fredag 5 februari 2016

Två höjdare i Höganäs

 I Höganäs stad har kommunen äntligen satsat på sina parker, både gamla och nya. Sjöcronas park, eller Tivoliparken som vi infödingar säger, ritades för några år sedan om av duktiga Ulf Nordfjell, Sveriges mest meriterade landskapsarkitekt. Den har nu fått växa till sig en säsong och lunden under de stora befintliga träden har blivit väldigt fin.
 Där blommar just nu trollhassel 'Diana' samt julrosor. Härligt med tidig blomning, vilket ju funkar här i Skåne. Den är oemotståndlig tycker jag.
 I stan finns nu också tre små så kallade fickparker inspirerade av Ulla Molin som bodde i Höganäs under många år, fram till sin död, och vars trädgård finns bevarad. I de nya parkerna är det mycket vintergrönt, bland annat idegranshäckar,samt marktäckare av olika slag. Prydnadsgräs och bambu är andra inslag, liksom slingrande trampade jordstigar, precis som hemma hos Ulla.
 För några år sedan skrev jag och Christina Ekman Ljungström som bor i Ulla Molins gamla hus och bevarar hennes trädgård till kommunen och tyckte att de skulle inrätta någon liten park till minne av Ulla i hennes anda. Då fick vi ett ganska bryskt nej, men det är glömt nu - jag tycker bara det är bra att det äntligen blev av och bryr mig inte om vem som tog initiativet.
Det roliga är att dessa både duktiga personer har mycket gemensamt i sitt sätt att gestalta trädgård, faktiskt har Ulf Nordfjell själv sagt att han inspirerats mycket av henne, vilket ju är mycket roligt. Om några år när allt växt till sig bordet det här kunna bli riktiga turistmagneter bland trädgårdsintresserade.
Välkomna hit, och allt gott,
Eva

2 kommentarer:

Monica sa...

Härligt med små parker, och att de bevarar pärlor,, så som Ulla Mohlin ,, är ju en favorit! Ha en go lördagskväll!

Madde / ⭐️ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ⭐️ sa...

Men vad avundsjuk jag blir på er neråt i landet som redan för uppleva våren. Här är det snö, eller ja mest töande. Jag vet dock att det kommer snöa igen, det är ju bara februari. Vår se man först här på riktigt i april.