lördag 6 augusti 2011

Räddad i sista stund


Myrten är känslig för både över- och undervattning och varje vinter brukar jag "tappa" några plantor, oftast inte pga för lite vatten utan för mycket. När växterna börjar röra på sig i mars/april är det lätt att bli ivrig och börja vattna liiiite för mycket. Myrten får ju absolut inte torka ut helt då dör den, men övervattning är faktiskt lika illa. När det blir för vått i jorden (särskilt på våren när rötterna är ömtåliga)  tappar myrten alla blad och ser död ut. Men ofta lyckas jag få liv i dem igen genom att helt enkelt ställa dem på en undanskymd plats där det är skuggigt och fuktigt. Här en planta som klarat sig, men som ser för trist och risig ut.
En stund senare efter klipp med saxen så är allt dött ris borta. Kanske ska jag låta plantan behålla sina nakna "ben" så att den blir som en liten miniskog? Vi får se, oftast så blir det inte lika snyggt som de där kloten man drömmer om. Men det går ju alltid att ta sticklingar och börja om från början. Myrten rotar sig lätt och är tacksam att föröka.
Allt gott till er,
Eva

12 kommentarer:

Sophia Callmer sa...

Duktig du är på myrten Eva. Jag tänker att jag ska prova min mamma har en planta som hon har haft så länge jag kan minnas, jag älskar doften, kanske just för att doften väcker barndomsminnen. allt gott/Sophia

Inger sa...

Klippte min myrten i våras, den hade verkligen höga kala stammar, nu har jag klippt den igen för den blev inte riktigt bra efter första omgången. Nu ser det ut som att den fått ny växtkraft:)
Jo, 'Officinalis' blommar fortfarande med enstaka blommor, är nog de sista nu. Samtidigt är senblommande rosor tidiga, en intensiv och lång sommar har vi.
Kram

Frøken Solhat sa...

Har godt hørtden kan være lidt drilsom......men smuk - måske jeg skulle overveje at forsøge mig med en engang :0)

Knus Dorthe

gittan sa...

Jag måste nog ge myrten en ny chans men minska på vattningen för de är så vackra!

Helén sa...

Va duktig du är...och din Myrten ser jättefin ut efter all ansning. Tycker nog du kan stamma upp den lite...hihi//Helen

Louise sa...

Har aldrig provat myrten, drar mig lite för växter som ska vinterförvaras, det blir tillräckligt många ändå... Kan tänka mig att pysslandet med dem är lite småtrevligt så kanske ändå en dag...
kram louise

NataljaOblonskaja sa...

Jodå, myrten har man väl haft några som sällat sig till de stilla jaktmarkerna :) För mig brukar det beror på för lite vatten...Tur då att de tål en liten hårdhänt behandling med sekatören.
Ha det toppen!
Camilla

Anita sa...

Så fin den blev efter det att du klippt bort allt dött. En liten miniskog av myrten låter inte fel. Jag har en uppstammad myrten som än så länge klarat sig i flera år. Men jag vet med mig själv att det är väldigt lätta att övervattna den då man vet att den inte för torka ut. Man blir liksom lite för ivrig.

M/S Design sa...

Visste inte att den var så känslig för överblöta.
Mariana

Anna sa...

Jag har bara haft myrten en gång och lyckades då ta kål på den. Men visst är den fin, jag har kvar farmors gamla myten krona som hon hade när de gifte sig på 40-talet.

Kram
Anna

Helena sa...

En planta med karaktär blir det ju om du behåller 'bena'!
KRAM från mig!

Cilla sa...

Jag har aldrig haft någon tur med myrten. Fast din ser ju ut att klara sig. Hoppas, hoppas....

Cilla♥