fredag 19 november 2010

Årets perenn - en sjukling?


Årets perenn 2011 är blomsterfunkia, Hosta fortunei. Hostor är ju underbara växter som verkligen tillför massor av skönhet till trädgården. De flesta av mina är både friska och får vara ifred för skadedjur dessutom. Har läst på Facebook att det pågår en diskussion om att just blomsterfunkia har en växtsjukdom som smittar mycket och sprider sig kraftigt utomlands. Kanske var det därför fel av Perennagruppen att utse just denna art till årets perenn? Jag vet inte så mycket om detta ännu (ska läsa på innan jag tycker till), men vad säger ni? Är det någon av er som vet mer?
Mer info om växten finns på Perennagruppens hemsida.
Eva
PS. Foto: Marie Andersson, Perennagruppen.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Nja, Hostavirus X drabbar inte specifikt blomsterfunkia utan alla hostor. Men tyvärr är viruset mer spritt bland just de 5 namnsorter som nu blivit utsedda till årets perenn. Kanske för att de är så vanliga i odling?
Viruset smittar via växtsaften. Så om man t ex klipper avblommade stänglar och går från hosta till hosta med sekatören kan man snabbt sprida det från palnta till planta i trädgården. Men det kan ta väldigt lång tid från smittillfället tills det verkligen syns att plantan är sjuk. Men är man uppmärksam och försiktig behöver en smittad planta alltså inte smitta de övriga hostorna i trädgården. Sprita sekatören och spadarna efter att ni handskats med en hosta!
Christina F.

Alen Trädgård sa...

Kanske synd att välja just denna växt, men vackra är de ju:)) Säger som Christina det går ju att skydda sina plantor om man är uppmärksam. Ha en trevlig helg/Monne

Katarinas trädgård sa...

Men usch, det låter inte alls bra! Hostor kan man ju inte vara utan! Först trodde jag du skojade och menade namnet hosta, alltså som när man är förkyld, men så väl var det tydligen inte. /Katarina

Charlotte sa...

Grävde upp en hosta i för några månaders sen som hade fått något virus.... Det kan vara så att några till exemplar är smittade.... Usch vad lite man kan om sånt här..... Jag blev åtminstone livrädd när jag insåg vad hostan var drabbad av och såg framför mig att att ALLA mina hostor skulle få samma virus.... VI får väl se... Intressant att läsa ovan att det är via växtsaften som smittan sprids.... det fick inte jag fram när jag sökte som mest. Annat än att man skulle rengöra sina redskap noga.

Hostor är fantastiska växter i trädgården....

Kram Charlotte

lisa sa...

Vad intressant att få reda på detta, tack. Då får man vidta försiktighetsåtgärder i fortsättningen alltså. Hostor vill man ju inte vara utan.
Lisa/Lisas trädgård

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Oj då, det låter inte bra! Följer dina efterforskningar med spänning. Själv kan jag inte bidra med någon kunskap om det här, tyvärr.
En skön helg önskar Eva Linnea

Britt sa...

Själv gillar jag verkligen hosta och har som tur är inte drabbats, men bra att jag fick tips om detta//Britt

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Tack för att du tar upp det här ämnet! Ska följa det här noga. Vore ju förskräckligt tråkigt om alla hostorna dog...
Ha en fin helg! Själva ska jag läsa din och Annikas vackra bok som jag fick av min mor förra helgen! :)

Maleviks Rosenträdgård sa...

JO......SJUKA växter vill vi ju inte ha :)

Dags för SATURDAY SHOW OFF
hos mig.....
VÄLKOMMEN att vara med :)
Ha det gott
Håkan

Anonym sa...

Hostor är underbara.
Sjuk, nja kan det vara så?
Vi får väl göra dem friska i så fall..............................

Christina sa...

Jag trodde du syftade på namnet (hosta) när du skrev 'en sjukling'. Men det där viruset låter ju inte vidare. Får väl vara uppmärksam och se till att det inte sprids, om det dyker upp.
Ha det gott!
Christina

Gunilla sa...

Hämen det hoppas jag verkligen att jag slipper.
Jag gillar hostor jättemycket och har än sålänge inte haft någon som blivit sjuk.

Tack för upplysningen nu får jag verkligen vara uppmärksam, jag köper ju ochså från privata trädgårdar så man vet ju aldrig.

Ha en fin helg
Gunilla

Lotta sa...

Jag fick höra talas om viruset i somras och vet att jag har några stycken ned lite ljusare fläckar på bladen. Tyvärr tror jag t.o.m att jag köpte den ena för jag tyckte just dessa blad såg väldigt spännande ut. Mer kunskap behövs alltså även här.

Dagliljan sa...

Om du vill veta mer om HVX kan du läsa tråden på HIH-forumet, där finns länkar till bra infosidor. http://www.hih-gruppen.se/forum/viewtopic.php?f=1&t=63&sid=0f5d16c29c409fbc4ff54061604f81dc