fredag 29 maj 2015

Garden show i Malmö

 Hej! Dags igen för Malmö Garden Show - pågår hela helgen - och väl värt ett besök om man bor i södra Sverige. Man håller till i Slottsträdgårdens utkanter vilket gör att man även kan se Slottsträdgården i försommarskrud - de sista tulpanerna är ännu fina! Här en tjusig trädgård med entré att längta efter. Och varför har vi inte mer tapeter i trädgården (jo, jag fattar varför men det kändes så självklart med mönstrade väggar här).
Att jag har fokus på vatten syntes på mina bilder. Detta är en variant som jag gillar. Undrar om den håller tätt bra? "Ur ett perspektiv, en lek med siktlinjer och rumslighet på liten yta" av Trädgårdshandeln i Limhamn,
 Vinnaren i år blev trädgården med det här skjulet. Charmigt och välgjort, lite Chelsea Flower Show-varning på det (vilket jag tycker är positivt). "Grönska i glömska" av Hvilan Utbildning.
Bäst gillade jag entrén med den här grinden med bergsklematis, montana-klematis heter det visst numera. Skirt och rustikt är alltid fint ihop.
 I Slottsträdgården har Peter Korn gjort en tuff trädgård med grus och växter i milda nyanser av rosa, vitt och blått. Det här var det mest färgsprakande jag såg där idag. Sparsmakat och coolt, och många udda växter som gör den intressant.
 Men på själva showen hade Peter gått loss rejält med mängder av färg. Här blandar han frejdigt tagetes och petunior i rött, gult och orange med vackra bladväxter. I en rad med rödmålade lådor har han byggt ut som en "bergsrygg". I dessa grusfyllda lådor växter torktåliga stenpartiväxter, eller alpiner som man också säger. Här finns det plats för finsmakarväxterna mitt ibland allt det "vanliga". Dubbelt coolt eftersom han visar hur man kan använda dessa växter i två helt olika sammanhang. Min favorit (och ja, jag kom hem med en kasse konstiga växter som jag vet precis var jag ska plantera). "Utsläppt" av Peter Korn.
 Engelsmannen David Wyndham Lewis "The Artists Garden" gjorde en brittisk trädgård med Ausin-rosor och lavendelhäckar samt en teglad korsgång. I fonden en eldstad som bara var en illusion. Det gillar jag. Dessutom inte helt symmetriskt utplacerade växter, utan mer organiskt mitt i det välordnade. Ja, tack!
 I samma trädgård också ett betongfågelbad från 60-talet. Det skulle passa utmärkt istället för dammen i min trädgård. Om någon sett ett liknande till salu så vill jag gärna veta var!

 På Chelsea FS är det här en växt som synts mycket de senaste åren, hundkäx 'Ravenswing' en favvo som jag inte kan motstå. Tillför precis det där lilla vilda man vill åt och så med de röda stjälkarna.
 En av balkongerna hade fräcka hyllor som jag inspirerades av. Man kan aldrig få nog av sånt som växer på höjden. Lite osäker på vem som gjort den här.
På den här balkongen var det extra allt av både växter och prylar. Som det gärna får vara i en idéträdgård tycker jag. På baksidan dolde sig det här:
 Det enkla är det vackra. En glasburk som blir en vas åt de vilda blommorna - ja, så gärna så. "Balkongliv för livsnjutaren" av Karl-Fredriks Blomsterkreationer.
Trädgård för alla - oavsett funktion på kroppen - var denna balkong en hyllning till. Jag hoppas att många funktionshindrade får möjlighet att odla sin trädgård, även om gräsmattan väl får ses som en symbol för så praktiskt blir det ju inte. "Urban Nomad Balcony" av Stadsbruk.
Flätverk lockar mig alltid - från pilkorgar till rostigt armeringsjärn. "Revolt" Alnarp community.
Ja, det var ett litet smakprov - åka gärna dit och titta själv!
Försäljningsområdet är fullt av duktiga odlare, så det går att handla riktigt fina plantor till bra priser - mycket ätbart men också rosor, träd, perenner och ettåringar. Och så finns Bitte och Rune där från Örtagårdens plantskola. De har bland annat örter, chili, tomater och aubergine, samt säljer min bok Örtte & Huskurer. Det enda stället i Malmö som har boken (än)! Och bara i helgen då alltså (annars säljer de den via sin hemsida). Så vill du bläddra innan du shoppar är det här ett utmärkt tillfälle!
Allt gott,
Eva

2 kommentarer:

Linda sa...

så vakre bilder, herlig med inspirasjon:)

HWIT BLOGG sa...

Åhh härligt att få följa med dit genom dina härliga bilder! Ser ut att vara en finfin mässa...
Ha en skön helg!
Kram Titti