fredag 26 augusti 2011

Fest på Sofiero

Idag började festen på Sofiero utanför Helsingborg. Här kommer mina intryck med idéträdgårdarna först.

:

Mest smakfullt: Gult - inside out av Anna Carolina Shine och Lotta Åkesson Persson. Ihop med de turkosa industristolarna var det gula en lyckoträff.
 Djärvast: Magnus Svenssons vision av framtidens innergård Garden House i en svart kub med exotiska växter i nyanser av rött, vinrött och svart. Plantering både på tak och väggar vilket ger mycket grönt per kvadratmeter.
 Ängens tillbakakomst: Mona Holmberg hade planterat en sensommarperennrabatt med känsla av ljuvaste midsommaräng - skickligt och så vackert. För att besökarna inte skulle missa fiskarna i dammarna fick några av dem komma upp på pidestal. Fräckt som mässgrej tycker jag, fiskarna hade dock inga kommentarer.
 Årets rulltårta: Gräs i kubik av Rebecka Rosén som lyfte fram prydnadsgräsen på ett fint sätt. Den enda gräsmattan som fick plats låg i dessa jätterullar. Kul sätt att visa det gröna på tycker jag - och ganska skönt med sparsmakat färgval, för här ska ni se:
 Lisen Hendeberg verkar ha gått i Magnus Svenssons klass på SLU för hon använde precis samma färgskala med dramatiskt rött och svart, dock med en turkos glas/plastskiva bakom som fick rabatten att se nästan självlysande ut. Inget för min täppa, men fräckt som utställningsträdgård tycker jag.
 Mest sparsmakad: Givetvis - Stina Lindholsm Aura Gotlandica med hennes egen betong och växter i grågröna nyanser. Återhållsamhet kan vara så här snyggt!
 Mest romantisk: Jag föll för denna austinrosen 'Grace' i aprikos och rosa.
 Klatschigast: Som vanligt - alla röda rudbeckior som drivs upp till Trädgårdsfesten. Min favorit i år blev den här 'Vintage Wine'.
 Mest kreativt: Ja, det menar jag kanske inte, men det fanns en tävling om mest kreativa buketten. Det var svårt att välja, men detta var en av de finaste tyckte jag.
 Sorligast: Buxbomsdöden, som även nått Sofiero. Det underbara buxbomskvarteret - här med ett hav av gaura - har drabbats av svampsjukdom (se bildens nederkant) och hade därför spärrats av. Om ni inte hört det innan: Köp INGA nya buxbomsplantor förrän detta elände med säkerhet försvunnit. Endast egna sticklingar gäller om ni behöver nya plantor. Och tänk på att sjukdomen är mycket smittsam, så har ni varit i trädgårdar med sjukdomen, tvätta skor och byxor noga innan ni går ut i den egna trädgården.
 Högst: Undantaget träden vann den här mäktiga agaven som är i höjd med trädgårdsmästarvillan.
 Fräsigast: Agneta Spångbergs keramik i form av vackra väggtavlor och klänningar i keramik.
Lättast att missa: Denna sublima skulptur av Anna R Kinman. Oj, vad fint!
Senast på prylfronten: Denna hylla för vertikal/väggodling verkar riktigt, riktigt smart. Dock måste varje fack förses med droppbevattning för att det ska funka. Lite svårt på en balkong där man inte har tillgång till vatten, men det finns säkert någon uppfinnare som tänkt även på detta.
Ha en skön helg!
Eva

9 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Tack för titten:) Eftersom jag inte själv kunde vara där är det kul att få se lite olika bilder därifrån:) Ha det gott/Monne

SvenskaBlomsterbloggar sa...

Önska man hade kunnat åka... Men super med lite bilder! Tack!

//Emelie

gittan sa...

Tack för titten! Det blir förmodligen ingen tur för min del men det går ju fler tåg =)

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Tack för rapporten...oj, vad jag längtar dit. Det blir först på söndag, får tåla mig en dag till.
Tack också för en trevlig stund med Trädgårdsfredag, himla härligt att det är igång igen.
Kram Lydia

Viola sa...

Ser helt underbart ut, vem skulle inte vilja vara där...ha en fin helg, kram VIOLA

Lotta sa...

Mycket spännande att se! Tack för titten.
Kram

Berit sa...

tack för bilderna , nu fick ju även jag vara där om än bara med hjälpa av dina bilder:)
Ha en underbar dag!!

Lisa sa...

Tack Eva för bilderna ! Wow, vad jag gillade skulpturen av Anna R Kinman !
Hade varit roligt att vara där också.
Ha en fin vecka !
Lisa/Lisas trädgård

♥ Hannele på Hisingen sa...

Trevligt att få se dina bilder