söndag 4 januari 2015

Alger som gödning


Stormen Svea har blåst upp enorma mängder tång på stränderna längs Öresund. Förr hade alla lantbrukare (som kunde) en egen strandremsa där de hade sin tångtäkt. De hämtade alltså tången till sina åkrar för att använda som gödning.
Denna näring kan användas även i kökslandet, särskilt verkar sparris, rödbetor och kål gilla de mineraler som finns i tång. En nackdel med tång är att det kan finnas kadmium i tången. Jag håller just nu på att undersöka om det finns forskning på hur farligt det här är. Att kadmium inte är bra vet jag, men tar växterna upp det och i vilken grad i så fall?
I alla fall har jag hämtat lite grand (ni kan gissa er till vilka små mängder om ni ser den gröna grepen på bilden). Det fyllde ändå nästan hela bagageutrymmet!
Under tiden mellanlagrar jag tång i gångarna mellan pallkragarna. Där får det ligga och laka ur salt (det gör det automatiskt när det regnar). Möjligen gör också nedbrytningen att kadmiumhalterna minskar, det visar i alla fall en del uppgifter som jag googlat fram.
Har ni någon kunskap om det här så dela gärna med er - helst med länkar till forskning i ämnet. Jag vill ju bara använda tången om den verkligen är nyttig både för växterna och för mig och min familj.
Ha det gott,
Eva

4 kommentarer:

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Hej Eva, det var intressant. Visst blir man fundersam med kadmium, det rekommenderas ju även att undvika äta östersjöfisk för ofta på grund av det.
Men prydnadsväxterna kan man säkerligen göda med tången? De äter vi ju inte upp.
Jag kommer att följa din "undersökning" i ärendet.
Har ju havet så nära där jag bor och vill gärna använda denna resurs till gödning.

Sabelhagens Olivlund sa...

Intressant och spännande. Nu odlar jag inte så mycket grönsaker, men det borde väl gå att ha som gödsel i vanliga perennrabatter också.
Ha det gott
Kram Maria

Vespa Vulgaris sa...

Kadmium är den tungmetall som lättast tas upp av växter. Men det är naturligtvis olika från växt till växt så du får googla på det som du tänkt odla.

Mia sa...

Hej Eva!
Vad roligt att hitta tillbaka till din blogg! Jag håller på att storstäda min egen och hamnade här hos dej och det är jag så glad för. Äntligen har jag en egen trädgård att rå om och boken jag fick när vi träffades uppe på Bonnier Carlsen för en massa år sen har använts flitigt! :)
Jag ska se till att komma hit ofta under våren för tips och inspiration!
Glada hej från Mia