tisdag 12 februari 2013

Årets första skörd


På Facebook har man den senaste veckan kunnat följa min grodd- och skottodling. Eftersom många frågat hur man gör så blir det ett litet inlägg här där man bättre kan sammanfatta det hela.
Groddfrön köper man i trädgårdshandeln och i bland i dagligvarubutiker. Det finns särskilda påsar med groddfrön som är billigare än vanliga trädgårdsfrön. Nelson Garden har ett bra sortiment. På nätet kan man handla av Runåbergs fröer som framförallt satsar på ekologiskt odlade fröer och grönsaker av olika slag.
Lagom mängd att börja med är ca 1 msk frön/sort. Fröerna läggs sedan i blöt över natten. Det går bra att ha dem i ett glas ljummet vatten bara. Varje sort för sig såklart!
Sedan är det lite olika om man ska grodda eller "skotta". 

Groddar först. Groddfröna sköljs ordentligt och läggs sedan i en burk. Det kan vara en rendiskad glasburk eller en särskild burk för groddodling. Det viktiga är att överskottsvatten kan rinna av så att fröna inte möglar. Täck burken med lite gammal nylonstrumpa som fästs med en gumminsnodd, till exempel. Då kan den stå och luta i diskstället eller motsvarande plats. Lägg en handduk över burken då groddarna blir bäst i mörker.
Skölj sedan fröna ofta, minst två, gärna tre gånger per dag. Det är mycket viktigt att de inte torkar ut, för då avstannar groddningen och fröet "dör". Det går inte att få igång ett intorkat frö igen. Groddningen tar från 3-4 dagar till 7-10 dagar beroende på sort. Glöm inte skölja varje dag! När groddarna växt ut kan man ta av duken och låta dem stå i fönstret en dag eller två för att utveckla klorofyll. Därefter kan man skölja rent dem noga och förvara i kylskåp 4-5 dagar. Detta är broccolifrön som har mild smak av broccoli och är mycket god på en macka eller i en sallad. Groddar man mungbönor är det gott att woka dem innan de äts.

Skott gör man av t ex ärtor, solrosor eller som här smörgåskrasse. De kan odlas på en bit fuktad bomull, eller i ett sånt här särskilt groddtråg som har ett vattenmagasin undertill.
Fördelen att odla så här är att man slipper få jord på skotten och därmed inte riskerar några jordbakterier. Även här är det viktigt att fröna hålls ständigt fuktiga. En vattenspruta är bra att ha till hands. Man kan även täcka odlingen med lite gladpack de första dagarna. Har man ett tråg är det lätt att skölja odlingen morgon och kväll, viktigt är absolut minimum. Skotten ska helst stå ljust medan de gror, men är det stark sol så välj ett annat fönster. När man skördar klipper man av det gröna och äter alltså inte rötterna, i motsats till groddarna där man äter allt.
Skott är ett supergott och näringsrikt mellanmål på en knäckemacka, eller i sallad eller bara som tillbehör till det mesta.
Lycka till!
Eva


7 kommentarer:

Monica Flöjt sa...

Tack. Där fick vi bra info om groddning och skottning.
Ska leta fram stora burken och grodda broccoli snart.

Susie på Stjärnarve sa...

Låter jobbigt - men väldans gott! Så det är kanske nått man skulle testa!!

Mias Trädgård sa...

Bra att du tipsar om groddning! Får ta fram min gamla groddlåda, kan ju alltid testa lite grobarhet med! Ha det gott! :) Mia

Fru C sa...

Du skottar på du ;-) näe den var riktigt dålig.....Avundas dig din energi och dina odlingar.

Kram//

Evas Kvarnaro sa...

Ja vill man ha lite gott på mackan får man "jobba" lite. Det är smidigt o färskt att fixa de själv.
Tyvärr tål jag inte groddar jag får
ont i magen av dem, trist, men det får bli andra grönsaker.
Annars är det fullt upp med att för
så sina plantor.Men mer sol önskas.
Må väl/ Eva

Anonym sa...

Heya i'm for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.

Also visit my web blog this site is useful

Anonym sa...

May I simply just say what a relief to discover an individual who actually understands what they are discussing on
the web. You definitely realize how to bring an issue to light and make it important.
More people need to check this out and understand this
side of the story. I was surprised that you aren't more popular given that you most certainly possess the gift.

Feel free to surf to my homepage hemorrhoids treatments