torsdag 13 augusti 2015

Fruktläder

 Just nu är det tid för godis - naturens eget godis. Jag tänker förstås på alla goda bär och frukter som mognar. Själv är jag inte jätteförtjust i sylt, eller rättare sagt jag äter det väldigt sällan. Saft går det inte heller åt här hemma. Så vad göra med allt? Fruktläder!
 Sen jag lärde mig göra fruktläder har jag naturligt, gott och helt osötat godis som håller hela vintern.
Så här enkelt är det: mixa bären till en smet, tillsätt kryddor som kanel, kardemumma, vanilj eller laktritspulver om du vill. Bred sedan ut smeten på ett bakplåtspapper (helst silikon) och in i torkapparat (jag skaffade en i fjol och den går dygnet runt så här års) eller varmluftsugn med luckan på glänt (tar lite längre tid men funkar). Temperaturen bör inte vara högre än 40 grader om man ska bevara alla näringsämnen. När fruktlädret slutar klibba och är lagom segt är det klart, fast man kan torka det knastrigt om man vill. Sedan är det bara att klippa i remsor eller fyrkanter.
Jag låter dem eftertorka i rumstemperatur några dagar innan jag lägger dem i burkar. Där håller de minst ett år (fast de brukar ju gå åt ganska snabbt). Du kan göra på vinbär (mixa gärna röda och svarta), hallon, nypon, björnbär, plommon, blåbär och så vidare. Äpple brukar jag koka sönder lite lätt först (utan socker).
Lycka till!
Eva

4 kommentarer:

Merja sa...

Tack för tipset! Har röda vinbär som jag ska prova att göra godis remsor av:)
Det ser gott ut!

Jord under naglarna sa...

Jag har sett fler som använder frukt och bär så. Jag ska nog försöka mig på det, men tvärtom mot hos dig så går det massor av sylt hos oss till vinterns alla grötfrukostar. :)

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Vilken idee. Ska göra det av hallon och äpplen. Spännande.
Tack för tipset, Petra

Vitnos sa...

Hej!

Hittade din blogg och detta inlägget när jag sökte på kärleksört: http://medfingrarnaijorden.blogspot.se/2012/10/pysseldag-i-tradgarden.html

Vi ska gifta oss och jag skulle gärna vilja ha kärleksört i min bukett. Vet du vad just denna sort heter? Den har så vacker färg!

Mvh Elin
elinlindstrom88@gmail.com