lördag 12 mars 2011

Japan och BoxholmIdag har japanerna vaknat upp till ett land i kaos. Mina tankar går till folket där och alla som känner någon på plats. Även om jag visade japanbilder för någon vecka sedan blir det därför fler idag.
Det är omöjligt att inte fångas av japanernas filosofi när det gäller trädgård. Att stå under ett blommande körsbärsträd vid ett tempel i Kyoto är ett av de tillfällen i livet som man aldrig glömmer.


Japanska trädgårdar i verkligheten har inte så mycket med den bild av japanska trädgårdar att göra som vi ser i olika "japaninspirerad" trädgårdsanläggningar i Europa. Hur underbara körsbärsträden än är det mest fascinerande hur de jobbar med den gröna stommen. Varje växt beskärs för att bli så vacker som möjligt, utan att förlora sin naturliga karaktär. Allra man gallrar bland barren är till exempel inget ovanligt.Dessutom älskar man mossa - som många svenskar av någon anledning inte gillar (särskilt inte i gräsmattan). Men hur vackert är inte detta.

Jag vill också hälsa alla välkomna till Boxholms bibliotek på onsdag den 16 mars kl 19 då jag ska hålla föredraget En lisa för själen. Boxholm ligger ca 30 min från Linköping och inte heller så långt från Tranås, Mjölby och Ödeshög.
Allt gott
Eva

12 kommentarer:

Gunilla sa...

Vilka underbara träd som riktiga skulpturer.
Blommande körsbärsträd är nog det vackraste som man kan uppleva.


Katastrofen i Japan är ju obegriplig och omfattningen av den kan vi nog inte föreställa oss.
Vilken tragik och människorna som drabbas är ju ofattbar.
Den kommer nog att påverka hela världen.

Ha en fin helg
Gunilla

Fagras trädgård och tankar sa...

Jag förenar mig med dig och skickar tankarna till Japan. Det var en otroligt fin bild, vacker och samtidigt vemodig.
Dina föreläsningar börjar närma sig mig, men tyvärr kan jag inte denna gång heller. Har jag förstått det rätt att du ska vara på Nordiska trädgårdar i Stockholm, på torsdag?

Maleviks Rosenträdgård sa...

Hej EVA
Jovisst har dom det tufft därborta nu....
fina bilder
Nu e de VÅR
så missa inte

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

Spring Special
Det STORA VÅRPARTYT
VÄLKOMMEN
Håkan

gunsan sa...

Det är hemskt det som händer i Japan.Tackar gud att sonen inte var i Japan den här veckan utan förra.

kvinna sa...

Vilka fina bilder... Blommande körsbärsträd är en symbol för Japan.

Karin sa...

Kul att du kommer till Boxholm. Ska se om jag får med någon dit!
KArin

M/S Design sa...

Dom är fantastiska med sina växter.
Det är så tragiskt det som hänt.
Mariana

stallnilsen sa...

Fine bilder du viser frem.
Våre tanker går tilde stakkars menneskene i Japan, fryktelige greier. Lisbeth :)

Alen Trädgård sa...

Katastrofen i Japan är fruktansvärd, jag tänker på alla stackars människor som drabbats. Trädgårdskonsten i Japan är något som är helt fantastisk;) Skulle vara roligt att få se blommande körsbärsträd i Japan någon gång:) Ha det gott/Monne

Inger sa...

Det är hemskt vilka lidanden katastrofen i Japan skapar, och ännu är det kanske bara början. Fint att du skriver om den. Vore fantastiskt att en gång få besöka detta land.
Kram

Anja sa...

Hejsan Eva

Det här inlägget gillar jag särskilt. Det är så roligt att få veta något man inte visste innan, som t,ex. det där med att gallra barr.
Den gröna stommen i trädgården, även om den inte skall prägla japanska trädgårdar, är alltid så tilltalande.
Vi i Norden är annars mycket för det vildvuxna, men att finna trädets eller buskens 'själ' och blotta den i en stram, skön form är en konst och filosofi. Det är inte lätt för en vanlig trädgårdsnörd att se hur man skall klippa en buske för att lyfta fram dess skönhet. Vi har inte det rätta filosofiska tänkandet för att kunna riktigt begripa det hela - även om det naturligtvis finns även i Sverige duktiga 'trädfrisörer'./Anja

Åsa F sa...

Hej Eva !!
Tusen Tack för ett fin föreläsning av en Lisa för själen & alla de underbara fotografierna du visade på biblioteket i Boxholm.Även många spännande stunder m dina fina böcker som ja läser.
Varmaste Tack och Välkommen tillbaka fler gånger . mvh Åsa F.