tisdag 22 februari 2011

HasselförvirringVad är ormhassel och vad är trollhassel? Dessa två blandas ofta ihop. För att det ska bli rätt så får man hitta lite stöd i tillvaron. Trollhasseln har "trolliga", dvs rufsiga, blommor, oftast i gult men ibland i orange eller aprikosrött. Trollhassel (eg hybridtrollhassel), Hamamelis x intermedia. Denna bild är tagen i stadsparken i Ängelholm i fjol, men det är läge för trollhasseln att blomma så här års. Min egen buske trilskas och vill inte blomma med mer än något enstaka rufs.Ormhasseln, Corylus avellana 'Contorta' har ormiga grenar (samt väldigt oansenliga blommor). Det kan vara kul att veta att ormhasseln har både han- och honblommor på samma buske. Hanblommorna ser ut ungefär som fröställningarna på björk medan honblommorna är pyttesmå rosa tofsar, ni ser en sådan längst ner till vänster på bilden här. Kvisten är driven inomhus, så den är lite före sin tid även om den är vårblommande. Vanliga hassel, Corylus avellana har också han- och honblommor. Den är förstås på platsen för honblomman som nötterna (frukterna=avkomman) bildas. Ormhasseln ger inga nötter, utan den odlar man för de vackert ormvridna grenarnas skull. (Tack till alla som rättat mig i kommentarsfältet - ormhasseln kan visst ge nötter - men hittills inte hos mig trots att min buske är ca 10 år.)
Slut på lektionen,
Eva

14 kommentarer:

Madde sa...

Fast nu måste jag faktiskt rätta dig lite. Ormhassel ger nötter, och de smakar dessutom gott. Som vanliga hasselnötter ungefär. Jag tror att det tar några år innan den sätter nötter dock. Även om vi hittade dem där de låg på marken, så hade mamma aldrig sett dem på sin buske, så kanske är de bara väldigt diskreta?

Sylvia sa...

Jajamen, jag får varje år massor med nötter från min ormhassel och dom är minst lika goda än den vanliga hasselns nötter!!

Monica sa...

mmm en favorit,,den gula trollhasseln,(har aldrig sett annan färg på blomman så det var spännande),brukar tänka på trolliga frisyrer så minns jag vad som är vad,,min finns bara på önskelistan ännu,,men den ska inköpas kanske denna sommaren,,
ha en go vecka kram

Anna Vattenkanna sa...

Bra med en liten hassellektion! Ja, detta är förvirrande många gånger.

Min TROLLhasselfavorit är den orangeblommande 'Jelena' - sådär bronskopparfärgad liksom.

Kram Anna Vattenkanna

Livsnjutaren sa...

Här är en till med ormhassel som får nötter....

I höstas såg jag en trollhassel som blommade....tyckte det var skumt, men urled är ju tiden...

Kram

Alen Trädgård sa...

Ja, det är många som blandar ihop dessa arter:) Hos mig har dock Trollhasseln inte riktigt trivts, måste försöka igen för de är så vackra i sitt våriga rufs:) Ha det gott/Monne

Mette sa...

På dansk hedder Corylus avellana 'Contorta' faktisk Troldhassel!! Hamamelis x intermedia hedder Troldnød (Trollnöt)

gittan sa...

Nötterna kan vara svåra att upptäcka på Ormhasseln och fåglarna eller är det kanske igelkotten? tar dem ganska snabbt hos mig. Men nötter det blir där och det gjorde mig väldigt förvånad första gången jag hittade en nöt under busken.

Sussi / Sussinghurst sa...

Der kan man bare se! vi har altid kaldt vores busk for en troldhassel eller troldnød, men blomsterne er vist ikke noget særligt, måske har de ikke forskellige navne på dansk !!!!

Helena sa...

O jag har bara hasselbuskar från skogen.Växer så fint så :-)Gillar formen på dom!Förresten har jag en blodhassel kom jag på...
Kram från mig!

♥ E L ♥ sa...

Tack! Här lär man sig alltid mycket. En trollhassel skulle jag vilja ha.
Kram från Eva Linnea

Anonym sa...

Ang Trädgårdsmässan. Får ta dag för dag numer! Så det är dagsformen som får avgöra.
Kram på Dig!

Cecilia - Vi tre o trädgård sa...

Mmmm tycker mycket om hassel. Såg de små röd tofsarna till honblommor för första gången förra våren, efter att Gustav Mandelman påtalat dem i ett föredrag på Kulturen. Härutanför fönstret står en jättestor buske, snarare träd, flera meter högt. Men man måste ju inte släppa upp dem så högt, utan skörda grenarna allteftersom, som man gjorde förr till skaft och annat.

Är du inblandad i Linolja &lavendel i år Eva? Vi tackade nej strax innan du skrev i vår blogg, tyvärr. Men det betyder inte att vi inte kommer att vara där: vi tyckte mycket om arrangemanget förra året, och kommer gärna som besökare! Allt gott, Cissi

Möllebacken sa...

Hej Eva.
Min ormhassel är någonstans mellan 12-15 år och den gav en nöt för första gången i somras, jag blev väldigt förvånad själv.
Ha det bra-
/Pella