lördag 1 juni 2013

Sveriges bästa Chelsea

 I helgen fortsätter Malmö Garden Show, som började igår. På bara tre år har evenemanget lyft sig från bra till jättebra och är - vågar jag redan lova - det närmsta du kommer att vara Chelsea Flower Show på svensk mark. Visst, betydligt mindre, men med hög kvalitet, roliga och väl genomförda idéer och stor mångfald. Här får man mängder av tips, men kan också njuta av uppfinningsrikedom och blomprakt. Den ena delen består av balkonger och den andra av idéträdgårdar. De kreativa tjejerna ovan kommer från Craftverket.
 Best in show blev den här idéträdgården där väggarna är gjorda av stolar - i delar och hela. Mycket kul idé som jag lovar vi kommer att få se motsvarigheten till på annat håll. Trevligt växtval med utmärkt finish - det såg faktiskt ut som om plantorna växt upp på platsen - gav vinst, men på marginalen fick jag höra av en av jurymedlemmarna. Trädgården heter Ånyo - en återfunnen trädgården och är skapad av Vallkil och Jacobsson Trädgårdsarkitektur.
 En detalj från trädgården.
 Blomman nr ett på utställningen var lupiner som återkom i många olika färgställningar i flera av trädgårdarna. En flirt med det vilda som kändes lite ny faktiskt.
 Trädgårdsamatörerna i Skånekretsen smällde på med massor av fina, lite udda växter och en romantiskt cottage-inredning. Härligt!
 Östra Grevie folkhögskola skapade en trädgård med konstnärliga inslag. Och visst lockar platsen till picknick. Att det är gratis entré till MGS gör att alla sorters människor söker sig hit, unga som gamla. Tror dock att detta är en del av ungdomarna bakom själva trädgården.
 Lisen Hendeberg från LH Trädgårdsgestaltning använde bland annat lupiner och astible - två typiska mormorsväxter i sin fina trädgård. idén med det till hälften öppna växthuset tyckte jag mycket liksom att föra in en udda trädgårdsfärg - den cerise - i form av några vattenkannor. Ibland är krockar bra!
 Vi tre och trädgård gjorde en entréträdgård för att visa hur man kan skapa en vacker front utanför sin bostad utan att det blir trist. Snyggt och inspirerande och med en kul, japaninspirerad fondvägg. Enkelt tanke, raffinerat utfört.
 En dunge med doft kallar Anders Mårtensson från Plantskolan i Vellinge sin trädgård. Lummigt, svalt och grönt med dammar och en inbjudande bänk där man gärna kunde suttit i skuggan och filosoferat.
 Extra plus för den härliga fonden som inte är en vanlig spaljé utan upphängda trästörar som kan vaja lite i vinden. Detta gillar jag skarpt!
 Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik hade en härligt rörig monter - missförstå mig inte - för det här tyckte jag också om. Många små idéer att plocka till sig och väldigt mycket "stadsodling". Helt rätt i tiden!

Plus för pallodlingen med insektshotell.


Under bar himmel från Gröna Gården byggde sin trädgård i vitt och grönt. Men det som fångade mina ögon var den finurliga vindskyddet, en form av nät som man låtit trycka ett svartvitt foto på. Bara sååå snyggt.

Ja, detta och mycket mer finns att se - dessutom har man lagt alla stånd med grejor och växter på gräsmattan vid möllan. Mycket fint som man ville ta med hem! Bland annat rosor från Flora Linnea och ätbara växter från Anders Kjelsson. Själv köpte jag pallkragar gjorda av intagna på Tygelsjöanstalten. Surprise!
Allt gott,
Eva7 kommentarer:

Rose Garden Malevik sa...

Hej Bästaste Eva
va kul att få se lite...
verkar supermysigt ju
å missa nu inte......

BLOGGPARTYT fortsätter..

VÄLKOMMEN
Håkan

Blomkärringen sa...

Låter spännande, det borde man pricka in i almenackan!
Tack för tipset och tjuvtitten!
Blomkärringen

Camilla sa...

Så många underbara idéer! Ramen med hängande trästörar köper jag rakt av. Tack så mycket!

På Selmas gata sa...

Underbara bilder! Hade jag bott närmare skulle jag gärna varit där, tänk vilken glädje att få vara med på ett sådant event med all den inspirationen:) Jag kikade in här då jag såg ditt finurliga bloggnamn:)
//tanja

Marie Lithén sa...

måste måste nog dit nästa gång;) ser otroligt fint ut

Lisa sa...

Härligt inspirerande bilder. Jag gillade den hängande spaljen,sparar tipset. Synd man aldrig hinner iväg på mässor...men tur att det finns trevligt folk som delar med sig av upplevelsen, tack ! Kul med lupinerna, måste känt på mig att de är på gång för jag har sått en massa till plantskolan i år, lustigt. Ha det gott !
Lisa/Lisas trädgård

JennieS sa...

Vad kul att få se, blir sugen på att åka ner till Skåne. Får bli nästa år. Tack för inspirationen! :)