söndag 21 juni 2015

Jag drunknar

 Jag har varit på ett par dagars pionresa och det kan inte hjälpas, det känns som att jag drunknar i ett ljuvligt av av kronblad. Och det finns många älsklingar bland pionerna, men mest av allt tycker jag om dem som är alldeles för mycket och rymmer hundratals kronblad.
Det känns som att jag skulle kunna äta dem, som om de vore av mjukglass eller nåt.


Man trycker näsan djupt, djupt i deras inre, drar ett andetag ända nere från magen och sen vill man liksom aldrig andas ut igen.
Nördigt jag vet, men sån är jag.
Tack och lov att det finns många pionälskare där ute som bjuder in mig till sina trädgårdar, jag har fler att besöka under de närmsta två veckorna!
Allt gott,
Eva

lördag 6 juni 2015

Trädgårdsrundan 2015

 Hej! Det har varit en massa administrativt strul kring Trädgårdsrundan i NV Skåne i år. Men det är ingen anledning till att hoppa över turen. Som vanligt deltar en massa privata trädgårdar och de flesta är mycket fina - andra visar sin helt nya trädgård som vi förhoppningsvis får följa framöver. Vårt första stopp var på en av plantskolorna, Mellanmossen i Påarp (visserligen inte med officiellt i år, men en gammal trogen deltagare). Ängen med gökört i rosa och vitt skulle jag gärna vilja ha hemma, om det fanns plats.
 I en privatträdgård i Påarp fanns den här humleéntren till köksträdgården. Snyggt.
 En jättelik trädgård i Mörarp med enorm damm och det här fina vattenfallet.
 En ett år gammal (ny!) trädgård i Ödåkra imponerade med sin entusiasm och skaparglädje.
 Finaste besöket blev ändå hos Jutta i Jonstorp där jag varit förut. Vackert, välskött, välkomponerat och många fina idéer. Att binda ihop äppelträd med en rabatt är kanske varken nyskapande eller omöjligt att göra, men det görs för sällan och så himla fint det blir jämfört med att ha träden stående ensamma i gräsmattan.
 Här fanns också flera "trädgårdar i trädgården", bland annat den här lilla gången med rabatt på vardera sida. Sen finns det förstås många andra trädgårdar på rundan - men det här var vad vi hann med igår. Kanske tar jag en liten runda till idag.
Efter att ha sett en massa fint hos andra är det ändå skönt att komma hem till sitt eget och inse att det är rätt fint, det med. Just nu blommar blomsterkornellen 'Venus' som jag är väldigt kär i.
Allt gott,
Eva
PS. Trädgårdsrundan har nu en egen facebooksida https://www.facebook.com/groups/1602145980067382/?fref=ts med inlägg från de olika deltagarna.

fredag 5 juni 2015

Utflyktstider

Idag, fredag, ska jag på Trädgårdsrundan i NV Skåne. Det är alltid givande att besöka privata trädgårdar. Men jag vill också tipsa om ett annat evenemang som pågår helgen ut, nämligen Mit hjem er mit Slot i Köpenhamn.

 Det hålls i Frederiksbergs Have där Danska trädgårdssällskapet har en underbar trädgård. Bland annat finns de här vitblommande blåregnsbågarna där. De hade inte riktigt slagit ut igår, så lördag-söndag lär bli perfekt för dem.

 Här finns också vackra azaleor, pioner och udda träd och buskar. Själva utställningen/mässan är utspridd i parken så man kommer runt och får se det mesta.
 Inte så mycket stadsodling tyvärr, men det här höjde humöret på en pallkrageentusiast som jag.
Om vem vill inte ha en bronsskulptur av en kålkvinna som Jytte Hoeg har gjort. Först gör hon en avgjutning av äkta kål, det är väl därför de ser så levande ut.
 Petunior är mitt nya måste i år. Det finns många härliga färger och kombinationer som inte är så skrikiga.
 Elegant på danskt vis.
 Buketter med känsla av vilda blommor. Gillar!
 Vackra blomstermotiv är jag väldigt svag för, kanske för att jag inte kan rita själv.
De svarta blommorna tar också stor plats i den danska designen. Men här finns också färgglatt och sobert blått och grönt. Något för de flesta smaker. Det är mycket prylar också - keramik, loppis och antikt, kläder och diverse tillbehör. Tyvärr inga idéträdgårdar, men det är ändå roligt att se något annat än det vi brukar se i Sverige.
Allt som allt en positiv känsla (kanske var det vädret också eller hylleblomssaften jag drack sittande i skuggan). Men ta med kontanter - danskarna är som vanligt usla på kortbetalning och de har visserligen sin egen variant på swisch, men den funkar inte för oss svenskar.
Här är länken till dig som är mer intresserad: http://www.slotsudstillinger.dk/4
Allt gott,
Eva