måndag 11 juli 2011

198 skäl att vattna

I fjol trimmade min man mig för alla krukor med växter som jag har ute på sommaren, så jag tänkte ta det lugnt i år. Tjosan. Delade in krukväxterna i sex kategorier och började räkna.
Kategori Afrikas blå lilja: 14 stycken, från enorma till småplantor som jag dragit upp själv.
Skötselnivå: mellan. De vill ha mycket vatten och näring för att sätta knopp till nästa år, men klarar också en rejäl uttorkning utan att ta skada. De ska också vinterförvaras frostfritt om de står i kruka som mina.

Kategori ätbart: 18 stycken. I denna kategori ingår både grönsaker och kryddor, ettåriga och fleråriga.
Skötselnivå: från krävande till lättskött. Tomater, basilika och bönor får inte torka ut. Kryddor klarar sig hyfsat några dagar utan.

 Kategori sommarblommor (ej pelargoner): 42 stycken. Här ingår egna frösådder som till exempel lutkärter och dofttobak men också köpta plantor av t ex verbena och sommarljus.
Skötselnivå: mellan till krävande: begoniorna som står i skugga är relativt lättskötta eftersom de inte behöver vatten varje dag, men däremot näring då och då. Övriga sommarblommor måsta passas noga med vattning och gödas regelbundet.
Kategori: Medelhavsväxter (övriga): 27 st. Inga afrikas blå lilja i denna grupp alltså, utan citrus av olika slag, olivträd, fikon, myrten mfl.
Skötselnivå: mellan till krävande. Sommartid är de ju ganska lätta eftersom de flesta (utom myrten) tål hetta och torka bra, men de måste vinterförvaras frostfritt och det blir en hel del kånkande vår och höst. Plantan är en nyfådd papeda (kaffirlime) som jag fått av Annika i Ängelholm. Hon hade frösått den och jag fick en av plantorna. Lycka! Min egen papeda visade sig vara "vanlig" lime, vilket inte är så illa det heller. Självklart fick hon en sådan i utbyte.

 Kategori pelargoner: 61 st. Ja, vad ska man säga, är man samlare så är man. Har nog haft fler andra år. De som står i växthuset blommar bäst just nu, de andra har inte gillat regnet.
Skötselnivå: mellan. Pelargoner är tåliga även om de inte tycker om regn, men man får inte glömma gödsla om man ska ha mycket blommor. Står i vardagsrumsfönstret på vintern (och resten av fönsterna i huset tas också i anspråk).
Kategori: perenner i kruka: 19 stycken. Här ingår de riktigt lättskötta som taklök som bara behöver en dusch då och då och lite mer vattenkrävande växter som hostor, Både taklökarna och det japanska blodgräs som syns på bilden övervintrar jag i kallväxthus för att de inte ska förgås av fukten ute.
Skötselnivå: låg. I genomsnitt är det dessa krukor jag ägnar minst uppmärksamhet.
Kategori sex: krukväxter på sommarlov: 17 st. orkidéer, trädkrassula och lite annat har fått flytta ut så att jag inte glömmer bort dem så här års. Det mesta går bra om det inte får för mycket sol eller regn.
Ibland har jag skrivit väldigt mycket om själva krukorna, men som ni ser har jag något i dem också, så det kanske förklarar en del av mitt intresse. Mitt senaste krukfynd måste jag också berätta om, men det får bli en annan dag.
Kanske noterade ni  att kategorin frösådder och sticklingar inte finns med på listan. Men de har jag inte räknat med, det kändes som fusk för de står ju inte framme. Och dessutom hade jag sprängt 200 krukorsvallen då.
Allt gott,
Eva

14 kommentarer:

Kerstin Alvesson sa...

Imponerande mängd krukor men jag förstår att det är tidskrävande. Jag försöker minska mitt krukantal för varje år som går. Jag har isnett att jag inte hinner med. :)

Ha det bra, Kerstin i Växjö

Inger sa...

Jag har långt ifrån så många krukor som du, tack för påminnelsen om att de kan behöva lite näring, har ingen fått denna sommar men däremot ny bra jord som bör vara rätt så näringsrik.
Visst är det trevligt med krukor:)
Ha det bra!

Anna sa...

Underbart, tycker maken att du lyckats bättre i år:-)

//Anna

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Wow, snacka om bra biceps-träning...jag kommer bara upp till en bråkdel, utomhus alltså.
Var på Kullabygdens Keramik idag, Peter har verkligen fullt upp nuförtiden; kul!
Kram Lydia

cat sa...

Puh!!! Heltidsarbete att vattna, ju ....
Men visst är det kul att odla i krukor, dessutom blir ju delar av trädgården helt mobil. Man har stora möjligheter att alltid ha det finaste där man tex sitter och äter :D
Ha de gott. Catarina

Livsnjutaren/Trädgårdslivet sa...

Vilka mängder med krukade växter du har!! Så härligt med alla dessa olika skapelser :) Förstår att det tar sin lilla tid att vattna dem, tur det finns spridare, eller du kanske går med vattenkannan på alla....då blir det mer ett halvtidsjobb kanske ;)

Må gott.

AnnA sa...

...jag har nog också försökt begränsa mig...men det blir en del...Och det är fint och behändigt med krukor att flytta runt...eller vad jag nu planterar i...ja, skor och annat.
Ha det gott!
hälsn
AnnA

Susie på Stjärnarve sa...

...och jag som tycker jag har alldeles för många krukor, men dom är ju bara ett 30-tal! Fast varje år säger jag att jag ska minska antalet, men det är så mysigt med många blommor och gräs och.....

Gunilla sa...

Oj! Vi har nog bara hälften så många, och det räcker gott när det ska vattnas. ;)

Helena sa...

Fniss jag ska då inte klaga mer :-)
Där ligger man i lä!
Vad skönt att det finns fler 'kruktokar' ;-)
KRAM från mig!

Louise sa...

Oj vilket jobb med alla krukor! Jag har några krukor och de är ganska stora men jag tycker det är en del pyssel med att vattna dem. Fint har du det i alla fall!

kram louise

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

wow........ imponerande!!! Där ligger man helt klart i lä :-))) Vad många härligheter du har i krukorna!! Förstår att du månar om alla....

Kram
Charlotte

Annica sa...

Herregud! :)

färgtrappan/m-l sa...

Oj då. Vad många krukor det blev...tycker att här är jättemånga, men det är nog bara en sjättedel av dina...
Men fint i dina krukor är det! :)

Ha det gott! /maja