fredag 12 november 2010

Trädgårdskeramik i ny tappningVilken jordtyp har du? Vid min skrivarstuga är det inte bara lerigt - det är väldigt lerigt. Detta bevisas nu genom att jag kunde ta upp en bit jord och tumma en skål av den bara så där. Fint till nyponen, men tuuungt när man ska gräva!Efter dahliagrävningen (som gick så lätt!) gav jag mig på projekt "runda gräsmattor" som jag visat i tidgare inlägg. Tack förresten för alla goda idéer, de kommer väl till användning. Just nu har jag satt två stora gamla häckplantor av liguster som "gränsmarkering" mellan rundel 1 och 2. Tanken är att klippa dem till fina bollar så småningom.


Här är en bild där cirkeln framgår lite tydligare. Det är alltså själva gräsmattan som ska vara i cirklar och "mellanrummen" ska jag gräva bort för att planterat annat där, t ex liguster som hjälper till att definiera de olika gräsrummen är det tänkt.


Här syns en detalj vid en av rabatterna. Det blir 1-1,5 m långa "gångar" mellan cirklarna som också består av gräs - så länge i alla fall.
Får se om jag orkar avsluta detta i höst, det kräver i så fall lite upphåll i regnet och en härligt skön dag utan blåst.
Eva
Ha en go' helg!

12 kommentarer:

Lotta 8`) sa...

Lerjord.... din jord ser ut som min ;) Har väl lite koll på lerjorden i rabatterna men gräsmattan.. suck.. spelar ingen roll vad jag lägger på, allt äts upp av leran och på sommaren är det stora, torra sprickor - helt hopplöst! Fast gräver man nu, typ gräva upp dahlior, då blir ju jorden lite bearbetad och kanske lättare till våren.

Boll av liguster - har jag inte tänkt på, smart :) Har tre krukor som jag inte vet vad jag skall göra med, kanske blir de klot?

Ha en skön helg :)

Marina sa...

Aha, det är vid skrivarstugan de där cirklarna ska vara. Då fattar jag.

Va härligt att ha möjlighet att gräva på dagtid även nu vid mörka tiden. Här händer itne mycket i trädgården nu. Ser den inte i dagsljus känns det osm. Men jag klarar mig. Myser inne och drömmer om sommaren som gått och säsongen som kommer.

Kram!

Maleviks Rosenträdgård sa...

Hmmmmmm........smart sätt att göra nya keramiksaker :)
Lycka till med dina projekt :)
Håkan

Fru C sa...

Jag har också gjort ett runt rum i gräsmattan och planterat lite avenbok som 'vägg'. Men det är nästan för strängt att gräva bort gräsmattan ....pust!

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Ojdå! Vilken lerjord. Här är det precis tvärs om... superdränerat så att det ofta är för torrt. Tomten består bara av grus och fyllnadsmassa... Tunggrävt kan man säga...
Kul att se hur dina rundlar växer fram. Är sugen på att göra något liknande. :) Spännande att följa ditt projekt.
Ha en fin helg!
//Anna-Karin

Lenas trädgård sa...

Aha! du ska ha rundlarnas gräs kvar?!!!Trodde du skulle gräva bort hela rundlarnas grässvål o plantera i dem...Ska bli kul att se hur detta projekt blir.
Ha en fortsatt go fredagskväll!
Kram Lena

Inger sa...

Haha, tyckte först det såg ut som en chokladmuffin med nåt gott på...
Min jord är gammal sjöbotten, näringsrik och ganska tung med inslag av lera. Men här och där nåt som inte är bra eftersom en del rosor har chloros.
Trevlig helg!

Anonym sa...

Lera är både bra och jobbig att ha..............

Gunilla sa...

Har du inte fått någon snö ännu?

Vi har stängt trädgården och sommarstället för iår så nu får jag bara sitta och få en massa ideer och inspiration till nästa säsong.

Det skall bli spännande att se hur det blir ditt projekt.
Vi har bara sten och åter sten i marken , om jag gräver ner ca 70 cm så kommer det en vitaktig lera men den går nog inte att göra något av.


Ha en fin helg
Gunilla

Charlotte sa...

Det där kommer bli jättebra.... Så snyggt att göra rundlar av den gräsmatta som ska vara kvar... i stället för tvärsom....

Fräck skål du gjort.... men tungt att gräva i förstår jag :-)

Kram Charlotte

Anja sa...

Hejsan Eva!
Kan man skapa så fina grejer av sin jord så ska man inte klaga ;))! (Jo, jo! Jag är väl den "rätta" att predika över dig - själv klagar jag över min leriga tomt så det hörs vida omkring plus att jag har inte velat kreera nå't av den.)

Men. Orkar man bara gräva i den och blanda den med diverse jordförbättrare, ja, då är lerjord bland det bästa man kan ha./Anja

Merja sa...

Där kan man snacka om lerjord:) Liguster bollar låter toppen fint!