lördag 2 maj 2015

Damm didamm damm

 Det är något alldeles särskilt med en damm i trädgården. Så här på våren när magnoliorna speglar sig i vattnet är det rent magiskt.
 Kabbelekan som blommar, hornsärven som flyter på ytan och grodan (ok, fusk) som njuter på en sten.
 Om det inte vore för att de bilderna togs för tre, fyra år sedan och att dammen i år var både igenväxt och tom på vatten efter en läcka. Jag var tvungen att byta ut duken eller ta bort dammen helt. Och eftersom växterna invaderat dammen och gjort att jag knappt haft någon fri vattenyta de senaste två åren blev beslutet att ta bort dammen för gott.
 Tillbringade två heldagar med att dra loss den gamla duken som låg nästan en meter upp över kanten. Det var kämpigt att få upp den, inte minst på grund av alla rötter som växt över (just de växter som jag ville ha där men som det så småningom blev för mycket av.
Jag kunde konstatera att grundarbetet var gediget gjort med en botten av sand som skulle förhindra läckage (och stod emot i över tolv år) och en hylla för växter att växa på. En djuphåla för fisk (El paso blev nio år men sedan han dog har vi inte haft fisk vilket kan ha bidragit till att dammen växte igen.)
Nu har jag fyllt igen med kompost och jord och de ser naket och fult ut - inget att visa ännu. Fast några rosor och pioner har jag redan planterat ut. 

Jag har dock sparat en liten hörna för en eventuellt ny damm, eller kanske bara ett vattenblänk i någon form. Ett tag tänkte jag gjuta en fågelbad typ Ulla Molin, men jag är inte säker på att jag kan få det att bli tillräckligt snyggt. Tänker att jag har en skyldighet till alla fåglar, insekter, katter (grannarnas) och igelkottar som brukade komma hit och dricka. Plus att det är så underbart vackert med vatten i trädgården. Grunnar dock ännu på konstruktionen, så har ni tips så tar jag gärna emot det! Och jag längtar efter att kunna återplantera en vit kabbleka som kan få spegla sig i vattnet.
Allt gott!
Eva

4 kommentarer:

Händigakvinnan sa...

Om det är ett stort flackt fågelbad du menar gjorde jag ett i höstas. Det uppstod av att fyra säckar cement skull användas eller kastas. Det har hållt under vintern och inte spruckit, håller för att jag går i det. Och jag kan sopa ur vattnet om jag vill när jag har barnbarn här. Gå in hos mig och sök på vattenspegel så ligger bilder på hur vi byggde.
Trevlig helg!

haber sa...

Haberler
Son Dakika Haberleri

Jenny sa...

Vatten överhuvudtaget är det något speciellt med! Har ingen damm så jag får hålla tillgodo med mindre vattenblänk, något litet fågelbad och något litet badkar sådär.

Anjas Hill sa...

Ja Eva! Eländets elände! Vi står i samma situtation. Måste renovera Stora dammen. Inte kul.
Men annars är det så som du säger: När den funkar är den magisk.

/Anja