tisdag 16 mars 2010

Våren flyttar in



När våren stannar av får man själv se till att flytta in den i trädgården. Just nu frossar jag i penséer och andra vårblommor, delvis inspirerad av mässan i Malmö men också av vårsolen som lyser skarpt och obarmhärtigt genom oputsade fönster.



Köpte mängder av växter på Bär o Grönt i Höganäs häromdagen. Jag brukar alltid ge växterna ett kryss i botten med sekatören, har fått för mig att de rotar sig bättre då.



Filtkrukan från Blomsterlandet kom jag hem med efter besöket på Vi i villamässan. Riktigt fin och dessutom väger den bara några gram så den blir lätt att flytta runt. Namnskylt från samma butik.



Min cyklamen fick flytta in i en mer permanent kruka. Carina på Ulriksdal tipsade mig om att odla den i kruka eftersom den vill ha surjord och jag har så mycket kalk hos mig. På vintern kan den övervintra i kallväxthuset. Den rostiga flätade krukan är från Eld Garden.



De flesta penséer ser ännu små och taniga ut, men det kommer att bli fint. Bland annat har jag fått flera plantor av Annikas frimärks-pensé. Ska visa dem bättre när de tagit sig ordentligt. Här finns också vita tusenskönor och kungsängslilja.
Nu återstår bara att arrangera krukorna lite fint.
Eva

32 kommentarer:

gittan sa...

Så fint det blev. Men vågar du låta dem stå ute dygnet om? Hos mig är det fortfarande många minus på nätterna / gittan

Merja sa...

Så härligt det låter! Fina vårbilder!
Här har jag inte sett att de börjat sälja penséer än. Men jag köpte några krukor med mini påsklijor igår:)
Ha det gott!

Eva Linnea sa...

Filtkrukan verkar intressant. Jag kommer nog att flytta med mig några (!) växter ner till Nöbbele på "kollo" och då skulle ju de vara bra att ha.
Den flätade & rostiga järnkrukan var superläcker.
Kram Eva Linnea

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Alltså, det där är nästan det härligaste jag vet. Att hjälpa våren på traven lite grann i växthuset/trädgården. Lyckliga er som bor längre söderut än vad jag gör (här är det 1 m snö...), men jag har faktiskt lite tankar på 'galenskap' för att få lite vår även här...

Norrlandshälsningar
/Charlotte

Christina sa...

Underbart att se alla dessa vårblommor. Tyvärr så är nätterna riktigt kalla här ännu, så jag väntar nog någon vecka innan jag köper hem lite vårgodis.
Ha en bra dag!
Christina

Marina sa...

Underbart!

Visst vill man hur mycket som helst nu, jag vill i alla fall. Sitter här o funderar på hur mycket det är ok att göra när man är hemma från jobbet för att man är förkyld o skruttig.

Sitta i LUgnet med en koppp te kan väl inte vara straffbart i alla fall?

Kram!

Frøken Solhat sa...

Hvor smukt Eva...skønt at tiden nu er kommet til at arrangere de små stedmoder og tusindfryd i krukker. Humørbarometeret stiger straks et par grader :0)

Dorthe

Spirande grönt - sa...

Härligt vårpyssel! Så långt har jag inte kommit riktigt ännu.

Den flätade och rostiga krukan var läcker.

Ha en fin tisdag

Rebecca

AnnA sa...

Hej Eva!
Vad fint det blev!
Men än så länge härjar jag in och ut med mina krukor, för här är det fortfarande rätt så kallt om nätterna, men snart så...Solen tar mer och mer på snön, och nyckelpigorna är ute och promenerar, så fort solen visar sig.
Ha en bra dag!
hälsn
AnnA
hälsn
AnnA

Susie på Stjärnarve... sa...

Åh, jag älskar penséer! Varje vår bestämmer jag mig för att jag ska inte ha så väldigt många krukor med dom - och varje vår så blir det en 10-15 stycken. Man är ju så svältfödd på blomster och dom är ju så gudomligt söta.

Alen Trädgård sa...

Det ser mycket frestande och vårlikt ut:) Men här är ännu lite för mycket snö för att krukor ska kunna stå på marken. Får njuta av dina så länge;) Ha det gott/Monne

Camilla sa...

Oups mitt inlägg försvann. Det ser härligt ut med dina krukor - här var 15 minus i natt och vi har knappt någon barmark så jag säger som Monne, jag får njuta av dina krukor.

Furulunden sa...

Skulle gjerne følge deg, så mange vakre bilder. Men jeg finner ingen "følger" knapp som jeg kan trykke på;D

Annika Christensen sa...

Vad mycket du hunnit plantera.
Jag har bankat ut isjorden ur balkonglådorna och satt vita penser i dem.
Undrar just var jag gjorde av de där namnskyltarna??
Man skall inte städa och organisera för mycket för då försvinner det på vägen liksom.
Hörs
Annika

Karin sa...

Så fint du har gjort. Jag gillar den flätade rostiga krukan.
Karin

Inreda Ute sa...

Oj. Nu blir jag avundsjuk. Här ligger snön fortfarande tjock och i morse var det 10 minusgrader. Önskar jag också kunde göra vårfint men det dröjer nog ett par veckor till.

/Ulrika / Inreda Ute

Fru C sa...

Oj så fina krukor du har gjort. Jag vågar inte riktigt mig på penseer ännu men snart......

Ninne sa...

Du har det betydligt "varmare" hos dej, fast det bara skiljer ngr mil
JAg vågar inte placera ngr penceér ännu, MEN JAG VILL de är ju så fina. O de var ju OK o sätta cyklamen i kruka. JAg tycker de är så söta o de minner om när vi körde runt på ngn av de Grekiska öarna- Där växte de vilt i skogsbackarna- ungefär som blåsippor här
Ninne kram

Britt sa...

Oj vad du har kommit långt i planerandet, här har jag inte kommit igång med något än, får ta mig i kragen//Britt

haspet sa...

Så härligt med alla fina vårblommor. Så mysigt med alla vårbilder efter allt frosseri bland vinterbilder som varit. Filtkrukan är ju supersnygg. Ha det gott. // Peter

NinaVästerplana sa...

ljuvligheters ljuvligheter....
Underbart vackert!
Ha´t himla gôrgôtt bland blomstren
Nina

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Åh hjälp, sån vårinspiration här var...bara sååå ljuvligt!
Din rostiga flätade kruka är ursnygg, passar nog till det mesta.
Ha en fin vårvecka,
Lydia

Hjärtat Mitt sa...

Så härligt det ser ut.
Nu kan man ju bara inte låta bli att köpa med sig lite vårblommor hem. Här står både tulpaner, snöklockor och anemoner hevessiard
mma.
Cyklamen i den rostiga korgen var bara så snyggt.

Kram Mari

Millan sa...

Jag har bara satt ut en enda liten pensé och den såg så liten och frysen ut att jag är rädd den inte överlever, så jag väntar ett tag till innan jag sätter ut fler.
Bra tips att kryssa i botten.
Ha det gott!

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Vad fint det blev med cyklamen i den rostiga krukan. köpte också Cyclamen coum av Carina Larsson på mässan i Malmö. min åker ut och in just nu. Ute på dagarna och i hallen på natten.
Inte visste jag att den vill ha surjord?
Är den svår att övervintra i kruka tror du? Kul idé. Den luktar så gott och om man har den i kruka är det betydligt lättare att känna doften :-)
Ha det gott
Birgitta

Mia sa...

Jättekul att vinna korten! har mailat min adress. Vad vårfint du har gjort, här har vi ännu så mycket snö kvar runt huset så det är inte riktigt läge än att köpa penseer m.m. Men snart hoppas jag!!!

Elinore sa...

Vad härligt att se att det finns barmark någonstans. Det är ju helt ljuvligt att se vårblommor på riktigt nu. Jag höll på att gå i taket av lycka när jag hittade de första snödropparna i går intill söderväggen.//Elinore

billan sa...

Härligt med lite inspiration, fortfarande dryga halvmetern med snö här:(((
Kvällen är ändå räddad, er bok kom i min brevlåda idag! Vykorten näms jag inte skicka, kommer att ramas in. Stort tack!

Njut i din trädgård sa...

Åh vad jag njuter av dina bilder. Väldigt många snygga krukor!!!

Jag ser fram emot helgen då jag ska ge mig tillfälle att njuta av vårpyssel!

Cilla sa...

Ska själv plantera lite idag om min feber ger med sig. Jag vill ha värme och vår nu!

Cilla♥

Bea sa...

Ljuvligt och förväntansfullt med de första penseérna. Den vackra krukan (rostig balja?) är så söt och fångar ögat något enormt.
Tyvärr ligger mina vårdrömmar under tjockt snötäcke och det kommer att dröja länge än innan vi får ngn vår, men den som väntar på ngt gott....

Tack för din och Annikas bok! Den kom alldeles nyss på posten, jag njuter av de underbara bilderna och en text som sjunker in i trädgårds-själen. Vilken tur att jag har semester och kan tumma länge på den :)
Lycka till med försäljningen!
Kram / Bea

Anita sa...

Så härligt det ser ut. Pensétiderna har inte riktigt kommit hit ännu, dom hotar med ner mot -10 i veckan som kommer. Intressant det där med att cyklamen vill ha surjord. Vet du om det gäller alla cyklamen, även de man köper till jul och har som krukväxt? Den ser inget vidare ut längre så kanske man ska pröva att plantera om den i surjord. Har det hemma.