lördag 23 juni 2012

Från baksida till

 Den här gången på husets baksida har länge varit ett problembarn i trädgården. En del fina växter, ja, men helheten har varit ful och trist. Det är fortfarande inte helt färdigt (jag drömmer om att byta ut gräsgången till sten), men nu är det faktiskt uthärdligt att promenera här. Och det beror inte enbart på doften från multifloran, den japanska klätterrosen. Rosen har självsått sig och är en monster när det kommer till växtkraft, men jag har lärt mig att tukta den precis efter blomningen och leda ut den på "pergolan" (en dubbelbräda bara) så har det blivit bättre.
Här syns träverket som delar av gången från andra hållet. I fjol la jag om den här biten av gången och för ett par veckor sedan la jag täckbark på gången.
Här har tidigare funnit flera olika dvärg-rododendron och småväxta azaleor, så marken är fylld med torv och lärkkottar och får varje år kompost eller löv- och barr (från julgranen). Genom att dra ut gången fick rabatten lite mer ljus och för första gången har jag hittat en plats där vivorna vill växa hos mig. Jag satte tre olika i fjol och har kompletterat med ett par nya i år. Gången har kantats med torvblock som jag dränkte i vatten innan jag la dit dem i fjol och det har redan börjat växa grönt på dem. På vissa ställen har jag bytt ut blocken mot gamla grenar från ett dött äppelträd så blir det en assymetriskt avbrott i linjen, vilket jag gillar. Nu återstår bara att få fason på den lilla snutten in mot huset där takskägget skuggar för allt regn. Några få timmar stekande eftermiddagssol kan det bli där, annars skugga och torrt, torrt torrt. En utmaning kvar alltså. Helst skulle jag vilja ha en bra marktäckare. Tar gärna emot tips om ni har lyckats på motsvarande lägen i trädgården.
Allt gott!
Eva

7 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

Baksidor är kul.....

The Rosegarden in Malevik sa...

Hej Duktiga Eva
tja.,,jag tycker de ser fint ut :)
Hoppas Midsommarhelgen e bra
å missa nu inte

M
I
D
S
U
M
M
E
R

P
A
R
T
Y

de e kul att vara med :)
VÄLKOMMEN
Håkan

Veronica sa...

Det är ju absolut ingenting som är fel på din baksida! Det ser jättefint ut och det blev snyggt med grenen.....

Må gott!

Frasses Hus sa...

Jag tycker det ser fantastiskt ut, frodigt och grönt, och rosen är underbar. Själv kan man alltid hitta saker att förbättra i sin egen trädgård men är du säker på att en stengång skulle se bättre ut än gräsgången?

Midsommarhälsningar, Anna-Karin

Anita sa...

Tycker att din baksida är väldigt fin. Gillar hur du brutit av torvblockslinjen med de gamla äppelgrenarna, snyggt!

Ser att du har ett parti där du tidigare haft dvärg-rhododendron. Även om du inte längre har rhododendron där nu så skulle jag vilja tipsa om en mycket vacker kuddväxande rhododendron som är ljust gul och heter Wren. Den blommar tidigt på våren och blir helt översållad med blommor. Den lyser verkligen i rabatten. Kanske skulle vara vacker i kombination med dina vivor.

Ha det så gott och lycka till med dina fortsatta planer för baksidan.
/Anita

Anna-Maria sa...

Flocknävan är ju torktålig och bra och doftar!

Carolina sa...

Känner liksom inte igen mig...

Och ändå tror jag inte det är längre sen än ett år jag gick den gången i din trädgård ;)

Ser iaf jättelummigt och härligt ut

Kram