fredag 26 februari 2016

Henrik och den vilda våren

 Imorgon lördag 27 februari invigs Vild Vår i Göteborgs botaniska trädgård. Jag var på pressvisningen i veckan och fick en tjuvtitt. I växthusen blommar det redan för fullt och framförallt är det en massa ovanliga lökväxter som slagit ut. Många av dem är ovanliga arter och sorter som inte går att få tag på i handeln. Härligt att man då kommer så nära dem här!
 Vi journalister fick smita in och titta i de "stängda" lökhusen där plantorna håller till normalt. Här ett helt bord med vårblommande tidlösor, Colchicum. En av mina favoriter trots att den är så giftig. Bara så vackra!
 Johan och Andrea från la Fleuriste i Göteborg hade gjort fina blomsterarrangemang. På bilden ovan en mängd blommor från södra halvklotet, bland annat kängurutass, protea och amaryllis. Läckert!
Ett arrangemang som ska påminna om vårregn. mmm.

Ja, och så var det det där med Henrik då. Henrik Zetterlund är Botaniskas intendent, och har varit ute i världen och hittat en massa spännande växter som numera finns i botaniskas samlingar, bland annat den här krokusen som någon döpt till Crocus henrikii. Tänk att få en sådan skönhet uppkallad efter sig. Eller som Henrik själv sa i torsdags "Ja, det var ju tur att den var så vacker." 

Denna krokus gjorde oss alla helt betagna med sin läckra blå nyans, Crocus abantentis heter den.

Krokusarna är många och varierande och de står uppradade på en sådan här "krokusteater" så att man kommer riktigt nära.

 Här fanns också flera läckra irisar, som denna Iris stenophylla ssp. Allisonii.
Eller vad sägs om Hyacintella venusta, bara ett par centimeter hög. Vill ha faktor på den eller?
Utställningen pågår till den 10 april och i parken har det planterats 200 000 extra vårlökar, så det lär bli att återvända till Göteborg och Gothenburg Green World som pågår hela sommarsäsongen i olika parker i och runt stan och även kommer att omfatta planteringar på Avenyn. Följ länken för hela programmet. Själv tänker jag inte missa utställningen med Land Art.
Allt gott!
Eva

3 kommentarer:

Sylvia sa...

Vilka härliga foton!Vår feeling på hög nivå. Tack för att du visade oss detta:)
Önskar dig en fin helg

Sylvia sa...

Vilka härliga foton!Vår feeling på hög nivå. Tack för att du visade oss detta:)
Önskar dig en fin helg

Gunilla sa...

Fantastiskt att kunna få en förhandstitt på vårens läckra blomning.

Trevlig helg