färdigt.
Att ha sin egen kompostjord är guld tycker jag, och så lite jobb. Dessutom känns det som att man gör en insats för miljön.
Allt gott,
Eva

7 kommentarer:

Frasses Hus sa...

Vad härligt att kunna ge tillbaka till trädgården det man en gång tagit från den. Jag måste få igång en egen kompost jag också. Den jag började på en gång i tiden har blivit dåligt skött och behöver dessutom flyttas på. Ett av årets alla projekt jag hoppas hinna med.

Anna-Karin

♥ Hannele på Hisingen sa...

Härligt, maskarna har vaknat här också!

Alen Trädgård sa...

Var på ett föredrag om kompostering för några år sedan som var ENORMT inspirerande. Självklart skulle vi kompostera!!!!!!! Vad hände egentligen???? Inte sjutton har vi börjat inte;( VI BARA MÅSTE BÖRJA NU!!!! Ha det gott/Monne

Lotta sa...

Här sitter en med värkande muskler som också har tömt komposten idag. Men det är verkligen ett givande arbete.
Ha det bra

Linda V sa...

Att tömma komposten är trädgårdslycka för mig! Fast idag önskade jag att jag inte redan tömt komposten. Började plantera i alldeles för lerklumpig jord... hade behövt ännu mera jordförbättring i form av kompost! Ja, jag vet i alla fall var nästa års kompost kommer att hamna!

Maria sa...

Jag vet preciiis vad du menar! Det är en underbar känsla att tömma sin kompost och ge tillbaks den till jorden. Nästan tårögd... :-) Har du maskägg där också, de små gula plupparna..?

Cattis och Eiras trädgårdsblogg sa...

Helt underbar kompostjord du får fram!
Borde kolla min egen nu (har två stora bingar), men efter att maken slängt alla döda grodor (som flöt upp ur vår damm i våras) på komposten, tycker jag det är lite läbbigt att gräva i den ;-)

Men när jag ser din fina jord blir jag ju hur sugen som helst att ta tag i min egen!

/Mvh Eira