torsdag 28 februari 2013

Tjuvtitt på mässan

 Hej! Nu blir det en tjuvtitt från mässan Skånsk Trädgård som pågår i samband med Vi i Villamässan på Malmömässan torsdag till söndag. Inspirationsträdgårdarna är gjorda av Svenska Moderådet som gjort fem olika teman. Den första är en trädkoja, Treehouse Living, med tillhörande trädgård. Jag vill bosätta mig där genast. Härligt barnslig stämning och mycket odlargläjde!


Detta är tema Alice i Underlandet, något som jag alltid gillar eftersom jag har en egen Alice här hemma. Färgstarkt är fortsatt inne som synes, lisksom 50-talets mönsternostalgi. Lysrören i olika neonfärger var lite nytt och händerna som håller växter på väggen gillade jag. Men krukor som hänger upp och ner? Det får mig bara att tänka på dammsugaren (som inte är min favoritkompis). Färgstarka växter som orkidéer och vårglöd, gerbera och flitiga Lisa - jag kan inte bestämma mig. Älskar ju orkidéer så det blir tummen upp och gerberor som krukväxt är faktiskt fina hela sommaren, men de andra får stå kvar i Underlandet.
 Cosy Cottage är en variant på mormorstemat. Mycket pelargoner förstås, men också en del kalanchoe (vårglöd) som är jag inte är så förtjust i. Det här är ju ett på-landet-tema som doftar sommar och mycket fint gjort med härliga detaljer, inte minst tapeten och lampan (en sån har jag länge önskat mig), så visst. Det går inte att hoppa över detta temat om man vill spana trender - det är det svenskaste vi har.
 Lumberjacks cabin är namnet på temt som handlar om gröna vågen och närodlat. Fräckt med mycket brunt, svart och rostigt mot det gröna. Korgar och metall, tyg och några orange detaljer. Jag tycker det är snyggt men för att jag ska bli helt övertygad måste det in mer som går att äta.
Mickan i Solsidan har inspirerat till det perfekta Penthouset (penthouse är den lyxiga översta våningen i amerikanska hyreshus). Högklackat, modemagasin och stilsäkra växter som örnbräken, men också tantblommorna hortensia och begonia får nu en uppgradering. Det lilla turkos brickbordet blir verkligen pricen över i. Jag köper paketet, inte minst som det är moderådet som står bakom.
 Duktiga floristen Jenny Strand hade gjort en monter med växtklänningar. De var mycket fint gjorda och verkligen läckra. Den här skulle jag inte tveka att gå på fest i - om hon lovar att den håller fram till midnatt.
 Ulriksdal på Kivik hade som vanligt med sig de läckraste julrosor och kamelior, men också ett par roliga tittskåp där man kunde ställa sig och kika in i två helt olika växtvärldar med vill-ha-växter. Här gäller det att hålla händerna på ryggen om man inte ska falla för en massa fina rariteter.
 Alltid skojsiga Peter Englander hade på sitt energiska vis byggt upp ännu en medelhavsmonter - och han gör det så bra. Denna gång med bland annat ett helt orangeri som man vill ha direkt. Här sitter han bakom citronträdet för en intervju. (Men om ni ska köpa en medelhavsbok i år så heter årets hit Citrusdrömmar och olivlundar av Camilla Arvidsson.)
 Vi längtar så efter vår att vi är beredda att betala nästan vad som helst för några lökar. En jättefin idé som man kanske kan gräva fram ur källaren (om man är fd burksamlare som jag).
 Så enkelt det kan vara att bli sugen på vandring, uppstammad timjan och sommar... Ryggsäcken var på helt rätt plats.
 Jo, vi älskar tulpaner, körsbärsgrenar - frossa medan tid är!
 Limhamns trädgårdshandel hade med sig en massa plåtdjur i glada färger. Jag kan inte låta bli att tycka att de är helt underbara. Men att ha en plåt-ko eller plåt-katt i trädgården, nej där går gränsen.
 Hos Bokia hittade jag de första exemplaren av mina nya böcker. I morgon (fredag) pratar jag om dem tillsammans med Gunnel Carlson på trädgårdsscenen kl 14. Kl 14.30 är det signering av böckerna i bokhandelns monter (om de inte sålt slut försås - detta är de enda exemplaren som finns ute än så länge.)
Blomsterfrämjandet har en liten tävling om vackraste vårkrukan, och jag är en av deltagarna. Alla besökare på mässan uppmanas rösta på sin favorit. Jag hade tänkt mig en liten annan nyans på gyllenlacken och ett hav av blommande penséer, men jag fick bara pricka i en lista, inte plantera själv. Ni röstar som ni vill, jag är ganska nöjd trots allt.
Skulle vara kul att se imorgon eftermiddag om någon har vägarna förbi Malmömässan. Jag lovar klä mig i flätor så att ni känner igen mig från bokomslaget ;) Allt gott,
Eva

9 kommentarer:

Mias Trädgård sa...

Tack för fint 'reportage'! :) Har varit nerbjuden en massa år, men kommer inte hinna dit i år heller! Längtar till Kistamässan här i stället - den är ju redan nästa vecka! :) Gillade verkligen växtklänningen! Tack för bok- och andra tips och lycka till med din nya bok! :) Mia

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Tack för inspirerande rapport & bilder. Ska försöka hinna ner där i helgen.
Kram Lydia

Helens trädgård sa...

Jättetrevlig läsninga och många inspirerande bilder.
Lycka till i morgon!

Önskar dig härliga mässdagar!

Anna Vattenkanna sa...

Tack för mässbriefing. Gillar samarbetet med Moderådet som har varit nu i några år, gillar gränsöverskridande över huvud taget. Plåtdjuren - ja tack!

Berit sa...

tack för de mässbilderna:) lite inspiration fick man..men plåtkor Nej tack:)
Ha en underbar helg!!

Gunnel sa...

Stort tack för fotona och inte minst kommentarerna, nu har man inte helt missat mässan! :)
Dina böcker tar säkert snabbt slut och om än jag inte har sett dina mot tävlares vårkrukor så är din verkligen härlig..
Lycka till och glöm inte vatten flaskan om du ska stå i en monter..
Gunnel Larsson

Alen Trädgård sa...

Så roligt att få se så mycket fint från mässan när jag nu inte själv kan ta mig dit:) Tack för det! Tur att smaken är som baken en del saker faller man INTE för ;)) Ha det gott/Monne

Malin - I min trädgård sa...

Vilka härliga bilder! Jag älskar att gå på trädgårdsmässor, men nu bor jag i Sörmland så det var lite för långt. Får vänta till Nordiska trädgårdar eller Kistamässan :-). På något sätt så är det ju att tjuvstarta säsongen, när alla färdiga montrar presenteras.

Ha en skön helg!

Märit i Mariehem sa...

Så många fina bilder och trevliga kommentarer från mässan. Det var verkligen ett skönt urval.
Tack för dem!