måndag 12 oktober 2015

Otroliga oktober

Efter en varm och skön september började oktober med riktigt höstväder - blåst och regn. Men vi har också fått några soliga sköna dagar och då är hösten som allra härligast! Jag älskar färgskiftningarna, den höga rena luften, daggvått gräs och så förstås alla bär och frukter. Inte bara dem som går att äta utan också alla prydnadsfrukter som min pärlrönn, Sorbus koehneana. Visst är den vacker! 

 Under alla stora squashblad fann jag en enorm squash - ja, det är en normalstor sekatör! Jag vet inte riktigt om den går att äta, men jag låter den ligga framme och bara vara vacker så länge. Kanske kan man skära den i skivor och steka?
I samband med att jag höll föredrag på Tjörnedalagården på Österlen passade jag på att besöka Kiviks hamn och titta på Emma Karp Lundströms äppeltaval - något jag drömt om i många år (men alltid missar för att det krockar med så mycket annat). Det var precis så makalöst fantastiskt som jag drömt om! Otroligt vilka nyanser hon och hennes team lyckas få fram.

Vildvinet sprakat i rött - ännu har vi inte haft frost här i Höganäs men däremot några kalla mornar som lockar fram höstens färgspel. Jag älskar den här tiden när allt börjar falla men ändå har så mycket att ge.

Många växter har fått flytta inomhus i skydd från kyla och blåst. Visst fyller jag växthuset med sånt som ska övervintra där, men allt får inte plats och då blir alternativet vårt "orangeri" - som egentligen är ett rum i bostaden med stora fönster mot söder. Här håller vi lite svalare (ca 18 grader) och det gör att många växter övervintrar fint. Efter jul brukar jag hänga upp belysning men det är så fult att jag helst vill vänta till efter helgerna.
Hoppas ni också njuter av hösten!
Eva
PS. Följ mig gärna på Instagram där jag finns under namnet robilde.


2 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Gillar också hösten med sina underbara färger och sitt lugn, ditt vildvin ser helt fantastiskt ut! Ha det gott/Monne

Merja sa...

Fint med höstfärgerna och vildvinet som klättrar! Vill också besöka Kivik och se äpple tavlan...nått år ska jag ta mig ner och gå på Äppelmarknaden:)
Ha en bra dag!