måndag 16 augusti 2010

SammetsblomsterBorta bra men hemma bäst! Nyss tillbaka efter en veckas semester på Gotland plockar jag fram några bilder tagna förrförra veckan.
Tidigare i sommar har jag visat närbild på min Linnétagetes, Tagetes patula, eller sammetstagetes som den också heter. När jag var tvungen att klippa ner den (av fototekniska skäl = den var ivägen för något som ska fotograferas till en artikel) blev det en maffig bukett.Förr kallades tagetes allmänt för sammetsblomster och nog skulle det kunna inspirera till poesi? Denna vackra bok fyndade jag på loppis tidigare i sommar. Få kan dikta om blommor som Karlfeldt.Många rynkar på näsan åt tagetes, men denna gamla sort, vissa menar att det är den rena arten av sammetstagetes, är ju hur vacker som helst. Och rikblommig som få!I höst skördar jag egna frön för ny sådd nästa vår, det är säkert. Jag har fått mina frön av Sylvia på A whiter shade of pale, men de kan också köpas från Runåbergs fröer.

Vasen har jag ärvt av mormor, tavlan i bakgrunden är målad av Magdalena Cavallin.
Ha en underbar vecka,
Eva

24 kommentarer:

Trädgårdslotten sa...

Vilka fina bilder!

Frøken Solhat sa...

Smukt Eva - og ja jeg må give dig ret jeg høre til dem der normalt rynker næse af tagetes......men den der er virkelig smuk.....måske man skulle.....:0)

Og velkommen hjem fra ferie
Knus Dorthe

Carolina sa...

Hoppas ni hade en skön vecka.

Marina sa...

Härligt att komma iväg en vecka kan jag tro. Men visst är det bäst att komma hem igen.

Söt den där för att vara tagetes som jag egentligen itne gillar.

Idag börjar jag jobba igen. Ska ändå försöka hålla kvar vid utelivet.

Kram!

Tigris Predikantan sa...

Den ÄR väldigt fin, aldrig sett den förr.
:)

Madame C sa...

Ja, visst är Linné en vacker tagetes! Tog en frökapsel vid besök på Linnés Råshult. Har också fått av Lottas trädgård när mina grodde dåligt. Men oj, att de kan vara så fina i vas! Det har jag inte testat! Mycket vackert, Eva!
Ha det gott,
Charlotta

AnnCharlotte sa...

Linnetagetesen är väldigt vacker...
liksom många andra tagetes är...i lagom mängd ;)

Lisbeth sa...

Fantastisk smuk blomst, buket og vase - straks jeg så dit foto med bogen forstod jeg hvorfor Tagetes kaldes fløjlsblomst, den ligner det blødeste fløjl:o)
Jeg har altid Tagetes Creme Vanilla i mine krukker, men tror også jeg må have denne til næste år.

karina sa...

Hejsan!
Jag gillar tagetesen som går åt det guldorange färgnyansen och njuter av dem på norrtrappen så länge de är fina. Däremot har jag aldrig lyckats så fram bra exemplar så det får bli en tur till torget varje år. Trodde min träblomma skulle blomma överdådligt med gula tagetes som en sol, men det får bli krasse istället, för den lyckas jag alltid med. Du visar en vacker sort och ha det gott, Karina.

Maleviks Rosenträdgård sa...

Sköna bilder :)
Håkan

Alen Trädgård sa...

Jag sår kryddtagetes varje år det är något som jag inte kan vara utan:)) Den du visar tilltalar mig enormt måste nog försöka få tag på fröer till nästa år:) Underbara bilder på både blomma, vas och tavla:) Ha det gott/Monne

Karin - Mina Rum sa...

Sammetsblomster låter mycket finare än tagetes, tycker jag. Det ska jag nog börja använda tror jag. Jag gillade inte alls denna blomma förut men den vinner mig mer och mer. En riktigt tacksam färgklick.
Ha det gott. Kram!

Inger sa...

Den tagetesen är fin men färgen lite svår...

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Välkommen hem! Jag tycker också att tagetes har ett oförtjänt "dåligt" rykte. Kan det vara färgen eller de trista som man kan köpa på ICA som gör det? Sammets-tagetes .... fint.
Kram Eva Linnea

Sylvia sa...

Kul att du älskar den sååå mycket! Kanske blir den en traditionsblomma hos dig nu? En måste-ha-blomma varje sommar?

Sylvia sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Vilket romantiskt namn: Sammetsblomma.
Jag gillar dem, men tyvärr gillar även sniglarna dessa tagetes och lockas ditt så fort jag plantera ut dem. Men kanske ska jag försöka igen. Ha en din dag, Petra B.

Susie på Stjärnarve sa...

Jag visste att det var något jag glömt, det var ju ditt eventuella besök!
Men jag förstår, det är ju så vansinnigt skönt att bara ta det lugnt och bada i det varma havet. Vi badade igår - näckade - och då var det 22 grader!

Anja sa...

Hej Eva!
Undrar om du inte ha visat den där fina vasen i något tidigare inlägg....eller också drömmer jag! den är mycket fin!/Anja

Njut i din trädgård sa...

Jag håller med, den är vacker som få, och jag måste erkänna att jag brukar nog rynka på näsan åt tagetes och välja ringblomma istället.

Trevligt inlägg!

Sussi / Sussinghurst sa...

Dine fløjelsblomster har en meget smuk farve, og er der ikke også noget med at den stærke duft kan holde skadedyr væk fra urtehaven - det er meget smukkere end kemikalier.

Lusthuset sa...

Ja, den är hur fin som helst. Jag sådde en påse kryddtagetes i våras och den upptar nästa en hel pallkrage(i alla fall en halv). Den är jättesöt, med små sirliga brad, kryddig doft år citrushållet. Du vet kanske vad man kan använda den till. Din röda skall jag försöka skaffa till nästa vår. Ha det bra. Kram!

M/S Design sa...

Tycker faktiskt den där mörka är fin.
Mariana

Anonym sa...

Om tagetes funnits i vitt, rosa eller blått så skulle den slå ut alla sommarblommor! Den är ju så rikblommande och trevlig. Och som du trodde i ett tidigare inlägg... den kommer att bli het igen inom en snar framtid!!

Kram Eva-Mari