lördag 7 augusti 2010

Låt tusen trädgårdar blommaImorgon söndag 8/8 är det Tusen Trädgårdar, öppen trädgård över hela landet. Ett lovvärt arrangemang som jag hoppas ska bli en tradition. Många har haft svårt att hitta listan över vilka trädgårdar som är öppna, så därför bifogar jag en länk sist i detta inlägg.

Min egen trädgård är något av "tusen trädgårdar" i en, dvs olika stilar och olika typer av blommor. När man jobbar som trädgårdsjournalist får man se så mycket, inspireras och tar hem idéer och så blir det lite av en mischmasch i den egna trädgården. Ibland irriterar det mig att jag inte har disciplin nog att hålla mig till en stil, men för det mesta älskar jag ju min trädgård.
Chokladblomman ovan med alla terrakottakrukorna i bakgrunden ger en härlig medelhavskänsla till vår terrass tycker jag..Perennerna är mina älsklingar och jag har förmågan/oförmågan att blanda vilt. Ibland blir det sillsallad av det hela, andra gånger lyckade kombinationer. Men att flytta och göra om är en av mina favoritsysselsättningar så i höst blir det gräva av (jag längtar faktiskt!). Just nu blommar dagliljorna fint, men jag är inte riktigt säker på om jag gillar den här färgen. Kanske på ett annat ställe ...Dahlior har jag haft länge och nu börjar de ju åter komma på modet. Mina knölar är numera så stora och tunga att jag knappt orkar lyfta dem längre. Ärligt talat växer de inte hemma, utan i min trädgård på landet - men jag tar hem och frossar i härliga buketter så ofta jag kan!En stor del av trädgården ligger i skugga och där är det främst lummigt och grönt. Hortensian minns jag inte att jag planterat, men den lyser upp fint nu mellan olvon och pipranka.Sommarblommor kräver sin vattnare, men jag kan inte vara utan dem. Den fyllda margeriten har varit en av årets favoriter. Klipper man bort visset så blommar den konstant så här mycket.En skuggrabatt till - och ett projekt. Halva rabatten ska grävas upp i höst för att ge plats till ledningen för en ny luftvärmepump. Bland annat måste den fina plymspirean, Aruncus dioicus 'Kneifii' längst bort flytta på sig.Balkongen har varit ovanligt frodig i sommar. För radioprogrammet Odla med Stadsgrönt i P1 har jag provodlat en vertikalhylla från Vertical Garden, vilket fick mig att börja plantera i krukor över hela balkongen. Fler bilder finns på programmets hemsida.Mitt stenparti blir skuggigare för varje år, men jag gillar det ändå, för det är också vår entrégång som passerar här och det känns kul att det är frodigt och att det nästan alltid blommar något här. (Notera gärna att jag just rensat fogarna mellan Ölandsstenen ;)


Måste också visa mina blå afrikas liljor som slått ut i rabatten vid dammen. De är bara så underbara!
Som sagt, en mischmasch av stilar, färger och rabattyper är det hos mig. Någon öppen trädgård kan jag inte ha imorgon eftersom jag befinner mig på resande fot och sönerna knappast vill agera guider, men det finns ju flera hundra andra trädgårdar värda ett besök (nästa år blir det tusen hoppas jag!). Jag tänker nämna en enda, Lotties trädgård utanför Ängelholm. Det var en av de första trädgårdar jag skrev om och jag blir fascinerad över utvecklingen varje gång jag kommer dit. Tusen idéer på en och samma plats alltså! Lottie och hennes syster Lisbet kan massor om både växter och design och de har även en liten plantbutik samt café. Trädgårdens hemsida med öppettider för hela säsongen hittar ni här. Övriga deltagare i Tusen trädgårdar finns på denna länk.
Ha en riktigt skön helg både ni som håller öppet och ni som tittar runt.
Eva
PS. Tack för engagemanget i min orange perenn. Jag har nu namnat den som orange sidenört, Ascleipias tuberosa. Tack underbara bloggvänner för hjälpen och särskilt Ullis på Blomsterbo som knäckte namnet bara några minuter efter publiceringen.

29 kommentarer:

Glädjekällan sa...

Att flytta växter är nästan halva nöjet när det gäller trädgård.

Fortsatt trevlig helg
Birgitta

HelenJ sa...

Asclepian är dessutom en hoyasläkting, så det gör den extra kul. Visst blir man snopen när man inte får det man trott, men ibland kan det ju faktiskt bli bra ändå! =)

Jag hör till dem som har öppen trädgård imorgon. Jag har slitit som ett djur i torkan hela sommaren, och nu verkar det som mitt efterlängtade heldagsregn äntligen ska komma - imorgon....
Nåja, det blir som det blir ändå.
/Helen

jakt,skor,barn,inredning sa...

Längtar också efter att få börja gräva. Vår tomt är inte rolig. Vi flyttade in i vintras i vårt hus så nu i höst ska det planeras och grävas. Ett lass med jord är på ingående också. Ha en skön helg ! Nilla

Kalo sa...

Åh så mycket fint du har! Härlig blandning tycker jag. Jag köpte en afrikas blå lilja. Var då så säker på att den måste tas in. Nu har jag förstått att vissa kan övervintra. Och jag har inte kvar lappen...
Karin

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Fin tradition, det blir det säkert, tack för länken.

gittan sa...

Jag hoppas det blir en tradition med tusen trädgårdar. I år räcker tiden och orken inte riktigt till för att ens besöka de som ligger närmst även om jag SÅ gärna skulle vilja!
Jag tycker nog att din trädgård känns som en mysig oas när man ser dina bilder Eva. Hoppas du får en fortsatt fin helg / gittan

Livsnjutaren sa...

Tack för länken,har funderat över vart alla grådar är ;)

Charlotte sa...

Du har en jättemysig och fin trädgård Eva! Chokladblomman är underbar.....

Har också svårt att hålla mig till en särskild stil i trädgården.... Jag går mycket på känsla och den röda tråden finns kanske bara inom mig och i mina ögon..... Tror att vi behöver olika 'trädgårdsrum' som kan möta oss komplexa människors varierande behov.

Ja, Lotties trädgård skulle jag verkligen vilja besöka....

Ha det gott!
Kram Charlotte

Fotobloggen 2010 sa...

fantastiskt att se afrikas lilja planterad utomhus. klarar den vintern hos er eller gräver du upp den? skulle gärna ha den i rabatten istället för i min jättekruka men har inte vågat planterar ut den

Sussi / Sussinghurst sa...

Smukt, smukt - og en dejlig rundtur nu vi ikke kan komme og se den i virkeligheden ^_^

AnnA sa...

Hej Eva!
Chokladblomman bjuder på fantastisk blomning i år!
Apropå listan på 1000 trädgårdar. Jag är osäker på att alla utställare är med, för jag kan inte hitta Else på Roskraft, och eftersom jag träffade henne personligen i måndags, då hon sade att hon skulle vara med.
Jo, jag ska också åka runt, och det blir nog på Österlen.
Ha en trevlig helg!
hälsn
AnnA

AnnA sa...

PS!
Jag har ringt till Else, och hon har pratat in på sin tfnsvarare att hon har öppet i morgon söndag kl 10-17, med även visning av den privata trädgården.
DS.

Louise sa...

Mycket fint! Jag gillar tanken med att ha typ tusen trädgårdar i en trädgård!

kram louise

Alen Trädgård sa...

Här är det också en mischmasch av växter men det blir lite av ordnat kaos och det är skönt:) Härliga bilder från din trädgård.Ha det gott/Monne

Ruben sa...

Mycket fint - och din skuggrabatt är ju som en bal på slottet! ;-)
Ha det gott!
/Ruben

Skoogstrollet sa...

Tack för omtanken om länken även om den tyvärr inte fungerade så här heller. Det är synd att de inte har med en lista över trädgårdarna någon annanstans. Det hade varit så kul att se någon trädgård i Jönköpingstrakten. Någonstans läste jag att det skulle vara 60 i Småland, men mer information får jag inte upp. Visst Rosariet i Jönköping vet jag om, men dit kan jag åka en annan gång. Då är privata trädgårdar mer intressanta, så jag får väl hoppas på att tradition skapas och att hemsidan förbättras radikalt till nästa år. Den har tyvärr inte fungerat trots att jag försökt i flera dagar.:-(

karina sa...

Hejsan!
Många gökungar har det dykt upp under säsongen och senast fick jag flytta en rosa som skulle ha varit knallorange. Men flytten gick bara till andra sidan gången där den passar bättre i rosa-röda rabatten. Man blir lite snopen och att blanda färger är något som jag aldrig klarat, så det överlåter jag åt de som kan. Finns två blandrabatter men oftas ruskar man bara på huvudet när det oftas dyker upp samma nyans brevid två plantor. Ha det gott, Karina.

Rosor och ruiner sa...

Vilken fin trädgård du har, härligt med frodiga rabatter! Och margeriten var ju för läcker!

Inger sa...

Att få ha sin egen stil i trädgården är väl det allra bästa, tycker jag i alla fall. Tack för listan, sparas till kommande bruk. Kan man bli mätt på trädgård, ja korta stunder nu på sensommaren.
Ha det gott!

Fru C sa...

Hade ingen aning om att det var öppna trädgårdar...men jag jobbar ju ändå så det .......Ska genast klicka på länken för att se vilka trädgårdar jag missar ;)

Cilla sa...

Tack för länken. Trädgårdsrikets sida har haft problem. Ska ge mig i väg på en botanisk tur idag i södra skåne!

Cilla♥

M/S Design sa...

Tycker det ser fint ut,tror man planterar lite efter hur man är som person.
Det vore tråkigt om det var för strikt och samordnat i trädgården.
Mariana

Maleviks Rosenträdgård sa...

Oj,,,,,,,här var det mkt fint idag :)
Ha det gott
Håkan

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Misch-maschen i din trädgård ser trevlig ut! Ha det gott.
Kram

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Vilken bild kavalkad, ärligt.
Trots ösregnet hade vi massor med besökare i våran trädgård, gud vilken rolig dag.
Tror att många kommer att bygga sin egen trädgårdsruin efter ha varit här hos oss idag ;O)
Hälsningar, Petra

C. Tvillingmamma sa...

Typiskt,detta missade jag helt. Får hoppas jag komemr ihåg de till nästa år. Jag måste bara säga att varje gång jag ser namnet på din blogg så ler jag,gillar hela tanken,skarptänkt! :)

Sjöormen sa...

Förstår inte varför man ska ha trädgården i en stil, vi har ju inte själva en stil, ett humör osv... Fortsätt blanda vilt och ta massor av bilder, de är så vackra att titta på! :-)

Njut i din trädgård sa...

Odisciplin är säkert din stil så då har du ju disciplin att följa din stil! ;)

Vackra bilder och jag önskar att jag hade möjlighet att besöka din trädgård. Jag har inte möjlighet att besöka någon av 1000 trädgårdar, men jag får gå ut i min varje fall. ha ha ha alltid något...

Ha det gott!

Anja sa...

Vacker "mischmasch"!
En vacker dag, när du är pensionär tar du tag i trädgården, delar den i rum och kan odla precis allt du önskar utan "mischmasch"känsla. Jag kallar det för mångfald - fast ni trädgårdsjournalister är inte egentligen intresserade av sådant, det skall helst vara typ en sak. Att ha mångfalden som specialité är inte någon framgångsrecept, men bara man trivs själv så...!/Anja