torsdag 27 september 2012

Det finns bara två av oss

 Idag har jag varit på mammografi. Att klämma in två kroppsdelar i den där pressen är ju inte särskilt kul, men så viktigt! Oktober är ju den officiella bröstcancermånaden och det är enormt viktigt att uppmärksamma en sjukdom som drabbar så många, tycker jag.
 Efter "tuttklämningen" gick jag vidare till lokalerna som ställts i ordning för Karma-studien, en stor nationell bröstcancerstudie som följer kvinnor under många år för att så småningom kunna dra slutsatser utifrån både gener och levnadsvanor om hur man kan förebygga och förhindra att kvinnor får bröstcancer. Där fick de ta blodtryck och några ml blod. För mig kändes det självklart att delta - några få minuter för att rädda liv är väl ingenting?
 Många företag är med och sponsrar Rosa bandet som är den kampanj som uppmärksammar och bidrar till forskningen kring bröstcancer. I år deltar även Mäster Grön vilket gör att vi kan köpa rosablommande krukväxter och samtidigt göra en insats för forskningen. Cyklamen, begonia, krysantemum, calandiva, gerbera, saintpaulia, amaryllis, kornettblomma eller azaela - det är bara att välja vilken växt du vill lysa upp tillvaron med (för fler än dig själv). Håll utkik i pressen och i blomsterbutiken för att köpa blommor som ingår i kampanjen.
Och för all del - glöm inte att klämma och känna på dina egna två bröst med jämna mellanrum, minst en gång i månaden! Om du gör det till en vana är det lättare att snabbt upptäcka eventuella förändringar.
Varmaste kramar
Eva
PS. Tack för alla kommentarer om balkongutställningen. Jag lovar återkomma...

10 kommentarer:

Berit sa...

Det är en av de billigaste livförsäkringarna, att gå och klämma brösten.
Ha en underbar dag!!

Inger sa...

Ett viktigt inlägg och bra initiativ av Mäster Grön.
Kram

Marina sa...

Det är jätteviktigt! Bra att du påminner. Jag fick börja gå på mammografi i år men har varit där två gånger tidigare på eget initiativ. De gångerna var det "bara" körtlar jag oroat mig för. Skönt.

Kram

mammi sa...

Jag var på Mammografi i måndags, helt o.k. Men inte den första gången för många år sedan. Då pressades plattorna så hårt att jag började blöda, gjorde fruktansvärt ont. Numera är det helt o.k. Regnet i eftermiddags gjorde så jag "slapp" rensa ogräs !!! Tror nog ingen tar det jobbet ifrån mig. Eller?
Ha det så gott

Alen Trädgård sa...

Tyvärr kommer jag bara ihåg att klämma en tid efter mammografin sedan är det tyvärr borta ur minnet;:( Ett väldigt viktigt ämne att forska i dock så det är bra att Mäster Grön är med i år och bidrar till forskningen:) Ha det gott/Monne

Fröpåsen sa...

Jag blir alldeles rörd av ditt inlägg! Så viktigt! Hälsningar Maria

Linnea Karlsson, Cancerfonden sa...

Hej! Varmt tack för att du stödjer kampen mot bröstcancer. Om du vill läsa om fler sätt att bidra till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj hittar du det här;
http://www.cancerfonden.se/sv/rosabandet/olika-satt-att-stodja/
Med vänliga hälsningar
Linnea

Camilla, Galen i grönt sa...

Tack för den viktiga och billiga livförsäkringen! Visst kommer du/ni ihåg att klämma och känna i armhålorna också?

Monica Flöjt sa...

Tack för påminnelsen. Bara att känna efter igen då. Viktigt att vi påminner varandra.
Brukar stödja med att köpa band och ge ett bidrag ändå ibland.
Regn här idag så jag slapp också rensa ogräs. :-)

Anna-Maria sa...

Vilket fint inlägg.Vackert skrivet Eva!