söndag 21 mars 2010

VinterofferVar det kylan, eller kanske mörkret under all snön? El Paso, vår skygga guldfisk, överlevde inte vintern. Han blev 6-7 år så jag tänker att han hade ett rätt bra liv ändå - för att vara guldfisk. Alice önskar sig en ny i påskpresent.Agaven har jag pysslat med och burit omkring i en massa vintrar. Ibland har den stått på vinden, andra år i fönsterkarmen. Men ju större plantorna blivit, desto svårare har det varit att hitta en bra plats för övervintring. De är ju så fb-nat taggiga! Så i höstas bestämde jag mig för att testa kallväxthuset. Förra vintern hade det säkert gått, men i år blev det för kallt. Visserligen har bladen fått rätt snygga mönster men mest känns det sorgligt. Tur att jag har övervintrat "agavebarn" inomhus som kan ersätta den här. Undrar om den går att klippa ner förresten? Någon som testat?Bambun var också en chansning. Bör helst inte odlas i kruka, men efter många milda vintrar blir man lite (över)modig och vill testa. Tänkte att den skulle vara så snygg i min jättestora zinkbalja, men nu ser den bara torr och vissen ut. Håller tummarna ett tag till i alla fall.Det ena olivträdet ser också lesset ut, men några gröna blad ger hopp. Vi får se hur det går.
Säkert är det en del annat som också gett upp under vintern, men som jag inte märkt av ännu. Tillräckligt mycket har säkert klarat sig.
Vad har dött i din trädgård den här vintern?
Eva

26 kommentarer:

AnnCharlotte sa...

Har du tur så skjuter bambun nya skott...de har rätt seglivade rötter. Det är iallafall min erfarenhet ;) ;)
Hos mig har allt klarat sig vad jag kan se så här tidigt...men det är ju en del man inte ser ännu....

billan sa...

Tråkigt med vinterns förluster, hur gammal kan en guldfisk bli egentligen?
Jag har inte den blekaste aning om vad som dukat under hos mig denna vinter, min trädgård har inte ens visat sig än!!!!!
Må så gott!

rosenskära sa...

Det verkar inte som att något dött så långt jag kan se, däremot har jag smilat med hela ansiktet idag när jag har gått och synat landen, både stjärnflocka, pion och akleja börjar skjuta fart nu - känns så himla härligt!

Lena

Fru C sa...

Mina phyllostachys ser allt annat än roliga ut just nu, och jag har hört av andra att de har fått riktigt stryk denna vinter. Men det finns nog tyvärr en massa annat som inte hellre har klarat sig. Det är som du säger vi har varit bortskämda med milda vintrar.
//Carolina

Marina sa...

Minst en fisk = död här också, en agave = död men jag har en större på vinden, någon pelargon = död.
Magnolian mådde inte riktigt bra i slutet av sommaren. Jag fick ju den i morsdagspresent. Nu kollar jag varje dag efter liv och lite ser jag på något ställe men det kommer nog att krävas en del klippning trots att man nog inte ska klippa magolia egentligen.

Annars vet jag inte mer som dött ännu.

Kram!

Linda sa...

Jeg skrev nettop et innlegg om dette tema i dag:)Har ikke helt fått sjekket om noe har dødd. Det gjenstår å se, men iallefall ha rmitt epletre blitt skadet av snøen... Men jeg håper på det beste:)

Carolina sa...

Jag är jätteorolig för min stora agapanthus, det är ett vitt täcke på jorden... Bladen iof fortfarande gröna så hoppet finns ;)

Vill ni håva fisk i vår damm så hojta till, vi har så många att det nästan svämmar över.

Camilla sa...

Synd om fisken...men härligt att iaf ha en damm med fiskar!

Tråkigt är det när det dör men men så är det - jag har lyckats ta halvt död på min agave inne i vinter så.

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Åh så synd med guldfisken, här har vi också mist 2 st guldfiskar i vinter.
En hel del plantor gick hädan när sonen & hans vänner glömde stänga dörren till blomrummet en natt...en natt då det var 19 minus ute!
Ha en finfin vecka,
Lydia

Arboarkticum sa...

Sorgligt med fisken. :-(

Hos oss har vi nu konstaterat att den %&/#¤ haren lyckats ta sig in bakom hönsnäten vi satt upp runt våra träd. Snön blev väl så hög att ett litet promenadkliv räckte för att komma in. Största skadan på vår ullungrönn. Den är att betrakta som dödsdömd efter att jösses rakknivsvassa gaddar lekt majskolv med stammen.

The Secret Garden sa...

Här hos mig dog Frutti i helgen...en koikarp med en otroligt vacker färg. Lysande orangemetallic med silvervita tecken..
Hoppas att det inte är någon sjuka så att de riktigt stora koiarna drabbas de också. Jag har mina koiar inne i ladugården om vintern och skiftar vatten ofta, från sjön.

Ha det gott!

Anonym sa...

Tråkigt med sånt som har dött, hoppas det mesta har klarat sig i alla fall! Hittills har jag inte sett så mycket av min trädgård, men mitt olivträd övervintrar i mina föräldrars garage och verkar ha klarat sig bra. Min rosmarin som jag har haft inomhus ser däremot väldigt vissen ut...

Ha en bra vecka!
Kram

Alen Trädgård sa...

En del växter på balkongen som har klarat sig andra vintrar bland annat Nerium och två stora palmer. I trädgården är det en del Rhododendron som nog tyvärr har strukit med. Här ligger ju fortfarande en del snö så det återstår att se vad som kilat vidare;) Så synd på er lilla guldfisk, jag skulle snarare tro att det var av ålder den dog. Ha det så gott/Monne

Sophia Callmer sa...

Synd med fisken, jag känner igen övermodigheten när det gäller växter..jag har en bambu som ser likadan ut, planterade ut på sensommaren ett lite utsatt ställe, nu är bladen absolut helvissna.
Men det går ju inte att veta hur vintern blir, även om det känns sorgligt när växter man håller av dör.

ha det fint!/Sophia

Lenas trädgård sa...

Jag tror att många av mina älskade rosor har dött - i alla fall flera av deras grenar - ser helt döda ut, tyvärr. Men det kan ju finnas liv längre ner om det är mycket död ved i dem...Hoppas!
Hälsn Lena

Kalo sa...

Här är det litet tidigt att säga men jag har ett gäng avlivade träd. Barkade!
Karin

Anns Gröna sa...

Trist med fisken - hoppas påskharen kommer med en ny 0))! Alltid lika trist när man haft djuren länge - oavsett vad det är för djur.
Tråkigt också med dina växter - har man "sparat" under många år har de ju växt till sig rejält också. Är lite orolig för mitt olivträd - har stått i växthuset utan värme eller isolering hela vintern. Har också en magnolia vi planterade sent i höstas som inte ser helt kry ut. Men håller tummarna att de klarar sig.
Ha en skön vecka!
Hälsn
Ann

Monica sa...

Här är det också lite tidigt, men mitt olivträd såg helt dött ut alla blad hade ramlat av, fast nu har det börjat komma nya blad,,så ge inte upp för snabbt.
Vintern har ju varit ovanligt kylig och kanske har snön skyddat en del saker,mitt palowa tOMENTOSUM TRÄD SER LITE ÅTGÅNGET UT JAG får se med det,det bir spännande att se vad som lever,
ha en go vecka kram Monica

Christina sa...

Tråkigt med fisken! Vet inte om man kan beskära agaven. Jag har en trådagave, som en mycket regnig sommar ruttnade bort, men krukan blev stående och efter en tid kom det upp en ny bladrosett och nu är den större än den ursprungliga. Så nog är de tåliga.
Ha en bra ny vecka!
Christina

Frøken Solhat sa...

åhhh...hvor ærgeligt med al det der ikke kunne overleve den strenge vinter.

Her er alle mine geogine/Dahlia knolde gået til.....jeg plejer at overvintre dem i mit værksted, hvilket de sidste år er gået godt..........men i år har det åbenbart været lige koldt nok.

Er en smule spændt på om min palmelilje har overvintret.....fik den sidste sommer og har absolut ingen erfaringer for om den kan klare en streng vinter.....

Pøj pøj med de små nye agaver :0)

Inger sa...

Mina vinteroffer är inte kända ännu. Mycket av rosorna ligger fortfarande under snö och det är svårt att komma nära, försökte idag men sjönk väldigt djupt i snön, var inte klädd för typ skidåkning. Kan i alla fall se att 'Wrams Gunnarstorp' har frusit rejält, men den kommer säkert igen, och blommar som tur även på årsskotten.
Ha det gott!

Möllebacken sa...

Hittade din blogg via trädgårdsbloggar.
Synd på El Paso, jag beklagar. Har man haft en varelse i så många år så känns det kanske lite konstigt.
Jag går just nu och håller tummarna för att Hortensian som stått i kruka hela vintern ska klara sig. Dem betyder så mycket, för den fick jag och sonen när vi kom hem från BB, och eftersom jag inte hittat något bra ställe att sätta den så har den fått stå i krukan.
Ha en bra vecka.
Pella

Dagliljan sa...

Här vet vi inte ännu, några offer bland krukfångarna (det oplanerade) är det nog. Återstår att se. Hoppas ni hittar en ny fin fisk :)

Ruben sa...

Jag har planterad bambu (alltså ej i kruka) och de grenar som stuckit upp ovan snön har fått sig en rejäl duvning - alla blad är torra och bruna, men stammarna tror jag lever. Däremot är grenarna som varit under snön, och som nu tittar fram efter snösmälgningen senaste veckan gröna och fina. Har gett dem skydd mot solen.
Ge inte upp ännu, någonstans i din kruka kanske det finns liv!!!
/Ruben

Lillebeth sa...

Än så länge är allt täckt med nästan en meter snö, fortfarande. Men jag ser hur illa vintern gått åt mina gamla äppelträd. Och pergolan som rasat med alla klätterrosor. Lär väl återkomma med bloggpost om allt elände när väl snön är borta. Till midsommar?

IET sa...

Eva, här vet man inte vad som har dött i trädgården ännu. Det ligger snö i den fortfarande! ;-)
Men det kändes lite deprimerande att se din guldfisk på rygg så där. Hu ja... alltid är det nåt.

Värsta vintern någonsin här i Sturehov var iallafall en barmarksvinter i slutet på 90-talet. Då dog väldigt mycket.
Problemet jag haft i år är inomhus. Vi har varit tvungna att kräma på med värme även i källaren för att få huset någorlunda uppvärmt. Med resultat att många pelargoner dött.
Ha en fin-fin vecka!
/IET